Per Jonines dažnas svečias – lietus

Per Jonines dažnas svečias – lietus

23. Jun 2011, 00:00


Šią naktį švęsime Jonines. Deja, kaip ir pernai, jos neapsieis be lietaus.

 

„Bet tas lietus - ne dyvas, o pagal senolių stebėjimus, jei nelytų, netgi būtų blogi metai“, - Delfi.lt sakė Lietuvos liaudies kultūros centro Papročių ir apeigų poskyrio vadovė Nijolė Marcinkevičienė.

 

Joninės Lietuvoje bus švenčiamos naktį iš ketvirtadienio į penktadienį. Po jų prasidės ilgasis trijų dienų savaitgalis.

 

Joninių naktis – trumpiausia metuose, kai laukiama patekančios saulės, į dangų kyla laužų liepsnos. Tačiau tradiciškai lauke švenčiamą šventę lietus Lietuvoje apipila taip pat tradiciškai – taip nutiko ir pernai, užpernai.

 

Per pastaruosius vienuolika metų net aštuonis kartus per Jonines lijo, o ir lietūs dažnai buvo gana smarkūs. Etnologė N. Marcinkevičienė nurodo, kad stebėtis nėra ko - jau nuo seno sakoma, kad šventam Jonui pavesta būtent lietumi rūpintis.

 

Joninių penktadienis - nedarbo diena, todėl artimiausias savaitgalis Lietuvoje tęsis tris dienas. Gismeteo.lt prognozuoja, kad Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Varėnoje ir kitur lietūs - kartais su perkūnija - nusitęs ir į šeštadienį bei sekmadienį.


Na ar pasiruošę šiai Joninių paparčio žiedo ieškojimo nakčiai?

 

 

 

 

 

 

23. Jun 2011, 14:48

gaelciau pabudeti as, bet jau ne karta esu ta dariusi, sakys, kad vis lendu cia😀

23. Jun 2011, 14:23

na jau atsibodo tie lietūs, noriu karštų dienų, noriu tikros vasaros 😍

23. Jun 2011, 13:03

Sveikos. Maniškis grįžo po darbo ir išlėkė žaisti krepšinio, jo gimtam kaime šnd Joninių šventė. Tai vakarop važiuosim prizų, jei laimės 😀 O šiaip norėjau į kitą vietą važiuot 🤔
Reikia budėjimų, bet tikra tiesa, daug kas užsiėmę . .. o mano mažiui vėl pusliukių atsirado, kažin ar stomatitas bjaurybė vėl neprikibs 😤 Irzlus vaikas, o ir man darbo namie dar daug . . . fe šiandien diena . . .

23. Jun 2011, 10:43

jo pokalbiams vieta yra tikrai reikalinga, bet vasara visi reikaluose, tik budeti nenori uzsiimti, istiesu reikia kazka ir parasyti, o nelabai aks nori ir uzsiimti, ziema kaip salta visi suguzeje i trobas, tai ir mintys deliojasi kitaip😀

23. Jun 2011, 10:13

na as tai siande isvaziuoju ir iki sekmadienio nebusiu. siaip budejimas reikalingas tik va apsiimt nenor...

23. Jun 2011, 10:12

O kaip su budejimu, merginos? Ar kas nors ikels kokia nors tema ar siaip tiesiog tekstuka, nes jeigu nebereikia, galima to nebedaryti

23. Jun 2011, 10:04

priklausys nuo oro

laurora laurora 23. Jun 2011, 09:47

pas mus nuo ryto jau pila 😕