Pietų miegas reikalingas ir ikimokyklinukams

Pietų miegas reikalingas ir ikimokyklinukams

09. Jan 2014, 13:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pietų miegas svarbus ir reikalingas ne tik patiems mažiausiems, bet ir ikimokyklinio amžiaus vaikams. Sužinosime, kodėl?

Nenori miegoti

Kartais tenka girdėti mamų pasakojimų, kad vaikas gana anksti atsisako miegoti dieną. Ievos dukrytei dar nėra trejų metų, tačiau pietų miego ji nemiega geras pusmetis. Namuose šiuo metu krykštauja ir mažasis broliukas, mama abu augina pati, į darželį dukrytės neleidžia. „Kai paguldau pietų miego dukrytę, ji kalba, vartosi, kuičiasi, ir taip trunka pusvalandį, o kartais ir valandą.

Mažylis reikalauja daug priežiūros, todėl paprasčiausiai neturiu laiko ilgai su ja „žaisti“. Taip ir leidžiu nemiegoti, nors būčiau laiminga, jei ji pietų miegotų“ – pasakoja mama. Ar tai ženklas, kad mažylei užtenka tik nakties miego ir galima jos neguldyti?

Kodėl svarbu numigti dieną?

Psichologai kalba apie tokį terminą kaip “psichoemocinė higiena”. Kas yra kūno higiena, žinome visi  ir stengiamės ją palaikyti, kad vaikas būtų švarus. O psichoemocinė higiena - tai gera vaiko savijauta, pailsėjusi nervų sistema. Visa tai labai svarbu bendram vaiko vystymuisi, jo protinių sugebėjimų raidai ir apskritai, visai vaiko sveikatai.

Nepailsėjusi nervų sistema provokuoja netinkamą vaikų elgesį, kaprizus bei emocinį vaiko diskomfortą. Kuris, be, abejo, persiduoda bendrai šeimos emocinei būklei.

Pratinti nuo mažų dienų

Kodėl kai kurie vaikai anksti atsisako miegoti pietų? Specialistai sako, kad viena iš priežasčių galėtų būti neteisinga patirtis iki šiol. Vaiką pietų miego nuo mažų dienų reikėtų migdyti jo lovelėje, o ne kur papuola – ant tėvų lovos, vežimėlyje, automobilio kėdutėje.

Vyresnis kaip metų vaikas turėtų būti guldomas pietų tuo pačiu laiku į savo lovą, sukuriant tam tikrus ritualus – pavyzdžiui, lopšinės padainavimą, paglostymą. Tokiu atveju tikėtina, kad vaikas augdamas irgi mieliau eis miegoti pietų, negu tas vaikas, kuris neturėjo tokio įpročio užmigti savo lovoje.

Kiti patarimai:

- Miegoti dieną reikia kasdien, neatsižvelgiant, kokia savaitės diena – ir savaitgalį turi galioti tokios pačios taisyklės, nors kartais tėvai ir norėtų pasielgti kitaip, ir turi kitų planų.

- Jei tėvai kartais migdo pietų, kartais – ne, vaikas supranta, kad gali pamanipuliuoti, ir pasieks ko norįs, pavyzdžiui, neiti miegoti pietų.

-Jeigu norite šiek tiek imituoti vaikų darželio režimą, ir guldyti vaiką miegoti 13 -13.30, kaip tai daro darželyje, atminkite, kad vaikas irgi turi nubusti tokiu metu, kaip paprastai eina į darželį. Nes jei jis miegojo iki 9-10 ryto, kažin ar užmigs 13 valandą.

-Pirma dienos pusė turi būti aktyvi – eikite su vaiku pasivaikščioti,  žaiskite judrius žaidimus. Tada tikėtina, kad jis noriau eis miegoti pietų.

Ar Jūsų vaikučiai noriai eina pietų miego?