Pirmieji iššūkiai pradinukui: psichologės patarimai, kaip su tuo susitvarkyti

Pirmieji iššūkiai pradinukui: psichologės patarimai, kaip su tuo susitvarkyti

12. May 2014, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmi kartai tiek suagusiam, tiek vaikui visuomet kelia nerimą ir pateikia tam tikrus iššūkius. Tad ir pirmieji žingsniai į pirmąją klasę buvusiems darželinukams tampa tikru išbandymu, keliančiu nemažai jaudulio.

„Jei mums reikia eiti į naują darbą ar net į svečius, kur nieko nepažįstame, mes jaučiame šiokį tokį nerimą ar lengvą stresą. Vaikui taip pat kyla nerimas, kai keičiasi situacija. Ką daro vaikai tokiu atveju? Jie dažniausiai „saugo“ savo tėvus, neparodydami savo nerimo. Jie stengiasi, kad tėvams būtų gerai, jie žino, kad mama rūpinsis, jei pasipasakos jai apie nerimą, tad geriau nutyli“, - apie pirmokėlių stresą pasakoja vaikų ir paauglių psichologė Rasa Šimkonienė.

Beveik visi vaikai po darželio nori eiti į mokyklą. Bet būna, kad su džiaugsmu nuėjo, o po kurio laiką mama pastebi, kad pirmokėlis nieko nebepasakoja apie mokyklą. Kai mama paklausia, kaip sekėsi, jis pasako, jog viskas labai gerai ir daugiau nepasakoja.

O kokie aiškūs požymiai išduoda, jog vaikui mokykloje prisitaikyti nesiseka?

Vaikas gali tapti verksmingesnis, daugiau liūdėti. Anot psichologės, kiekviena mama pastebės, kad vaiko elgesyje kažkas pasikeitė. Kita vertus, tai normalu, kai pirmaisiais mėnesiais mokykloje vaikas pratinąsi prie naujos situacijos, ir tai matosi jo elgesyje.

Žinoma, kalbant apie fiziologinius pokyčius, tėvai visuomet juos pastebi, pavyzdžiui, jei vaikas staiga pradėjo šlapintis į lovą, pradėjęs eiti į mokyklą. Tai gali būti dėl streso ir nerimo pasikeitus aplinkai.

Bet jeigu mama neišsigąsta šios situacijos, nebara vaiko ir supranta, kad čia laikina, truputį paguodžia, pabūna šalia - viskas galiausiai susitvarko.

Kaip mes galime padėti?

1.Pirmiausia stengiamės prakalbinti vaiką apie tai, kas vyksta, kaip jam sekasi, galbūt jis kažko bijo ar nerimauja.

2. Korektiškai padedame vaikui susitvarkyti su iškilusiomis fiziologinėmis problemomis, sukurdami maksimaliai komfortiškas sąlygas – parinkdami higienos priemones, pasiūlydami vaikui visakeriopą pagalbą.

Visus patarimus apie tai, galite rasti puslapyje www.vaikuenureze.lt

 

Ekspertai

Rasa Šimkonienė

Vaikų ir paauglių psichologė
Rasa Šimkonienė in-vecaku-skola