Pirmos dienos darželyje: kaip sumažinti stresą?

Pirmos dienos darželyje: kaip sumažinti stresą?

31. Aug 2015, 10:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nepažįstami vaikai, aplinka: ką daryti, jei vaikas ima verkti, nenori bendrauti nei su auklėtoja, nei su kitais vaikais, apskritai, kaip elgtis tėvams, pedagogams, kad būtų kuo mažiau streso? Apie tai konsultuojamės su darželio "Šilagėlė"  pedagoge Toma Bukinaite.

20150831092211-13954.jpg

Darželio lankymas - svarbus įvykis mažylio gyvenime

Pirmos dienos darželyje sukelia daug jausmų ir tėveliams, ir vaikams. Vaikai turi priprasti prie naujos aplinkos, susipažinti su auklėtojomis, kitais vaikais, išmokti laikytis naujų taisyklių, būti grupėje. O šalia nėra nei mamos, nei tėčio, kurie galėtų užtikrinti, kad viskas bus gerai. Tai sukelia baimės, nerimo, o kartais ir pykčio jausmus. Tėvai taip pat nerimauja, ar vaikas jau pasiruošęs lankyti ugdymo įstaigą, ar parinktas tinkamas darželis, ar jame mažylis bus saugus?

Sunku numatyti, kaip vaikas jausis darželyje ir kaip reaguos į atsiskyrimą su tėvais. Vieni vaikai išsigandę būna prisiglaudę prie mamos ar tėčio, o kiti -  net neatsisveikinę bėga žaisti su bendraamžiais. Darželio lankymas - tai didelis ir svarbus įvykis mažylio gyvenime. Nors jausti nerimą tokiose situacijose yra visiškai normalu, vis dėlto tėveliai gali padėti vaikui, bandydami suprasti, kaip vaikas jaučiasi, ir taikyti kelis būdus, kad jis lengviau priprastų prie naujų aplinkybių. 

Iš anksto susipažinkite su auklėtoja

Vis tik, svarbu pirmą dieną atvykus su vaiku į darželį, susipažinti su auklėtoja. Suteikite auklėtojai galimybę užmegzti ryšį su vaiku ir trumpai pabendrauti. 

Jeigu vaiko niekaip nepavyksta įkalbėti vykti į darželį, tuomet pasiūlykite pasiimti kokį nors daiktą, kuris primintų namus ir nuramintų, pavyzdžiui, lėlę ar kokį kitą žaislą. Galite pasiūlyti spintelėje pakabinti šeimos nuotrauką, kad norėdamas mažylis galėtų į ją pasižiūrėti ir nusiraminti. Savi daiktai nepažįstamoje aplinkoje suteikia daugiau saugumo. 

Trumpas ir ramus atsisveikinimas

Tėveliams taip pat patariama atsisveikinti ramiai ir trumpai. Labai ilgas ir liūdnas atsisveikinimas gali paskatinti vaiką galvoti, kad darželyje nutiks kažkas blogo. Nors ir labai sunku palikti verkiantį vaiką, atsispirkite norui jį guosti ir raminti, jei jau pakilote eiti. Mažylis, matydamas, kad verkimu gali jus priversti pasilikti, kitą kartą verks dar stipriau ir ilgiau.

Geriau sukurkite judviejų trumpą ir smagų atsisveikinimo ritualą, pavyzdžiui, du apkabinimai ir bakstelėjimas į nosį arba slaptas pamojavimas pro langą. Auklėtoja visuomet ras būdą, kaip nuraminti ir paguosti vaiką. 

Svarbu vaikui priminti, kada sugrįšite (po pietų miego, kai pavalgys vakarienę ir kt.). Stenkitės ateiti tada, kada pažadėjote. Gali būti, kad mažylis labai liūdės, pyks ir verks, bet aplinkui bus auklėtojos, kurios padės jam nusiraminti ir įsitraukti į veiklą. Dauguma vaikų, tėvams išėjus, ganėtinai greitai apsipranta ir gerai jaučiasi darželyje. Kartais tėveliai nenorėdami liūdinti vaiko išeina slapčia. Toks elgesys griauna vaiko pasitikėjimą tėvais, sukelia daug nerimo. Jie jaučiasi apgauti ir palikti vieni nesaugioje aplinkoje.

Jeigu nusprendėte, jog vaikas pradės lankyti darželį, tai ir laikykimės šio pažado, o ne pasirodžius vaiko ašaroms ir kaprizams, jog jis čia nenori likti, pildomos jo užgaidos ir vedamasi namo. Vaikai labai greitai pajaučia, kur tėvai labiau nuolaidžiauja. Kad taip nenutiktų, patartina vienodai elgtis tiek namuose, tiek viešoje aplinkoje. 

Reikėtų pasidžiaugti, kad vaikas atvirai ir tiesiogiai išsako savo nenorą keliauti į darželį. Tada jau turėtų sekti pripažinimas, kad „skirtis išties sunku ir liūdna, bet visiems reikia į darbą. Mama eina į darbą, tėtis eina į darbą, o tavo darbas – darželis…“ Tikėtina, kad tada vaikas pasijus įvertintas ir svarbus, juk jis irgi "dirba". Galima sukurti mažą, malonų ritualą.

Sėkmės!

 20150722101236-12936.jpg