Poilsis su vaikais. Gal traukiame į Bulgariją?

Poilsis su vaikais. Gal traukiame į Bulgariją?

27. Feb 2015, 10:22 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Svajodami apie poilsį prie jūros, tėvai dažnai nesiryžta keliauti toliau, bijodami, kad vaikai sunkiai pakels aklimatizaciją. Svetima šalis, neįprastas oras, karštis.... Tėvų nerimas ne be pagrindo. Tačiau ne tada, kai kalbame apie keliones į Bulgariją

Ši šalis, esanti Balkanų pusiasalyje tuo ir puiki, kad klimatas nelabai skiriasi nuo mūsiškio. Tik geresnis. 

Pavasariu šiame regione džiaugiamasi trumpai, o ruduo, atvirkščiai – užsitęsia. Pats geriausias laikas poilsiauti Bulgarijoje - nuo gegužės pradžios iki rugsėjo pabaigos. Oro temperatūra vasarą čia siekia 25-30 laipsnių šilumos, o vandens temperatūra - 25 laipsniai šilumos. Čia nėra alinančios kaitros, ją švelnina nuo jūros dvelkiantis vėjelis, o atsigaivinti galima vėsinančiose (bet ne šalčiu geliančiose) jūros bangose. Tiesa, vidurdienį nuo karščio gali tekti pasislėpti viešbutyje, tačiau paprastai tuo metu vaikai miega.

Geriausia žinia Lietuvos gyventojui: vasarą Bulgarijoje per mėnesį būna vidutiniškai 24-27 saulėtos dienos. Tikimybės, kad ilgai lauktas atostogas sugadins lietus beveik nėra.

Juodosios jūros pakrantė su plačiais smėlio paplūdimiais, vaizdingais užutekiais, mineraliniais šaltiniais Bulgarijos teritorijoje tęsiasi net 378 kilometrus. Nors jūra vadinasi Juodąja, jos spalva keičiasi nuo ryškiai žalios iki tamsiai mėlynos. Vanduo nepaprastai skaidrus, ir vaikams jame maudytis be galo patinka. Prie kranto jūra labai sekli, gilėja nuosekliai ir lėtai, todėl vaikai vandenyje taškytis gali saugiai.

Čia nėra pavojingų žuvų. Jei kas ir gadina nuotaiką, tai nebent retsykiais vandenyje atsirandantys jūros dumbliai ar medūzos. Tačiau tiek vienų, tiek kitų vandenyje pasitaiko tik trumpais laikotarpiais, dažniausiai - rugpjūtyje.

Bulgarijoje Juodosios jūros krantai – lyg didžiulė smėlio dėžė. Nupirkite mažyliui kastuvėlį ir kelis įvairaus dydžio kibirėlius, ir jis visą dieną turės ką veikti. Populiariausi ir poilsiui su vaikais puikiai pritaikyti Bulgarijos kurortai  Auksinės kopos, Saulėtasis Krantas, Nesebras, Albena. Smėlis čia smulkus ir baltas, jūra prie kranto sekli, gera infrastuktūra, daug vaikų žaidimo aikštelių.

20150226161430-13156.jpg

Tačiau pastaraisiais metais, kai Bulgariją „atranda“ vis daugiau turistų, sezono metu šiuose kurortuose būna labai daug žmonių, o ir kainos gana aukštos. Mažiau žinomi, tačiau poilsiui su vaikais taip pat gerai tinkami kurortai yra Šv. Konstantinas ir Elena, Kranevas, Černomorecas, Sinemorecas. Kainos juose kur kas žemesnės, o paplūdimiai tokie pat puikūs. Tik parduotuvių ir pramogų nedaug. 

Planuodami poilsiauti su mažais vaikais, atkreipkite dėmesį, ar viešbutyje, kur ketinate apsistoti, yra vaikams skirtas valgiaraštis. Deja, jei jūsų vaikas maistui išrankesnis, nėra jokių garantijų, kad jis valgys tai, kas bus siūloma viešbutyje. Gali tekti gelbėtis greito paruošimo košėmis ir tyrelėmis. Specialiai kūdikiams skirtas maistas dažniausiai parduodamas vaistinėse. 

Patyrę keliautojai pataria viešbutyje valgyti tik pusryčius ir vakarienę, o pietus išnaudoti susipažinimui su vietinės virtuvės įvairove. Bulgarijos restoranuose mielai laukiamos šeimos su vaikais. Oficiantai nuoširdžiai pasidžiaugs restorane bėgiojančiu mažyliu, žais su juo, o virtuvės šefas specialiai jam išvirs tai, ko paprašysite: bulvių košės, makaronų ar daržovių.

Bulgarai didžiuojasi natūraliu vietinio maisto skoniu. Galima pirkti turguje ar susitarti su vietiniais gyventojais, kad jums pristatytų savo daržuose išaugintų saulės nuglostytų pomidorų, agurkų, slyvų, persikų, obuolių, vynuogių, laisvėje vaikščiojančių vištų kiaušinių, pieno ar sūrio. Kainos nėra didelės. Ne vienas yra pastebėjęs, kad natūralus Bulgarijos kaimo maistas gali daryti stebuklus ir išgydyti net ir įvairias alergijas. 

Daugelyje viešbučių yra siūloma speciali paslauga – kasdien kelioms valandoms galima palikti vaikus, kad juos prižiūrėtų ir su jais žaistų kvalifikuoti auklėtojai - animatoriai. Žaidimai skirti fiziškai sustiprėti, praplėsti akiratį, lavinti dėmesį, vaizduotę. Vyresniems vaikams siūlomos ekskursijos, atrakcionai, vandens pramogos, sportiniai žaidimai, net ir vaikiškos diskotekos. Vaikams naudinga ir malonu leisti laiką su vienmečiais, lavinti bendravimo įgūdžius, įsigyti naujų draugų. O taip pat ir tėvams reikia šiek tiek laiko pabūti suaugusiųjų draugijoje.

Bulgarija – tai ne Egiptas, kur už viešbučio teritorijos nelabai yra kuo pasidžiaugti. Tai nepaprastai graži, kraštovaizdžių įvairove džiuginanti, labai žalia šalis. Net ir didmiesčiuose yra daugybė parkų ir skverų, kur galima atsigauti ir pailsėti išvykus į keliones su vaikais. Ką ir kalbėti apie kurortus, kur gamtos grožis džiugina ne mažiau, nei paplūdimiai! O jei Bulgarijoje poilsiausite ne populiariausiame kurorte, o pajūrio kaime, jūsų mažylis „susipažins“ su asiliukais ir vištomis, galės pamatyti, kaip ožkytė duoda pieno, ir jo paragauti, paglostyti arklį, pasidžiaugti gandrais, sukančiais lizdus tiesiog ant elektros stulpų.

Pridėkite imunitetą stiprinantį jodu prisotintą pajūrio orą, nuolat gerėjančią Bulgarijos turizmo paslaugų kokybę, saugumą, nedideles kainas, draugiškus žmones ir kartu su savo vaikais atraskite šalį, kurią jau pamėgo poilsiautojai iš viso pasaulio. 

https://www.facebook.com/azijoje