Pradedu lankyti darželį/mokyklą: Kokių priemonių ir daiktų gali prireikti - pataria specialistai

Pradedu lankyti darželį/mokyklą: Kokių priemonių ir daiktų gali prireikti - pataria specialistai

25. Aug 2014, 14:14 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Paskutinė savaitė iki rugsėjo 1-osios! Jaudulio užtenka ir tėveliams, ir vaikučiams. Ar jau susipirkote visas priemones, daiktelius ir drabužėlius, reikalingus lankant darželį ir mokyklą? Ko iš tiesų reikia ir ko nelabai - apie tai kalbamės su ikimokyklinio ugdymo įstaigos "Vaikystės sodas" pedagogėmis Aliona Garbėniene, Indre Šeškevičiūte, psichologe Saulena Koviene ir Karalienės Mortos mokyklos pradinukų mokytoja Inga Urbanavičiūte.

Naujovės džiugina ir verčia laukti rugsėjo 1-osios

Anot psichologės Saulenos Kovienės, įvairių priemonių, daiktų, rūbelių pirkimas prieš pradedant lankyti darželį ar mokyklą turi ir psichologinę pusę. Apsipirkimas bei nauji daiktai gali būti vienas iš motyvacinių veiksnių, didinančių vaiko norą žengti šį svarbų gyvenimo žingsnį su didesniu užsidegimu. Juk kaip smagu pirmą kartą užsimauti naujus darželio batukus, susikrauti naują mokyklinį penalą!

Šios smagios naujovės tikrai džiugina vaikus ir verčia laukti, kada gi ateis ta pirmoji, kartu nerimo ir džiugesio pilna, diena. Aišku, negalime peržengti ribos ir tiesiog papirkinėti vaiko. Tai paskata, bet ne manipuliavimo priemonė. Jokiu būdu pirmomis dienomis darželyje verkiančiam vaikui nesakykime, kad šias basutes atiduosime kitam vaikui, kuris neverkia. Tai būtų labai neempatiška ir šiurkštu.

Dar apsipirkinėdami su vaiku kalbėkite apie tai, kad rengiatės lankyti darželį ir mokyklą, kaip bus ten smagu, kiek daug naujo išmoks, sutiks naujų draugų ir pan. Kartu su vaiku apsipirkinėjimo kontekste pieškite šio naujo gyvenimo etapo viziją, kuri tikrai būtų patraukli jūsų atžalai ir skatintų teigiamai vertinti artėjančius pokyčius.

Yra be galo miela ir naudinga, kai vaikas į darželį atsineša daiktą, prie kurio padarymo prisidėjo tėvai – tai tarsi simbolinis ryšys tarp namų ir darželio. Nors mamos ir tėčio nėra šalia, vaikas turi rankšluostėlį, kurį kartu pasitardami siuvinėjo visi šeimos nariai.

Drabužiai ir kiti daiktai

Darželyje ir mokykloje vaikai praleidžia didžiąją dienos dalį, todėl ten jie turi jaustis saugiai, jaukiai ir turėti visus reikalingiausius daiktus. Rekomenduojama vaikų drabužėlius (ir kitus daiktus) žymėti inicialais arba užrašyti vardą. Tokiu būdu drabužį ar daiktą žymiai paprasčiau grąžinti į reikiamą vietą, taip pat vaikai išmoksta pažinti savo vardą ar vardo pirmąją raidę, jeigu pasitaiko vienodų vaikų rūbelių – vardai padeda išvengti konfliktinių situacijų.

  • Vieni iš jų – drabužėliai ir pataliukai. Labai patogu turėti atsarginių drabužių komplektėlį – jį gali sudaryti papildomi marškinėliai, kelnės/sijonas/suknelė ir apatiniai rūbeliai. Jie reikalingi išsipurvinus, sušlapus, ištikus ekstra situacijoms, o kartais vaikams tiesiog norisi persirengti, nes pasikeičia nuotaika arba norisi kitos spalvos drabužėlio.
  • Jeigu darželyje ar mokykloje vaikai į lauką eina bet kokiu oru, patartina turėti lietaus drabužius – lietpaltis/kombinezonas, botai.
  • Darželyje/mokykloje vaikai dažnai piešia, dažo, o tai geriausia daryti išlaisvinus kūrybiškumą, taigi siūloma atsinešti drabužėlį, skirtą dailės užsiėmimams – su kuriuo galima drąsiai eksperimentuoti spalvomis. Tai gali būti specialūs apsiaustėliai arba vyresniojo brolio/sesės marškinėliai ilgomis rankovėmis. Apsivilkę apsauginį dailės rūbelį vaikai grįš namo švariais drabužiais ir gerai nusiteikę.
  • Atėję į darželį/ mokyklą vaikai persiauna batus, todėl reikia atkreipti dėmesį į vidaus batukus. Patogiausia, jeigu jie būtų susegami dirželiais ir guminiu padu. Tai saugiausias apavas, siūloma vengti įsispiriamų šlepečių – jos gali nukristi, jas galima priminti.
  • Valstybiniuose darželiuose vaikams nereikia turėti savo patalynės, tačiau kai kuriose privačiose ugdymo įstaigose prašoma atsinešti savo.
  • Kartais vaikai turi savo mylimus žaisliukus, su kuriais miega, jaučiasi saugūs – taigi jie taip pat gali atkeliauti kartu su vaikučiu. Nuo individualių susitarimų su pedagogais priklauso, ar vaikučiai gali neštis į darželį žaisliukus. Juos atsinešus, rekomenduojama aptarti taisykles, kada ir kaip su jais bus žaidžiama, ar dalinsis su draugais. Į mokyklą žaislus vaikai nešasi rečiau, tačiau ir čia taip pat reikia aptarti elgesio su žaislais taisykles.
  • Vasaros sezono metu rekomenduojama turėti kepures/skareles nuo saulės.
  • Taip pat galima atsinešti ir kremą nuo saulės. Tai gali būti individualus kremas arba pirktas bendrai visos grupės/klasės.
  • Kai kuriuose darželiuose/mokyklose vaikai priešpiečių metu valgo savo atsineštus užkandžius, todėl jiems reikalingos užkandžių dėžutės – svarbiausia, kad lengvai atsidarytų/užsidarytų. Vaikai dažniausiai renkasi užkandžių dėžutes su mėgstamais personažais, tačiau čia atsiveria laisvė kurti. Galima papuošti/išpiešti namuose turimą dėžutę maistui sudėti, kuri taps puikia užkandžių dėžute.
  • Taip pat naudinga turėti vaikams gertuves/buteliukus, iš kurių jie gali gerti vandenį. Žinoma, reikia atsižvelgti į skirtingus ugdymo įstaigų reikalavimus – kai kuriose prašoma vaikų atsinešti savo puodelius.

Reikalingos kanceliarinės priemonės

Jau rugpjūčio pradžioje prekybos centrus užplūsta mokyklinės mugės, daugybė įvairiausių pasirinkimų. Tačiau, kokios kanceliarinės priemonės yra būtiniausios pradėjus lankyti ikimokyklinę bei pradinę ugdymo įstaigą?

Pirmiausia, kokių kanceliarinių priemonių reikia keliaujant rugsėjo pirmąją į ikimokyklinę ugdymo įstaigą, priklauso nuo pačios ugdymo įstaigos, kuri dažniausiai rugsėjo pradžioje pateikia būtinų pagrindinių priemonių sąrašas. Jei keliausite į privačią ugdymo įstaigą, tai kanceliarinių priemonių dažniausiai nereikia atsinešti, tačiau iš tiesų pasitaiko išimčių, tad reikėtų pasidomėti darželio administracijos.

Valstybiniuose darželiuose mokytojai pateikia sąrašą būtinių priemonių, kurį dažniausiai sudaro:

  • Paprastas pieštukas, spalvoti pieštukai.
  • Spalvotos vaškinės kreidelės, flomasteriai.
  • Spalvotas popierius (įvairaus formato).
  • Braižybos popierius A4 formato (piešimui).
  • Spalvotas kartonas.

Pasitaiko atvejų, kuomet valstybiniuose darželiuose tėvų bendruomenė nusprendžia ar kanceliarines priemones pirki bendrai. Jei taip, tuomet šių priemonių išlaidomis dalinasi visų lankančių vaikų tėvai ir jų užtenka ilgesniam laikui.

Keliaujant į pradinę mokyklą sąrašas kanceliarinių prekių yra ilgesnis, ypač tiems, kurie eina į pirmą klasę. Vienas iš pagrindinių pirkinių yra kuprinė – patartina rinkis atsižvelgiant į vaiko ūgį. Svarbu, jog kuprinė būtų ne per didelė – kuprinės apačia neturi būti žemiau juosmens, tad prieš perkant kuprinę būtina ją pamatuoti. Taip pat svarbu, jog kuprinės išlinkimai sutaptų su vaiko nugara, patogi – nugarinė pusė būtų paminkštinta su specialia atrama, o petnešos turėtų būti plačios ir minkštos. Geriau, jog kuprinė turėtų keletą skyrių.

Kitos būtinos kanceliarinės prekės:

  • Penalas.
  • Rašiklis su kapsulėmis (geriausia pirkti su dengta plunksna, kad neteptų rankų).
  • Sąsiuviniai linijomis ir langeliais.
  • Aplankalai knygoms ir sąsiuviniams.
  • Paprastas pieštukas, spalvoti pieštukai, trintukas, drožtukas.
  • Spalvotos vaškinės kreidelės, flomasteriai.
  • Liniuotė (20cm).
  • Akvarelė, guašas, teptukai.
  • Klijai (pieštukiniai).
  • Piešimo  popierius A4 (taip pat ir braižybos.).
  • Spalvotas popierius (taip pat ir spalvotas kartonas).
  • Žirklės.

Rekomenduojama, jog kanceliarinės prekės būtų paprastos, klasikinės (be animacinių herojų ar blizgios), kad nenukreiptų vaikų dėmesio.

Taigi, tai bendra informacija apie reikalingų daiktų sąrašą ikimokyklinukams ir pradinukams. Tačiau, visada galima pasitarti su pedagogais apie detalesnį/išsamesnį šį sąrašą.

20140818160055-13018.jpg