Pradedu lankyti darželį/mokyklą: Tėveliai, apsišarvuokite kantrybe

Pradedu lankyti darželį/mokyklą: Tėveliai, apsišarvuokite kantrybe

22. Aug 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Išleisti vaiką į darželį ar į mokyklą - nelengvas uždavinys. Ypač būsimų lopšelinukų-darželinukų tėvams, kai nežinia, kaip elgtis ir reaguoti į vaiko emocijas, iš kur pasisemti žinių ir kantrybės. Todėl ir pradėjome projektą "Pradedu lankyti darželį/mokyklą".

Kiekvieną savaitę laukiame dalyvių blogų, kaip sekasi ruoštis šiam svarbiam žingsniui, na o šiandien tęsiame pokalbį su ikimokyklinio ugdymo įstaigos "Vaikystės sodas" pedagogais apie ADAPTACIJOS PERIODĄ.

Šįkart apie tai, kokie yra sėkmingos ir laimingos TĖVŲ adaptacijos ugdymo įstaigoje principai. 

Tvirtas apsisprendimo priėmimas. Tvirtai apsispręskite, kada norite leisti vaiką į darželį ir nesiblaškykite. Šiuo periodu mažam vaikui reikalingas emociškai stiprūs, palaikantys tėvai, neabejojantys savo veiksmais. Matydamas jūsų abejones ir nerimą vaikas patiria daugiau  streso.

PasitikėjimasPasitikėti ugdymo įstaiga ir pedagogu. To pasiekti gali padėti tinkamas ugdymo įstaigos pasirinkimas, apsilankymas joje,  individualus pokalbis su pedagogu, kurio metu galite išsakyti savo baimes ir nerimą. Būkite aktyvūs vaiko adaptacijos dalyviai ir įvairiais klausimais bendradarbiaukite su pedagogais.

Apsišarvavimas kantrybe. Vaikas adaptacijos metu gali būti sunkiai sukalbamas, blogai miegoti, pradėti šlapintis į kelnes, į lovą ir pan. Priprasti prie pokyčių reikia laiko. Būkite supratingi.

Pastabumas. Adaptacijos laikotarpyje stebėkite savo vaiką emocijas, nuotaikų kaitą. Klauskite pedagogų, kaip vaikas jaučiasi grupėje. Atsižvelgsite į pedagogų patarimus bei rekomendacijas. Paties vaiko geriau nekamantinėti apie tai, kaip jaučiasi darželyje. Taip parodysite, kad nuogąstaujate ir net mažas vaikas tai pajus. Verčiau pasistenkite būti atidūs stebėdami vaiko elgesį, jo emocijas, reakcijas.

Dėmesio! Niekada vaikui šalia esant nekalbėkite apie ugdymo įstaigoje kylančias problemas, venkite kritikuoti pedagogus vaikui girdint ir jokiu būdu negąsdinkite palikimu/atidavimu darželiui.

Lengvos adaptacijos ir spalvingo gyvenimo Jūsų vaikams ir Jums patiems!

Saulena Kovienė, ikimokyklinio ugdymo įstaigos "Vaikystės sodas" psichologė:

20140818155826-77489.jpg

Gyvename dinamiškoje visuomenėje, kur niekas nesibaigia ten, kur prasideda. Judėjimas vyksta nuo taško prie taško ir kaskart mes tampame vis kitokie. Brandesni, atsparesni, patyrę, išmintingi… Pokyčiai vykstantys dabar atrodo labia svarbūs, nes mes esame suaugę, bet kai buvome vaikai, menkiausias pasikeitimas atrodė didesnis nei dabar pakeistas darbas ar nauji namai. Vaikystėje patirti išgyvenimai dažnai lemia tai, kaip suaugę gebame reaguoti į gyvenimo iššūkius ir svyravimus. Žinant tai, atsakomybės jausmas už savo atžalas turbūt tampa dar stipresnis ir visi mes norime savo vaikus užauginti stipriais, atspariais, o svarbiausia – laimingais.“ 

Aliona Garbėnienė, ikimokyklinio ugdymo įstaigos "Vaikystės sodas" pedagogė: 

20140818155913-71603.jpg

Lietuvoje priimta manyti, kad vaikas turėtų eiti į darželį nuo trejų metų. Bet pačiai teko matyti vienerių – dviejų metų vaikus, kurie lengvai adaptavosi ir netrukus patys atskubėdavo į grupę, kol mylimi tėvai dėliodavo daiktus rūbinėje. Taip pat teko girdėti 4-mečius, atkakliai prieštaraujančius pasilikti darželyje. Todėl manau, kad svarbus ne amžius, o vaiko individualios savybės, kurias trumpu laikotarpiu sudėtinga pakeisti.“ 

Inga Urbanavičiūtė, Karalienės Mortos mokyklos pradinukų mokytoja:

20140818155927-81902.jpg

„Adaptacija – prisitaikymas prie naujos aplinkos. Šiuo periodu labai svarbus santykis tarp vaiko, pedagogo ir tėvų. Kad procesas vyktų sėkmingai, tėveliai turi išmokti pasitikėti pedagogais, jų priimamais sprendimais. Pedagogui sunku, kuomet tėveliai jais abejoja, nerimauja. Atsiradus pasitikėjimui galima pradėti bendradarbiavimą – tėvai su pedagogais sugalvoja atsisveikinimo ritualus/ypatybes, aptaria ir žino vaiko nerimus. Tėvai gali susitarti su pedagogais, kad vaikui nurimus jie praneštų sms žinute/skambučiu. Paprasta priemonė, bet veiksminga – gerai tėvelių savijautai. Manau, tėveliai visada gali to prašyti pas pedagogus. Apibendrinant, galiu pasakyti, sėkmingai adaptacijai svarbiausia tėvų ir pedagogų bendradarbiavimas ir abipusis pasitikėjimas, nes ką jaučia/kaip jaučiasi tėveliai, taip jaučiasi ir vaikai.“ 

Indrė Šeškevičiūtė, ikimokyklinio ugdymo įstaigos "Vaikystės sodas" pedagogė: 

20140818155949-29512.jpg

Kuo labiau tėvai bus pasiruošę adaptacijos etapui, tuo ramiau jie jausis susidūrę su pirmaisiais sunkumais: pasikeitęs vaiko elgesys, nuotaikos svyravimai, prasta savijauta. Tėvai tikisi, jog vaiko nuotaikos svyravimai greitai praeis ir kai tai užsitęsia ilgiau nei dvi savaites, tėvai  patys pradeda nerimauti ir susierzinti, vaikai tokią savijautą perima ir dėl šios priežasties adaptacijos laikotarpis gali užsitęsti dar ilgiau.“