Pradėjo lankyti darželį - nebenori pas tėtį. Kodėl?

Pradėjo lankyti darželį - nebenori pas tėtį. Kodėl?

16. Sep 2014, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turi klausimų darželinukų ir pradinukų temomis - rašyk juos redakcija@mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:

"Anksčiau tėtis mažyliui buvo geriausias draugas, o kai pradėjo eiti į darželį, pas tėti ant rankų net nenori. O kai tėtis paima, pradeda verkti, kodėl taip?"

Konsultuoja Saulena Kovienė, ikimokyklinio ugdymo įstaigos "Vaikystės sodas" psichologė:

20140818155826-77489.jpg

Aiškių ir informatyvių atsakymų ir sprendimų rasti sunku, nes tam reikia daugiau informacijos apie šeimos kontekstą ir istoriją. Tačiau galima pasvarstyti ir atrasti keletą minčių, idėjų, kurios galbūt ir tiks jūsų situacijai.

Viena iš idėjų – gal tėtis buvo tas žmogus, kuris atvedė vaiką į darželį, dalyvavo adaptacijos procese, kuris visgi siejasi su ne pačiais mieliausiai ir šilčiausiais išgyvenimais.

Galbūt vaikui liko nuoskauda: „Vat tu mane čia atvedei ir man buvo labai sunku". Tai gali būti tiek sąmoningai suvokiama pykčio, nusivylimo išraiška, tiek pasąmoninis priešiškumas. Greičiausiai net nieko nedarant, pasibaigus adaptacijai, santykiai turėtų normalizuotis, nes vaikas supras, kad darželyje yra saugu ir smagu.

Kaip galite padėti? Atspindėti vaiko išgyvenimus ir pademostruoti, kad suprantate vaiko išgyvenimus, persipynusius pykčio, nusivylimo, nerimo ir kitus jausmus. Tai turėtų daryti būtent tėtis, o tuo tarpu mamos vaidmuo – patvirtinti tėčio gerų ketinimų siekimą vaikui.

Būkite vienas kumštis, palaikykite vienas kitą, užsiimkite bendromis veiklomis, žaiskite visa šeima kartu žaidimus, kurie patinka vaikui ir šis klaidingas įsitikinimas greitai paliks vaiko galvelę.

20140818160012-40416.jpg 

17. Sep 2014, 13:08

galbut psichologe dar paskaitys, tai noreciau ir as patarimo..
pas mus ta pati situacija, dukryte pradejo eit i darzeli ir nuo to laiko ji migdyt, perrengt, prausti prisileidzia tik mane - mama. turim dar ir puses metu sese, tad ne visada sugebu pati viska suspet, bet didzioji tecio neprisileidzia, net nakti nubudus..visada - mama..
ir atrodo tetis daro viska, kad jai itikti- kartu stengias uzsiimti jai maloniais uzsiemimais, issiveda ja i lauka, duoda zaisti jo telefonu ir panasiai. O as esu ta grieztoji, kuri viska riboja, neduoda, veda i darzeli ir retkarciais palieka ten klykiancia aukletojos rankose. bet kazkodel vistiek jai reikia Mamos ir tik mamos visur, kodel?? atrodytu gali pavydet sesei, bet su vyru tikrai stengiames pasidalint, kad abu vienai abiem paskirtume demesio..