Prancūzija vaikams filmuose, paskaitose ir dibtuvėlėse

Prancūzija vaikams filmuose, paskaitose ir dibtuvėlėse

08. Jan 2016, 15:21 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kino menui ką tik atšventus 120-ąsias metines „Skalvijos“ kino centras kviečia šeimas su vaikais nusikelti į  kino tėvyne laikomą Prancūziją. Kiekvieną sausio savaitgalį smalsių „Karlsono kino“ žiūrovų lauks išskirtinai frankofoniška programa: popietėm „Skalvijos“ kino ekrane atgys geriausi pastarųjų metų prancūzų filmai vaikams, juos pristatys įvairūs Prancūzijos mylėtojai, kurie papasakos apie prancūzišką gyvenimo būdą, šalies gamtą, literatūrą.

Prieš seansus bus prekiaujama į lietuvių kalbą išverstomis prancūziškomis knygelėmis, o sausio 31 d. renginių ciklą vainikuos žaismingos animacijos dirbtuvėlės.

Į pirmąjį susitikimą jau šį šeštadienį (sausio 9 d.) prieš filmą „Tvenkinio paslaptys“ vaikus ir jų tėvelius kviečia augalų specialistė, mokytoja Vilma Gudynienė. „Karlsono kino“ viešnia kvies iš labai arti – per mikroskopą – patyrinėti tvenkinių augaliją ir gyvūniją. Kiekvienas galės pamatyti, kaip atrodo aplink tvenkinius besiburiančios strėliukės, vandens čiuožikai, kūdrinukės, čia vešinčios elodėjos ir plūdenos, palyginti juos su tvenkinių augalija bei gyvūnija Prancūzijoje.

20160108152518-59747.jpg

„Beje, visus, kurie namie turi akvariumus, kviečiu atsinešti vieną kitą dumblių kuokštelį. Juos taip pat galėsime apžiūrėti per mikroskopą, nustatyti jų rūšį, ypatybes“, – kviečia V. Gudynienė.

Sausio 16 d. susitikimas bus skirtas daugiau sužinoti apie vieną garsiausių prancūzų rašytojų Antuaną de Sent-Egziuperi. Prancūziškame knygyne dirbantis Martynas atskleis įdomių biografinių jo gyvenimo detalių, papasakos, kaip gimė ir vaikų, ir suaugusiųjų iš rankų nepaleidžiama knyga „Mažasis princas“. Po susitikimo žiūrovų lauks naujausia „Mažojo princo“ ekranizacija, kurią sukūrė kino režisierius Markas Osborne’as.

20160108152537-87308.jpg

Priešpaskutinis sausio savaitgalis bus skirtas linksmuoliui Nikolia. Sausio 24 d. kino ekrane bus galima pamatyti pirmąją filmo dalį „Mažylis Nikolia“, o kitą dieną – ir antrąją „Mažylio Nikolia atostogos“. Kaip gyvena ir atostogauja prancūzai, kuo jų gyvenimo būdas skiriasi nuo mūsiškio, dalinsis Prancūzijos mylėtoja kino kritikė Neringa Kažukauskaitė. 

20160108152554-52222.jpg

Sausio 31 d. ciklą „Prancūziškas sausis“ užbaigs akvarelinės animacijos technika sukurtas filmas „Ernestas ir Selestina: meškučio ir pelytės nuotykiai”. Mažos pelytės ir didelio meškino draugystė, jaukiai ir šiltai perteikta šiame filme, atgims ir animacijos dirbtuvėlėse, kurias ves dailės mokytojas Girdenis. 

Renginių ciklas „Prancūziškas sausis“ į ekraną sugrąžins ir daugiausiai „Karlsono kino“ simpatijų pernai pelniusį filmą „Pakeliui į mokyklą“ (sausio 10 d.), į nepaprastą susitikimą su vaikų literatūros herojais nukeliančią istoriją „Eleonoros paslaptis“ (sausio 17 d.), taip pat į skruzdėlių pasaulį nudanginančią „Didžiąją skruzdėlyčių karalystę” (sausio 24 d.).