Projektas "Kaip mes kuriame darželį":  Ar lengva pradėti verslą?

Projektas "Kaip mes kuriame darželį": Ar lengva pradėti verslą?

12. Dec 2013, 11:01

Šį kartą norėčiau pakalbėti apie praktiškąją darželio kūrimo pusę. Darželis, kaip verslas, turi turėti atitinkamą teisinę formą. Pirmą kartą su tuo susidūrus – viskas sudėtinga ir painu.

Iš pradžių teko surinkti labai daug informacijos. Ne tik apie ugdymą ir žaidimus, tačiau ir apie verslo vykdymą. Informacijos daug, ji kinta, daug nuomonių – kaip jau minėjau – painu. Todėl ėmėmės ieškoti pagalbos. Skaitinėjome internete, kokios institucijos yra atsakingos už ikimokyklinio ugdymo organizavimą, priežiūrą ir vykdymą. Taip pat kokios institucijos padeda jauniesiems verslininkams.

Radom informacijos, kad konsultuoja mums rūpimais klausimais organizacija „Versli Lietuva“. Kadangi ne visada lengva rasti reikiamus atsakymus internete, nusprendėme paprašyti jų pagalbos. Nuvažiavome ten ir tai buvo pirmas žingsnis į realybę. Konsultantas susakė daug dalykų, kuriuos buvome girdėję ir skaitę internete, davė sąrašą seminarų ir kitų paslaugų, kurias jie teikia. Tuo metu tikėjome, kad tai jau yra gera pagalba, nors iš principo tai buvo daugiau formalumas.

Ir čia eilinį kartą įsitikinome, kad kai uždaromos durys, atsiveria langas. Niekaip negalėdami susisiekti su konsultantu susiradome internete kitos įmonės kontaktinį asmenį, ir surašėme visus dominančius klausimus. O tada paskambino labai maloni mergina iš kitos organizacijos. Ir kaip maloniai nustebome!!!

Čia mes gavome ne tik verslo pradžios krepšelį (konsultacijos yra visiškai nemokamos asmenims steigiantiems verslą iki 30 metų). Gavome visus atsakymus į klausimus, o klausimų turėjome begalę ir visi praktiški: ar steigti mažąją bendriją ar uždarąją akcinę bendrovę (mes ketiname siekti pelno ir neketiname sukčiauti, todėl iš karto rinkomės tik tas juridinio asmens formas, kurios skirtos pelnui siekti. Taip atkrito, taip darželių pamėgta, viešosios įstaigos steigimo mintis). Buvome neapsisprendę, ar UAB steigti internetu ar su notaru, buvome pasimetę ir dėl įmonės buveinės, įstatinio kapitalo. Esame labai dėkingi mums padėjusiems tvarkant visus su UAB steigimu susijusius reikalus bei atsakius į iškilusius klausimus. 


Deja dabar situacija pasikeitė ir įmonė nemokamų konsultqacijų nebeteikia. Taigi, nepaisant mūsų geros patirties – naujai besikuriantiems teks ieškoti naujų kelių ir naujų geriausių sprendimų.

O į klausimą, ar lengva pradėti verslą, atsakymas va koks – sunku. Jei nesikreipi pagalbos, jei neklausinėji ir bandai viską daryti tik pats ir vienui vienas, tai sunku ir brangu. Reikia daug visko žinoti, informacijos ieškoti dideliuose painiuose dokumentuose, reikia daug laiko ir pastangų.

Iš kitos pusės, jei kas nors padeda– žmogus, žinantis, koks kitas žingsnis, kaip pigiau ir patogiau viską padaryti, tada nesunku. Mūsų visiškai žalių verslininkų patarimas kitiem žaliems ir būsimiems žaliems verslininkams – nebijokite ieškoti, klausti, kalbėti. Kažkada viename straipsnyje skaičiau, kad nereikia bijoti pasakoti apie savo planus, kad reikia pasakoti atvirai apie savo sumanymus, nes kiti žmonės gali ne tik pavogti tavo idėją ir išjuokti tave (ko bijojome), bet tie patys žmonės gali patarti, pasidalyti patirtimi ir pametėti tikrai gerų idėjų. Mes stengiamės būti atviri. 

13. Dec 2013, 18:13 happy

Labai džiaugiuosi tokiais gerais atsiliepimais! Stengiausi Jums padėti iš visos širdies ir taip pat sveikinu, kad tęsėte numatytus darbus 😀 dabar aš tikiuosi kadanors pasinaudoti Jūsų teikiamomis paslaugomis 😉 Ačiū!

Krisliukas Krisliukas 12. Dec 2013, 15:19

labai įdomu buvo skaityt..ačiū, kad pasidalijote informacija 😀

12. Dec 2013, 14:47

Smagu, kad nepasidavėte 😀 👍