Psichologas: Gėda = kaltė + baimė

01. Jul 2013, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Visi pažįstame gėdos jausmą, bet, pasirodo, vaikus jis kankina labiau nei suaugusius. Apie vaikų gėdos jausmą, kodėl jis kyla ir kaip jį nugalėti, kalbamės su šeimos psichologu dr.Mariumi Daugelavičiumi.

Kiekvienas iš mūsų pažįsta gėdos jausmą,.bet priešingai nei liudesys ar džiaugsmas, gėda nėra įgimtas jausmas. Tai jausmas, kurį vaikas „įsigyja“ dėl reikalavimų, kuriuos jam kelia aplinkiniai, pirmiausia mes – tėvai.

Pasak šeimos psichologo Mariaus Daugelavičiaus, vaikui nėra vidinių ribų, kas galima ir kas negalima. Tačiau suaugusieji, norėdami išauklėti sveiką visuomenės narį, vaikui sako „to negalima, taip nedaryk, taip nesielk“ ir pan.

Gėda – tai dviejų jausmų sąjunga – kaltės ir baimės. Žmogus jaučia kaltę, kad kažką ne taip padarė ir bijo, kad kažkas blogai atsitiks.

„Visi tėvai turi auklėti vaikus, tačiau kas žino, kokie yra auklėjimo rėmai, ribos ir ko labiausiai reikia vaikui. Tėvai turėti ne taip kritiškai žiūrėti į vaikus ir ne taip griežtai vertinti vaiko veiksmus, jei jo elgesys neatitinka tų auklėjimo rėmų. Kuo tėvai labiau priims vaiko asmenybę tokią, kokia ji yra, tuo mažiau vaikai turės gėdos jausmą“, - pasakoja psichologas.

Mūsų, tėvų, net neįvardintus lūkesčius kiekvivenas vaikas jaučia. Ypač tuomet, kai tai susiję su situacijomis, kurių jis pats negali taip lengvai pakeisti.

Net ir ilgalaikis šlapinimasis į lovą gali tapti vaikystės traumuojančia gėda arba keblia problema, kurią visi kartu diskretiškai sprendžiame, pasitelkdami specialistus ir specialias priemones. Jų dėka vaikas galės pilnavertiškai augti.

20130620133443-92809.jpg

Viena iš priemonių padėti šlapinimosi į lovytę atveju – DryNites sauskelnės kelnaitės.

DryNites® primena paprastas kelnaites, jas patogu apsimauti po pižama ar apatiniais rūbais. Kelnaičių DryNites® subtilus dizainas – tai padeda vaikui jaustis patogiai bet kurioje situacijoje.


 20130620133506-65096.jpg

20130620133517-82022.jpg

Kaip sako psichologas, suagusieji neturėtų smerkti vaiko, jei jis kažką ne taip padarė.

„Kartais vaikas nesuvokia, ką padarė, ir jei tėvia jį už tai smerkia, labai bara, jis įgauna baimę, išgąstį. Tuomet baimė jį taip užvaldo, kad jis ima visko praktiškai bijoti. Ir jei kitą kartą vaikas atliks leistiną dalyką, jis pradės baimintis ir gėdytis, nes gali būti nubaustas“, - teigė psichologas M.Daugelavičius.

Užeik į www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei!

Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!

Užeik į www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga! - See more at: http://www.mamyciuklubas.lt/naujienos/kaip-sulaukti-sausu-nakteliu-visam-laikui-19354/#sthash.XsKtjVih.dpuf
24. Jun 2013, 19:53

Sveiki,turiu dukra 13metu,istekejau antra karta,dabar yra problema su pateviu,jis ja uzaugino ,nuo 4 metuku,nezinau kaip elgtis,dukra su pateviu,nesutaria,patevis daug ka draudzia(prie kompiuterio but),jai tas nepatynka,gaunas barniai,kartais kai uzstoju dukra ,mes su vyru patys susipykstame...Ji daznai purkstauja ,atsikalbineja,daro tai kas uzdrausta,nors as kaip mama daug kalbam ir patariu,bet ji nevisada sureguoja,nenori ir mano patarimu paisyti,ka patartumete?