Psichologė: Nederėtų ignoruoti, jei vaikas pravardžiuojamas

Psichologė: Nederėtų ignoruoti, jei vaikas pravardžiuojamas

14. Apr 2014, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kiek iš jūsų galvojo apie vaiką ir jo ateitį, kai jam rinkote vardą? Ir kiek galvojote tiesiog egoistiškai apie save ir apie tai, kas patinka jums?

Kaip vaikas priima savo vardą?

Pasak psichologės Ingos Šulcienės, dažnai vaikui ateina momentai, kai jam nepatinka jo vardas ir jis užsinori jį pakeisti.

"Kaip reaguoti tėvams? Nereikia pulti aiškinti, kas kaip ir kodėl, tačiau reikia reaguoti ramiai ir paaiškinti vaikui, kad būtent šis vardas mums buvo gražiausias, kai jį tau rinkome", - patarė psichologė.

Kaip ten bebūtų, net ir suteikus vardą, nutinka taip, kad savo mažytį mes vadiname, kuo tik sugalvojame tik ne vardu, savotiškai vaiką pravardžiuojame.

Gražios pravardės nėra blogai

„Vienareikšmiškai negalime sakyti, kad pačios pravardės yra kažkas blogo. Jos gali turėtų emocinį krūvį, gali reikšti jausmus. Tėvai vaikus dažnai vadina ne vardais, o mažybiniais žodeliais, norėdami išreikšti savo šilumą, meilę. Ir tame nėra nieko negatyvaus. Jei mes pagalvotume apie savo vaikystę, prisimintume kažką malonaus, kaip mus vadino. Tie švelnūs žodžiai, kuriai vadiname savo vaikus, yra svarbūs. Jų nereikėtų atsisakyti“, - pasakojo psichologė I.Šulcienė.

Labai svarbu ir tai, kaip vaikas jaučiasi, įvairiai vadinamas tėvų ar kitų artimų  žmonių. Jei jam patinka kaip jį vadiname, viskas gerai, bet jei tik mums atrodo, kad mes gražiai vadiname, pvz. pupuliuku ar gražuoliuku, tačiau vaikui nepatinka, reikėtų į tai atsižvelgti. Klauskite vaiko - kaip tu norėtum, kad tave vadintume?

Kaip turėtų reaguoti tėvai, kai girdi, kad jų vaikus kiti vadina įvairiomis pravardėmis?

„Jei vaikas vadinamas negražiai, pvz. žiopliu ar kvaileliu, vaikas turi žinoti, kad jis neturi būti taip vadinamas. Tuomet jis savo aplinkoje turėtų aiškiai ir trumpai pasakyti, kad „man nepatinka, kaip tu mane vadini“. Labai svarbu, kad savo aplinkoje suaugusieji tą irgi matytų.

Nereikia ignoruoti vaiko pravardžiavimų, neva ir mes vaikystėje prasivardžiuodavome vieni kitus. Tai gali vaiką sutraumuoti psichologiškai. Jei tėvai nekreipia į tai dėmesio, mažylis supranta, kad pats vienas su tuo nieko negali padaryti. Jis tuomet gali užsisklęsti ir metų metais keliauti su tuo nemaloniu jausmu", - aiškino psichologė.

Yra situacijos ir pravardės, kurios iš pirmo žvilgsnio labai nekaltos. Tačiau tik iš pirmo žvilgsnio.

Pasak I.Šulcienės, gimus antram vaikeliui, pirmagimis dažnai imamas vadinti ne vardu, o tiesiog sese ar broliu, jis praranda kažką savo, tarytum nebeturi savo vardo. Nors tai nėra nieko blogo, tačiau kiekvienas vaikas turi teisę būti vadinamas vardu, nes jį atsinešė.

Ar jūsų vaikas kieme, darželyje, mokykloje turi pravardę?

JEIGU AUGINI MERGAITĘ, SPAUSK ČIA->>

20140131185333-30880.jpg

JEIGU AUGINI BERNIUKĄ, SPAUSK ČIA->>

20140131185429-68368.jpg

Ekspertai