Psichologė apie Saulutės "bado akciją" ir valgio atsinešimą iš namų [papildyta]

Psichologė apie Saulutės "bado akciją" ir valgio atsinešimą iš namų [papildyta]

19. Sep 2013, 14:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kadangi daug diskusijų sukėlė Saulutės "protestas" prieš valgymą darželyje, nutarėme paklausti psichologų nuomonės - kodėl darželinukai taip elgiasi ir kiek ilgai gali trukti "nevalgymo etapas".

Psichologės Vikos Aniulienės komentaras:

Jei mažoji protestuotoja pasakė būtent taip: "aš darželyje nieko nevalgysiu", tai jau yra sąmoningas jos pasirinkimas. Kaip tai pavadinti – „bado akcija“ ar „manipuliavimu“, spręsti Jums :)

Mano trumpas patarimas: nekreipti dėmesio, pasilikti pusryčių ar pietų porciją iki to laiko, kai mergaitei alkis ateis.

Vaikas neserga, yra sveikas, juda, sportuoja, jo mityba turi būt subalansuota. Diena ar dvi to "nieko nevalgymo", maisto nekeičiant į sausainiukus ar obuoliukus, nieko blogo nepadarys, tiesiog savu laiku ateis alkis ir viską sustatys į savo vietas.

Tėveliai, kantrybės.

O dėl nešimosi maisto produktų į darželį iš namų yra keli momentai, kurie turėtų būti apsvarstyti:

1. Ar darželis neprieštarauja, kad maistas būtų nešamas iš namų? Kiek man teko girdėti, daugelyje darželių galima atsinešti tik vaisius.

2. Kaip jausis kiti grupėje vaikai, kurie taip pat norės Saulės mamos ruoštų naminių kotletukų ar mama gamins visai grupei? Kaip ilgai mama ruošiasi gaminti maistą darželiui? Ar Saulė turi specialių poreikių? (pvz. yra alergiška)

Visa situacija truputį kvepia žaidimu, su eksperimentu viskas tvarkoje, jei tai tikrai tik žaidimas ir visi to žaidimo dalyviai supranta realią situaciją ir tas žaidimas neužsitęs.

Svarbu pagalvot ir prisimint, jog Saulei jau 3 metai ir, jei ji neturi specialių poreikių, tai jos raida yra lygiai tokia pati kaip ir kitų trimečių.

Vaikas eina į darželį ne bausmės atlikti

Kai vaikas pradeda eiti į darželį, labai dažnai išsiskirimo momentas yra skaudesnis vaiko mamai (ar asmeniui jį globojusiam) nei vaikui. Vaikas eina į darželį ne bausmės atlikti, bet mokintis būti socialiu, bendraujančiu, daraugaujančiu, besipykstančiu ir konfliktus sprendžiančiu žmogumi. Žmogumi, kuris greitai besikeičiančiame pasulyje turi adaptuotis prie naujos aplinkos, naujos tvarkos, naujų žmonių.

Tai labai svarbu prisiminti visiems tėvams, nes neretai visus pagraužia sąžinė, jog "palikom" vaiką. Verta prisiminti, jog mes savo vaikų niekur "nepaliekam" - mes juos vedame keliu, mokome ir ateina laikas, kai vedame į pirmąją ugdymo įstaigą - lopšelį- darželį...

Projekto Į darželį su SAULE draugas

20130912194032-54521.jpg

pypse pypse 20. Sep 2013, 00:08

išimtis jau gimtadieniai būna su visokiais limonadais ir koncervantais

pypse pypse 20. Sep 2013, 00:08

bet ar gerai leisti atsinešinėti net ir vaisius užkandžius? kokiam nevalgiukui prieš pietus pasiūlytos baronkytės turbūt nesužadins alkio valgyti dar paskui ir pietus?
mums lopšelyje kartą auklėtoja pasakė kad atsineštume užkandžių, nes atseit pastoviai tie patys vaikai atsineša ir turi visiems duoti, atseit ir jūs kada nors atsineškit. tai net amo netekau. Esu visai nepatenkinta kai už gerus darbus darželyje (susitvarkė, suvalgė, užmigo, atsikėlė) duoda saldainių, arba prieš pietus dar valgo visokius skanėstus... man atrodo pakankamai sočiai maitina darželis, iš darželio grįžta ~5 iki naktinio miego sau namie tegu skaniai ir vaišinasi tuo kuo vaišina tėvai.

19. Sep 2013, 14:46

Tai mamytei teks prikept visai grupei kotletuku 😃

19. Sep 2013, 14:44

Teisingai,va todel pas mus ir negalima neštis iš namu maisto.teisingai auketoja mums sake,kad gali buti pavydas

Taip, aš psichologės irgi to užklausiau, tuoj turėtų atsakyti 😀

19. Sep 2013, 09:47

Man tai būtų idomu, ką psichologė patartų dėl iš maisto atsinešto iš namų...kaip gražiai Ilona pasakojo idėją - jog pačiai Saulutei leis išsirinkti jai labiausiai patinkančius kotletukus 😀