Psichologė: “Neužtęskite vaiko palikimo darželyje pusę dienos“

Psichologė: “Neužtęskite vaiko palikimo darželyje pusę dienos“

24. Sep 2013, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip žinia, Saulės mamytė Ilona palieka dukrytę darželio grupėje tik iki pietų miegelio, nes, kaip rašė savo bloge, kol kas turi tokią galimybę. Tačiau pati mamytė ėmė abejoti, ar teisingai elgiasi.

"<...>Galvojame, kad už poros mėnesiukų, kai dukrytei bus treji metukai, jau visai dienai leisime (o gal ir anksčiau). Nežinau, ar teisingai elgiamės. Nes jei Saulutė įpras pabūti pusę dienos, tai atėjus metui būti visai dienai – vėl nauja adaptacija. Kaip spėju, viskas iš naujo“.

Ką apie tai mano psichologai? Ar gerai pradėti vaiko adaptaciją nuo pusės dienos darželyje, ar tai vėliau nebus "meškos paslauga" ir vėl reikės mažylei pratintis iš naujo?

Apie tai kalbamės su psichologe Sonata Vizgaudiene – kiek tas pusę dienos buvimo darželyje laikotarpis gali trukti, nuo kada pradėti palikti visai dienai? Kaip apie tai pranešti vaikui, kad „štai nuo šiandien ar rytojaus tu miegosi pietų miegelio“...?

Optimalus laikotarpis - viena savaitė

Pratinant tokį jautrų vaiką kaip Saulutė prie darželio, geras toks adaptacinis laikotarpis, kai tėvai po truputį pradeda tai daryti. Pirmą dieną mama ar tėvelis su vaiku pabūna porą valandų, kitą dieną vaikutis paliekamas kiek ilgiau jau vienas, trečią dieną paliekamas vaikutis iki pietų miegelio. O atėjus naujai savaitei mažylį tėvai palieka visai dienai.

Nors kiekvienas vaikas yra individualus ir skirtingai trunka jo adaptacinis periodas darželyje, specialistai visgi rekomenduoja neužtęsti vaiko palikimo grupėje pusę dienos ilgiau nei vieną savaitę.

Tėvų nerimas stipriai persiduoda vaikams

Saulutė, kaip supratau iš mamos pasakojimų Mamyčių klube, yra labai jautri ir emocinga mergaitė. Matyt, kad tėvai ne mažiau jautriai reaguoja į dukrytės jautrumą ir dar jį paaštrina savo nerimu „kaip čia viskas bus“. Tėvų nerimas labai stipriai persiduoda vaikams. Visų pirma, patys tėvai turėtų susigyventi su šia situacija ir patikėti, kad ten dukra bus pasirūpinta.

Kai tėvai patiki, kad vaikui bus gerai, saugu ir nusiramina, savaime ir vaikas tampa ramus.

Ši situacija, kai Saulutė jau daugiau nei dvi savaites darželyje būna tik pusę dienos, o po maždaug dviejų mėnesių tėvai ketina ją palikti visai dienai – nėra gera. Jautriems vaikams pasikeitimų reikia kuo mažiau. Saulutei didelis pasikeitimas buvo pats ėjimas į darželį. Ji, kaip matau, jau priprato būti ten iki pietų miego, tik nelabai nori valgyti. Tačiau valgymo problema išsispręstų savaime, jei ji būtų darželyje visą dieną. Po pietų miego tikrai išalktų ir valgytų.

Po kelių mėnesių pasilikti darželyje visai dienai Saulei bus dar viena didelė naujovė. Tam tėvai turėtų nusiteikti, kad tikrai nebus lengva. Teks aiškinti, kad reikės dabar miegoti pietų miegelio, kad mama ateis pasiimti tik vakare – tai sukels didelį stresą jai.

Ar įmanoma kaip nors sušvelninti situaciją? Ar reikėtų daugiau nebedelsti ir mergaitę palikti visai dienai?

Dabar jau nėra didelio skirtumo, kada tėvai paliks dukrytę visai dienai – dabar ar po kelių mėnesių. Bus vienodai sunku, nes laikotarpis su pusę dienos buvimu darželyje šiek tiek užsitęsė ir Saulutė jau priprato prie šio režimo.

Tačiau man kelia neramumą tai, kad mažylė beveik nieko nevalgo grupėje. Tad jei tėvai nori, kad susinormalizuotų valgymo režimas, patarčiau nedelsti ir Saulutę ramia širdimi palikti pietų miegelio. Bus pradžioje sunku, mažylė protestuos, bet ilgainiui viskas susitvarkys. Nes dabar mergaitė jaučia, kad pareis namo ir mama duos valgyti visko, ko ji norės. Tad nesileiskite vaiko manipuliuojami.

Sėkmės.

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola
21. Oct 2013, 11:47

Man buvo galimybe nepalikti savo dukreles visai dienai,taip,kad ji niekada ir neliko pietu miegeliui,buvo paimama is darzelio po pietu valgymo. Ir vistiek jai tos kelios valandos darzelyje didelio dziaugsmo niekada nekele......buvo jautri,noro eiti i darzeli niekada nerode....Budavo manipuliaciju rytais,kad neitu i darzeli,bet joms nepasiduodavom,nes tada butu viskas palaida bala 😀

21. Oct 2013, 11:44 Ingaa

Ziauru manau vaiko atzvilgiu...bet aisku,kai nera kitos iseities,ka padarysi........

24. Sep 2013, 15:08

as ne lietuvoje gyvenu.pas mus darzeliai tiktais nuo 2.5metu neanksciau.rugsejo antraja jau reikejo palikti visai dienelei

24. Sep 2013, 12:20

mes palikom nuo pirmos dienos