Saldainiai, greitas maistas ir čipsai - ar galima jų vaikui ir kiek?

Saldainiai, greitas maistas ir čipsai - ar galima jų vaikui ir kiek?

03. Feb 2014, 14:51 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Turbūt daugelio tėvelių galvos skausmas yra sveika ir subalansuota vaiko mityba, bet aplink tiek pagundą keliančių dalykų, jog viską suvaldyti labai sunku. Įvairios kalendorinės šventės būna palydėtos gausiu saldainių kiekiu, o draugų papasakotos istorijas apie "stebuklingas" greito maisto kavines priverčia spindėti mažylio akytes. Ką daryti? Duoti ar ne? Ir kiek?

Kalbamės su "Vaiko poliklinika Jūsų namuose" pediatre ir psichologe Aurima Diliene apie tai, ką daryti tokiais atvejais. 

"Pagrindinis dalykas kalbant apie saldainius, greitą maistą, čipsus ir kitus ne itin sveikus skanėstus yra tas, kad uždraustas vaisius skanesnis. Tai jeigu visai neleisite - vaikas tik labiau norės. Aš, kaip mama, stengiuosi duoti, bet riboju. Vaikai dažniausiai neturi saiko ir mes, tėvai esame, kad jiems padėtume ir nustatytume ribas. 

Taip pat peržiūrėkite savo šeimos įpročius. Čipsų labai paprasta atsisakyti, kai jų neperki, nes tas maistas bevertis. 

Fanatiškumas absoliučiai neduoti irgi yra blogai, todėl aš siūlyčiau duoti, bet riboti. 

Kokį kiekį? Tai labai individualu - vienam gal trys saldainiai nieko tokio, o kitam baigsis dideliais skausmais. Aišku, kartą per savaitę vaišintis greitu maistu ar čipsais man atrodo daugoka."

Odontologai pataria, kad norint išsaugoti sveikus vaiko dantis saldumynus reikia duoti vienu kartu visus kiek skyrėte tądien ar tą savaitę ir po to iškart bėgti valytis dantų. Apie saldainių kiekį jie nekalba, bet, žinoma, jų reikia duoti proto ribose. 

Ekspertai

Aurima Dilienė

"Vaikų poliklinika Jūsų namuose" pediatrė www.vaikupoliklinika.lt
Aurima Dilienė in-vecaku-skola