Saulutė: "Tortą pati suvalgysiu ir niekam neduosiu"

Saulutė: "Tortą pati suvalgysiu ir niekam neduosiu"

16. Oct 2013, 10:33 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šiandien projekte "Į darželį su SAULE" šiek tiek pakalbėsime apie dalybas ir dalinimąsi...Saulutės mama Ilona sako pastebėjusi dukrytės nenorą niekuo dalintis.

"Galbūt tai atsirado po Saulutės ilgos vasaros su vyresniu pusbroliu. Nes anksčiau, atrodo, dalinosi ir problemų nebuvo. Artėja jos gimtadienis, tad kai apie tai kalbame, dukrytė sako, kad ji viena suvalgys tortą ir niekam neduos :) Tada sakau, kad „pas tave tada niekas neateis, nedainuos…“ Saulytė sako: „aš tik duosiu buterbrodžiukų, o tortą pati suvalgysiu ir niekam neduosiu.“ Ir jokie argumentai apie dalinimąsi neveikia...Kaip tinkamai reaguoti?" - teiraujasi mama Ilona.

20131016103240-96508.jpg

Nuo kada vaikučiai pradeda dalintis - apie tai kalbamės su psichologe Sonata Vizgaudiene:

Šio amžiaus vaikams būdingas nenoras dalintis. Trimečiai supranta, kad jau yra atskiros amenybės ir labai nori tą atskyrimą įtvirtinti. Jiems svarbu – AŠ ir MANO. Iš to ir išplaukia nenoras dalintis – jei aš esu atskiras, tai ir mano daiktai yra atskiri (kas jau mano, tai mano).

Tad nereikėtų labai barti vaiko už tai, kad nenori dalintis, o paskatinti kaskart, kai jau pastebite, kad šiaip ne taip davė draugei palaikyti savo mylimą žaislą ir pan. Tėveliai gali tarpusavyje dalintis ir taip rodyti gerą pavyzdį Saulutei.

Ir dar vienas svarbus momentas: Saulutė sako su niekuo nesidalins savo gimtadienio tortu, o mama tikina, jog „pas tave tada niekas neateis, nedainuos“. To sakyti nereikėtų, nes mergaitė žino, kad vis tiek draugai ateis ir gimtadienis bus.

Nereikėtų vaikui net ir nekaltai meluoti, nes jei tokių momentų daugės, vaikas ilgainiui pastebės, kad tai, ką sako tėvai, nepasitvirtina. Ypač kai tėvai bara vaikus, tuomet prišneka supykę visko, ko nereikia :)

Reikėtų vengti neigiamų posakių, o geriau teigiamai vaiką skatinti, pagirti. Nes neigiamas tėvų požiūris iššaukia dar didenį mažylio pasipriešinimą.

Apskritai noriu nuraminti mamą, kad visa, kas su Saulute šiuo metu vyksta, yra natūralu ir normalu. Tai tiesiog vaiko raidos ir šeimos situacijos klausimai.

 Sėkmės.

Sekite trimetės Saulutės žingsnelius į darželį projekte

 Į darželį su SAULE

20130912194032-54521.jpg