Pamenate, mokykloje per chemiją darytą eksperimentą - į druskos prisodrintą tirpalą merkėme siūlus ir laukėme kol jie apaugs druskos kristalais, įgaudami keisčiausias formas? Oi, kaip buvo įdomu... Dabar kilo klausimas - kodėl mes to nedarėme su cukrumi? Juk tuomet darbelį galėtume net suvalgyti!
Cukraus kristalų pagaliukų galite nusipirkti kavos ir arbatos parduotuvėse, jie dažnai tampa dovanos papuošimu ar mielu priedu, o šįkart siūlome juos pasigaminti su vaikais!
Jums reikės:
- 1 puodelio vandens
- 2-3 puodelių cukraus
- Pagaliukų - galima naudoti suši, bet geriau medinius iešmelius (tik nukirpkite smailius galus)
- Šampano ar kitų gilių taurių
- Skalbinių smeigtukų
- Maistinių dažų
Pirmiausia, pasigaminkime cukraus tirpalą - įpilkite vandenį į puodą ir užvirkite, o tuomet pradėkite berti cukrų. Pamažu, neskubėdamos, po pusę puodelio vienu kartu ir žiūrėdamos, kad visas ištirptų. Prisodrinkite tirpalą tiek cukraus, kiek tik įmanoma.
Tuomet sudrėkinkite medinių pagaliukų galiukus ir juos apvoliokite cukruje - tai bus kristalo augimo pradžia.
Į šampano taures (jos patogu tuo, kad yra aukštos, bet nereikia daug skysčių) įlašinkite po kelis lašus maistinių dažų. Kiek įdėsite - tokio intensyvumo bus kristalai. Jeigu cukraus tirpalui naudosite rudą cukrų, galite nelašinti maistinių dažų, o turėsite gražios karamelinės spalvos kristalus.
Skalbinių smeigtukais sužnybkite lazdelę viršuje ir atremkite į taurės kraštus - tai padės lazdelėms stovėti tiesiai ir nesiliesti prie kraštų.
Įpilkite cukraus tirpalo, kad apsemtų bent ketvirtadalį lazdelės. Iš recepte nurodyto kiekio užpildysite 2-3 taures.
Laukite. Čia sunkiausia dalis vaikams - po trijų dienų pradeda formuotis kristalai, o po septynių galite atsargiai pramušti viršuje susidariusį cukrinį "ledą" ir ištraukti lazdelę. Palikite išdžiūti!
Skanaus - galima tiesiog laižyti arba maišyti ja arbatą!
;labai gražiai atrodo😀😀
Be galo naudingas straipsnelis. Nes pirkdavome Kristalizuotą cukrų parduotuvėlėse. Dabar gaminsimės.