Šlapios lovelės bėda: 8 geriausi sprendimai

Šlapios lovelės bėda: 8 geriausi sprendimai

24. Aug 2013, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tave neramina vaiko šlapios lovytės problema? Norime parekomenduoti kelis sprendimus, kaip tai sustabdyti. Nevalingas šlapinimasis gali būti gėdingas, ypatingai tarp vaikų, jiems ėmus lankyti darželį ar mokyklą.

Daugelis vaikų išauga tą laikotarpį. Bet būna, kad jis užsitęsia, tad paruošėme aštuonis žingsnius, kurie gali padėti vaikui išlikti sausam visą naktį.

Nekaltink vaiko ar savęs dėl nesėkmių

Tai, kad tu pyksti ir baudi vaiką, neturi prasmės – tai tik sukels įtampą ir padarys problemą dar rimtesne. Sunku sulaikyti šlapinimąsi į lovą, todėl neverta nerimauti, vietoj to pasiūlyk vaikui pagalbą. Nuo ketverių metų vaikai jau suprantamai kalba, tad su jais galima susitarti ir jie gali papasakoti savo emocijas.

Tėvai, kurie neaptaria šios problemos, verčia vaikus galvoti, kad jie vieniši su savo bėda. Įtikinkite vaiką, kad jis ne vienišas ir šlapinimasis į lovytę tokiam amžiuje yra normalu.

Pasitark su šeimos gydytoju

Kad suprastumėte, kokia rimta yra problema, konsultacijos reikia kiekvienai šeimai. Papasakokite pediatrui apie šlapią lovytę, kad jis galėtų įvertinti vaiko progresą ar regresą bei pasiūlyti šios problemos sprendimą.

Jei vaikui daugiau nei penkeri ir naktinis šlapinimasis prasidėjo netikėtai, galite pabandyti kalbėtis su vaiku, dėl ko taip atsitiko. Jei įmanoma, pakalbėkite su gydytoju apie galimas priežastis - pvz. šlapimo kanalų infekciją, diabetą, stresą ir kitas problemas bei medicininius sprendimus. Atminkite, dažnai tai būna ne fizinės priežastys.

Pasiūlyk vaikui nueiti prieš miegą į tualetą

Įsitikinkite, kad vaikas nuėjo į tualetą prieš miegą, ar net pasodinkite jį ant naktipuodžio, prieš jums einant miegot. Jei vaikas ištuštins šlapimo pūslę, mažesnė tikimybė, kad jis šlapinsis naktį. Žinoma, šis būdas neišgydys enurezės, bet tai efektyvus būdas išsaugoti lovelę sausą. Siūloma apriboti skysčių vartojimą prieš miegą.

Sudaryk šlapimo nelaikymo lentelę

Vaikui padės motyvacija ir palaikymas, todėl lentelė su laimėjimų ir sausų naktų atžymomis gali padėti. Sukurk kalendorių arba lentelę, duok vaikui lipdukų, pvz, žvaigždeles ar šypsenėles, ryškų flomasterį, kad jis žymėtų naktis, kurias išmiegojo sausas. Tai gali būti kaip sistema - kai surinks dešimt lipdukų, galima būtų jam padovanoti mažą žaisliuką ar gardumyną.

Paklauskite, ką daryti, kai lovytė šlapia? Tik negėdykite ir nebauskite.

Ar neužkietėję vaiko viduriai?

Vidurių užkietėjimas - įprasta vaikų problema. Kai tiesioji žarna, kuri yra tiesiai už šlapimo pūslės, pilna ir neatsilaisvina, vyksta šlapimo pūslės spaudimas, o tai ir sukelia šlapimo pūslės nestabilumą. Todėl tėvams reikia sekti, kaip dažnai vaikas tuštinasi. Jei nesituština kiekvieną dieną, papildykite mitybos racioną skysčiais ir maistu, turinčiu daugiau lastelienos. Obuolių sultys, daržovės, sveikų grūdų produktai teigiamai veikia defekaciją, ir žarnynas geriau veikia.

Pagalvok apie gydymą medikamentais

Medikamentai - tai galimybė išgydyti šlapimo nelaikymą, bet reikia įvertinti, kad gali būti šalutiniai poveikiai. Pvz, desmopresinas mažina šlapimo išsiskyrimą, Gali iššaukti galvos skausmus, veido paraudimą, pykinimą ir retais atvejais - patinimą. Kai kurie medikamentai kontroliuoja simptomus, o ne gydo patį šlapimo nelaikymą, todėl baigus gydymą, problema gali atsinaujinti. Pakalbėk su savo šeimos gydytoju apie medikamentus, jų pasirinkimą ir prieinamumą.

Nupirk „drėgmės žadintuvą

Drėgmės žadintuvas žadins vaiką antrą kartą, kai jis pasišlapins. Žadinimas suteikia smegenims galimybę geriau kontroliuoti šlapimo pūslę ir užkirsti kelią šlapinimuisi.  Šis būdas efektyvus maždaug 75% atvejų ir ir dažniausiai suveikia, kai pats vaikas pasiruošęs likti sausu.

Guldyk vaiką ant vandeniui atsparaus čiužinio

Jei medikamentai netinka Tavo mažyliui, gali išbandyti paprastus būdus: įsitikink, kad čiužinys ar užvalkalas atsparus vandeniui ir nusipirkite naktines, skystį sulaikančias kelnaites DryNites®. Jos atrodo kaip pižaminės kelnaitės, leis išvengti nemalonių siurprizų.

Jei vaikas visą naktį išmiegos šlapioj lovytėj, leisk jam pačiam pakeisti patalynę, tegul prisiima atsakomybę. Patalynės keitimas leis vaikui pasijausti problemos sprendimo dalimi.

Atsipalaiduok ir būk kantri! Šis laikotarpis netruks amžinai! Labai daug vaikų išauga šlapimo nelaikymo bėdą.

20130804201647-99202.jpg

Palaikymo ir patarimų ieškok www.vaikuenureze.lt!