Tajaus pirmoji diena darželyje!

Tajaus pirmoji diena darželyje!

29. Aug 2018, 18:26 Anita Anita

Šiandien, rugpjūčio 29-ąją, buvo ta pirmoji diena darželyje, pirmasis pasisveikinimas su auklėtoja, su vaikučiais, susipažinimas su žaisliukais. 

Vakar praleidome puikią dieną tryse (mūsų šuniukas visur kartu). Ėjome paieškoti gervuogių, aplakstėm miškus, Tajus stabtelėdavo prie kiekvieno krūmo, prie kiekvieno stiebelio nusifotografuoti. Vėliau nulėkėme į mūsų kvartalo vaikų žaidimo aikštutę, išnaudojom smėlio dėžę, visas supynes, karstykles, čiuožyklą ir batutą. Taigi Išsibėgiojom, išsidūkom, lėkėm pavalgyt pietukų, pamiegot, o vakare praustis, ruoštis darželiui.

20180829163509-39336.jpg

20180829163535-70904.jpg

20180829163604-87711.jpg

Ryte prabudau likus valandai iki atsikėlimo su jauduliu širdyje, atrodė net vidurius suka, bet jei taip jaučiuosi, tai vadinasi bus viskas gerai ir laukia šauni diena. Išlipau iš lovos anksčiau, paruošiau šeimai pusryčius, palikau vaiką maitinti vyrui, o pati išvedžiau šunį į lauką. Tada greit išsivalėm dantukus, apsirengėm ir važiavom į darželį. Į darželį mums patogiausia su mašina. Sekretorė mus palydėjo iki grupės, parodė kitą įėjimą kitai dienai :). Pirmiausia susipažinome su auklėtojos padėjėja (pasirodė maloni ir mylinti vaikus), pabandė pakalbinti vaiką, bet Tajus užmatęs mašinytes, persiovęs basutes lėkė su jomis padivažinėti. Džiaugsmo buvo pakankamai. Buvo net keturatis ir mašinytė ir arkliukas su ratukais. Taip pat buvo ir diiiidelių sunkvežimių, karutis. Toj teritorijoje buvo net storų poroloninių gimnastikos čiužinių, figūrų, laiptelių. Darželio grupės patalpa susideda iš trijų kambariukų be durų. Pirmasis kambariukas su spintutėmis, veidrodžiu ir informacine lenta, antrasis kambariukas pereinamas su daug įvairiausių žaisliukų, bokštelių, knygučių. Iš kambariuko galima patekti į vonios-tualeto kambarį ir einant pro kitas duris į transporto priemonių kambarį, kuriame taip pat iš spintų išsitraukia lovos miegojimui. Šiame kambaryje taip pat galima rasti ir pasakų knygučių prieš miegą.

O dabar idomiausia dalis - Auklėtoja ir tvarka. Auklėtoja kalbi, maloni, supratinga ir kartu turi griežtumo palaikyti tvarką. Ikyriai nelindo prie vaiko, davė erdvės apsiprasti. Auklėtoja pati augina dvejų metukų sūnelį, kuris lanko darželį kitoje grupėje nuo praitų metų. Pasakojo, kad jam adaptacija praėjo labai sunkiai ir komplikuotai, o dar tie sirgimai, sakė savaitę eina į darbą, dvi savaites slaugo vaiką. Sako šiais metais jau turėtų mažiau sirgti. Džiugu, kad ir auklėtojos padėjėja faina. Labai tikiuosi, kad maniškis greitai su jomis susidraugaus ( jam reikia laiko priprast prie žmonių, bet mamos nematys ir tiks auklėtojos, kad pasirūpintų). 

Tajus rado kontaktą su kitais vaikučiais, pats prieidavo, labiau prie mergaičių, nes buvo dar du berniukai, bet jie vyresni. Vienai mergaitei padavinėjo pieštukus, kai jinai piešė, su kita mergaite lakiojo mašinytėm drauge, dėliojo puzzle ir žaidė virtuvėlėj. Viena mergaitė drąsi, mėgsta pasimušti ir stiminėti žaisliukus, labai džiaugėsi manimi, šokt kvietė kartu, nešiojo žaisliukus ir rodė, bandė kažką pasakoti, jinai iškart mus ir pasitiko, kai atėjome. Vienas berniukas irgi buvo nenusėdintis vietoj, viską griaunantis, mažai klausantis, vietoj griūnantis, apvirstantis. Visi vaikučiai jau lankantys nuo pernai metų, tai vieni kitus žino. Viena mama atvedė savo dukrytę naujai į šią grupę, bet prieš tai ji lankė kitą grupę. Paverkė, kai mama išeidinėjo, bet po to pradėjo dūkti :). Iš viso sutikome 6 vaikučius (4 mergytes ir 2 berniukus)

Taigi mūsų grupėje bus iš viso 14 vaikų ir 3 prižiūrintys asmenys, bet pagrinde visąlaik su vaikais bus pagrindinė auklėtoja. Grupės pavadinimas "Skruzdėliukai", kaip auklėtoja sakė, labai tinkantis pavadinimas, nes akimirksniu sugeba viską išnešiot, išjaukt. Grupės lankymo laikas nuo 7 val ryto iki 17:40. Vėliausiai vaiką iš darželio pasiimti 17:40. Taigi teks koreguotis man darbo valandų grafiką ir prašytis pradėti dirbti nuo 8 val.ryto. Pusryčiai darželyje 8:10, pietūs - 11.30, o vakarienė 16 val. Jau gavome ir spintelę drabužėliams. Auklėtoja prašė dar pasirūpinti ir odinėmis tapkutėmis - čežkutėmis, nes eis ir į įvairius būrelius, tokius kaip muzikos, dailės ir sporto pamokos. Skamba smagiai. 

Taip pat prašė atsinešti pampersų, drėgnų servetėlių, šiaip sakė užpakaliukus plauna, bet kai kurie vaiksi gali nesileisti, tai pataria visiem turėti drėgnų servetėlių. Vaikai visi sodinami ant puodukų ar tualeto vaikiško vienu metu pagal titmą. Su rūbeliais nepersistengti, nereikia 20 porų kojinių, turėti tik atsarginį kitą komplektėlį, o jei pritrūks, vietoje išsiskalbia ur džiovyklije padžiauna rūbelius. Atsinešti ir seilinuką jei reikia sakė. Jokių užkandžių neštis negalima, nes kai kurie vaikai būna alergiški kam nors, tai bendrai nusprendė, kad geriau nieko nenešti užkandžiauti. Gimimo dienas švenčia, bet irgi galima atsinešti tik vaisių ar ką nors sauso, paprasto. 

Malonu buvo išgirsti, kad auklėtoja pagyrė, kad Tajus matosi labai protingas,domisi dėlioja dėliones, figūrėles jau kuo puikiausiai. Draugiškas, geras vaikas, o muštukai jau būna iškarto matosi ir tikrai į tokį nepanašus :). Sako pripras, žais ir viskas bus gerai su juo. Pradžioj žinoma verks, kai mama išeis, bet nėra bei vieno vaiko, kuris neverktų. 

Auklėtoja vis man primindavo jaustis kaip namie, prisėsti, pailsėti tom minutėm kai vaikas užsiėmęs. Iš tikrųjų auklėtoja labai stengėsi suteikti kuo daugiau informacijos, pabendrauti, sakė bus ir tėvų susirinkimai, žinoma rinks ir pinigėlius, kas galės duoti kas mėnesį išlaidom. Bus ir daugiau žaisliukų, kilimai bus, bet kolkas skruzdėliukų grupė pirmieji gyventojai toje patalpoje, tai kolkas daug ko trūksta. Nors man nepasirodė, kad kažko trūktų :). 

Langai kai šilta pastoviai atidaryti, sakė skersvėjų nėra, nes visi langai eina tik į vieną pusę. Žiema žinoma vėdina, kai vaikų nėra. Į lauką eina kiekvieną dieną nuo 10 iki 11, nebent savivaldybė praneša apie pavojingą užterštumą ar baisiai lyja. 

Kas man nepatiko? Nepatiko, kad batus reikia palikti pirmame aukšte prie durų ( mūsų grupė antrame aukšte), bet čia dėl to, kad į grupę grįžtų tvarkingi. Dar sakė turėti laukui atskiras kelnytes, nes lauke vaikai išsipurvina ir kad neprineštų žemių. 

Dar nepatiko, kad vienai metgaitei snarglys vis varvėdavo upeliais (auklėtoja nucaltdavo žinoma), tai vadinasi jau su bacilom ji ir baisu užsikrėsti jau pradžioje. Nors pranešta tėveliams su didelėm slogom vaikų nevesti į darželį, nu bet..

Taigi šiandien darželio grupėje drauge praleidome 2 valandas, valandą jokių problemų nebuvo, aktyviai domėjosi viskuo kas aplinkui, po to šiek tiek pavargo ir ateidavo pas mane ir prašydavo tepu tepu, lipdavo ant rankų, bet greit pavykdavo sudominti kita veikla. Laukiau, kada visi išeisine į lauką, bet per vaikų nuolatinius patalpos apvertimus auklėtoja taip ir nebevedė kleckų į lauką. Tada mes su Tajum nusprendėm, kad šiandien gana ir einame patys į lauką. Pamatęs berniukus su mašinom užsimanė perimt mašiną, bet nukalbinau eiti toliau. Pražaidė su viduriniųjų grupe jiems skirtoje aikštutėje. Aš tuo metu susipažinau su šitų vaikučių auklėtoja - ji irgi padirodė nuostabi. Patarė iš patirties, kad kuo greičiau palikti vaiką be savęs, tuo jam bus lengviau suvokti, kad turės darželyje būti be mamos. Ši vaikučių grupė buvo rusakalbių, vaikučiai bandė su manim kalbėt rusiškai, bet deja nemoku aš. Vienas berniukas iš tos grupės jau lietuviškai priėjęs prie manęs paklausė kaip man sekasi, prisistatė ir vis man šypsojosi, buvo visas šlapias nuo dūkimo. 

Kieme yra gal kokios 7 skirtingos vaikų žaidimo aikštelės, yra ir batutas ant kurio surašytas grafikas kada kokia grupė gali šokinėti (sjruzdėliukų grupė neįtraukta, nes dar per maži tikriausiai). Žinoma Tajus užmatęs būtinai norėjo pašokinėti ( leidau). Taip pat kieme yra ir namelių ir galybė transporto priemonių - mašinų, paspirtukų, dviračių, balansinių dviračių ir ne po vieną, o dar kiek nemačiau.

Kolkas džiaugiuosi darželio pasirinkimu. O daug kaimynų mūsų šitas darželis atbaidė dėl skrtingų kalbų grupių, bet aš manau gal į naudą girdėti skirtingai kalbančius. Mūsų grupė yra lietuvių kalbos grupė, bet sakė yra keletas kitakalbių vaikučių su kuriais ir auklėtojai tenka kalbėti ir rusiškai ir lenkiškai. Grįš vaikas namo, o aš nesuprasiu, ką man jis lenkiškai ar rusiškai varo :D. 

Ryt auklėtoja jau siūlo palikti man Tajų valandžiukei, o pačiai nueiti į parduotuvę kokią, bet siūlo išeiti, kai vaikas nematys, nes kitaip neišleis. Bet taip man nepatinka, negalima išeiti vaikui nesakius, imt ir dingt, taip kad nežinau net ką man daryti.

Rugsėjo pirmąją darželis švęs rugsėjo 3-iąją. Sakė ateiti gražiau apsirengus, bet ne per daug gražiai, kad vaikui būtų patogu. Bus kažkokia šventė. Labai idomu ir labai lauksime tos pirmosios rugsėjo šventės darželyje!

20180829172646-28465.jpg20180829182606-47923.jpg