Tėtis - dukrai, o mama - sūnui?

Tėtis - dukrai, o mama - sūnui?

17. May 2016, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Dukroms labiau reikalingas tėtis, sūnums – mama. Kiek tame yra tiesos? Kiek tėtis yra svarbus dukrai ir sūnui, kalbamės su psichologe Marija Vaštake. 

Pasak psichologės Marijos Vaštakės, ir berniukams, ir mergaitėms tėtis yra labai svarbus.

Kuo tėtis svarbus sūnums?

Anot psichologės, berniukams tėtis svarbu dėl to, kad jis perima tam tikras elgesio normas iš tėčio, kitaip tariant, įvyksta identifikacija su savo lyties atstovu. Nepriklausomai nuo to, kaip tėtis elgiasi - blogai ar gerai. Vaikas negali to atskirti, jis perima tėčio elgesio modelį. Jei, pavyzdžiui, tėtis savo nepasitenkinimą reiškia agresija, sūnus elgisis vėliau taip pat.

"Neretai tėčiai daro klaidą, kai sūnuje mato tai, ko kažkada neįgyvendino. Pavyzdžiui, tėtis norėjo būti futbolininku, bet jam nepasisekė. Tad leidžia sūnų į futbolo treniruotes, vaikui nesiseka, tuomet tėtis išsako savo kritiką, kad jis yra nevykėlis ir pan. Kas tuomet įvyksta? Vaikas pradeda nepasitikėti savimi", - pasakojo psichologė.

Jei tėtis nesiūlo alternatyvų, sūnus užsidaro savyje, net gi gali sutrikti jo identifikacija su savo lyties atstovu, tuomet jis gali identifikuotis su mama ir perimti jos elgesio normas. Tokie berniukai turi moteriškų manierų, neretai jie vadinami mamyčių sūneliais.

Kad to neįvyktų, psichologė pataria nuo mažens kalbėti su savo vaiku ir išsiaiškinti jo poreikius, kalbant apie būrelius, įvairias sporto šakas, ką jis norėtų lankyti, stebėkite, kokie vaiko polinkiai.

"Nuo sūnaus ir tėčio ryšio priklauso sūnaus pasitikėjimas savimi. Atkreipkite dėmesį, kaip mes išsakome kritiką savo vaikams, ar ją išsakome tolerantiškai, ar neįžeidžiame vaiko asmenybės.

Jei pasakome, kad jis nevykėlis ar kokį kitą apibūdinimą, vaikas ims nepasitikėti savimi, nes tėtis yra svarbus jo gyvenime, autoritetas. Kai jį įžeidžia tokiu būdu autoritetas, vaikas gauna traumą visam gyvenimui", - tikino psichologė M.Vaštakė.

Kaip tėtis elgiasi su mama, taip sūnus elgsis su moterimis

Sūnus stebi, kaip tėtis elgiasi su savo mama, tai jam suformuoja bazinį pagrindą, kaip reikia elgtis su moterimi. Jei tėtis su mama elgiasi nepagarbiai, anot specialistės, tikėtina, kad ir sūnus vėliau su merginomis elgsis taip pat.

Todėl psichologė pataria vengti atvirų konfliktų šeimoje, ypač matant vaikams, nes vėliau sūnui bus labai sunku paaiškinti, kad tėtis klydo, elgiasi ne taip, kaip norėjo ir pan. Sūnus viską mato ir tai išlieka visam gyvenimui.

Ypač labai svarbus 3-5 metų amžiaus tarpsnis. Atrodo, kad vaikasi nieko nemato, negirdi, tačiau būtent tada formuojasi santykių pagrindas.

Kodėl mergaitėms svarbus tėtis?

Jei šeimoje yra mergaitė, tėčio vaidmuo yra itin atsakingas. Tėtis dukrai yra pirmas vyras jos gyvenime. Koks yra tėtis, mergaitė susiformuoja savo požiūrį į priešingos lyties atstovus, formuojasi požiūris, kaip bedrauti su vyrais, ko galima tikėtis.

"3-5 metų amžiaus tarpsnis yra ypač svarbūs, nes tuomet mergaitė gauna žinojimą, kas yra vyras, kaip su jais reikia bendrauti. Nuo to, kaip tėtis bendrauja su dukra, priklauso, ar ji pasitikės savimi. Nuo mažens labai svarbus tėčio dėmesys dukrai. Svarbu, kad tėtis pastebėtų, kaip ji gražiai atrodo, kokie jos plaukučiai, drabužėliai ir ką padarė, sukūrė savo rankomis", - pasakojo M.Vaštakė.

Tyrimais įrodyta, jei tėčiai elgiasi tokiu būdu su dukromis, skiria jiems pakankamai dėmesio vaikystėje, tokios mergaitės pasieka sėkmingesnių rezultatų karjeroje, jos sukuria laimingas šeimas.

Jei mergaitės patiria iš tėčio neapgalvotą kritiką, jos būna nepasitikinčios savimi, anksčiau pradeda lytinį gyvenimą, nes negavusios patvirtinimo iš tėčio apie savo patraukluumą, ieško to iš kitų vyrų ir padaro daug klaidų.

Tačiau, kaip pastebi psichologė, tėčiui suformuoti draugišką emocinį ryšį su dukra yra sudėtingiau nei su sūnumi dėl to, kad tai yra genetiškai apspręsta, nes mergaitė natūraliai identifikuojasi su savo mama, todėl ir emocinis ryšys tarp jų būna glaudesnis.

"Todėl tėtis turi įdėti daugiau pastangų, kad suformuotų tą emocinį ryšį su dukra. Jis turėtų bijoti paskatinti, pagirti tiek dukros išvaizdą, tiek jos elgesį. To niekada nebus per daug.

Jei tėtis nuoširdžiai domisi dukra, kaip jai sekasi, klausia nuomonės apie kažkokius dalykus ir parodo, kad jam svarbi jos nuomonė, tokiu būdu dukrai formuojasi saugumo jausmas", - teigė psichologė.

Ar reikalingi judrūs žaidimai ir mergaitėms?

Pasak pašnekovės, jūdrūs žaidimai ir mergaitei, ir berniukui labai reikalingi, nes mama to negali duoti, o tėčio rankos būna ir sūpuoklės, ir lėktuvėliu, ir mašinėle.

Judrūs žaidimai skatina fizinį vaiko vystymąsi. Todėl tėčiai neturėtų drovėti žaisti judrius žaidimus ir su megaitėmis. Bet, kaip pataria psichologė, nereikia perlenkti lazdos – vakare nepatariama žaisti itin judrių žaidimų, nes po jų vaikai naktį gali sapnuoti košmarus.

Koks jūsų šeimoje vaiko ir tėčio ryšys? Ar tėtis daug skiria dėmesio vaikui (-ams)?

Ekspertai

Marija Vaštakė

psichologė psichoterapeutė
Marija Vaštakė in-vecaku-skola