Tėvai kviečiami daugiau sužinoti apie Z kartos vaikus

Tėvai kviečiami daugiau sužinoti apie Z kartos vaikus

24. Mar 2015, 09:51 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasaulinės tendencijos rodo, kad dabartiniai moksleiviai, vadinamoji „Z“ karta, yra visai kitokie nei anksčiau. Skiriasi tiek jų būdo savybės, tiek jiems tinkamos mokymo ir mokymosi priemonės. Pedagogai po truputį ima taikytis prie šių pokyčių, tačiau ką reikia žinoti tėvams, siekiantiems tinkamai išugdyti šiuolaikinės kartos atstovą?

Šį klausimą kelia leidyklos „Šviesa“ mokymo centras kartu su ISM Vadybos ir ekonomikos universitetu bei Lietuvos tėvų forumu, kviečiantys tėvus į diskusiją apie Z kartos vaikus.

Konferencija siekiama skatinti tėvų įsitraukimą į vaikų ir jaunimo ugdymo procesą. Konferencijos metu pranešėjai dalinsis įžvalgomis apie Z kartos kūrybiškumą, mokymosi įpročius, bendrojo lavinimo ir aukštosios mokyklos pasirinkimo svarbą vaiko tobulėjimui.

Vienas konferencijos dalyvių, Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas, pasidalinsiantis patirtimi apie Lietuvos vaikų švietimą, sako, kad kalbant apie Z kartą, visų pirma, tėvai su vaikais turėtų ieškoti kas juos sieja, o ne kas skiria.

„Kiekviena karta yra skirtinga, auga kitokioje ekonominėje bei socialinėje aplinkoje, tačiau pagrindinė mano pranešimo misija – ieškoti bendrų sąlyčio taškų, o ne skirtybių. Kiekvienas vaikas, nepriklausomai nuo kartos, gimsta skirtingas, mus veikia daug skirtingų veiksnių, tad svarbiausia  priimti vaiką tokį, koks jis yra, gerbti jo išskirtinumą. Apskritai manau, kad šeimos užduotis – padėti vienas kitam labiau atrasti save, priimti vieniems kitus tokius, kokie esame, ir kartu siekti bendrų tikslų, neužgožiant asmenybės“, - sako A. Murauskas.

Paklaustas, ką tėvams reikėtų daryti norint geriau suprasti vaikus ir išvengti nesutarimų tarp kartų, jis teigia, kad pirmiausia tėvams reikia ugdyti save. 

„Jei viskas bus daroma teisingai, tai kažkaip specialiai vaikų ugdyti net ir nereikės. Juk vaikai mokosi iš tėvų pavyzdžio. Todėl pirmiausia reikia ruoštis pasitikti naują gyvybę ir atlikti daug namų darbų dar prieš jai atsirandant. Gyvybei jau esant įsčiose reikia skirti jai dėmesio: kalbėtis, dainuoti daineles, skaityti pasakas, užmegzti artimą ryšį, tuomet bendrumas atsiras savaime“, - pasakoja A. Murauskas.

Kita konferencijos pranešėja, edukologė, psichologė Asta Blandė taip pat teigia, kad kalbant apie skirtingas kartas, reikėtų pradėti nuo to, kas jas jungia, tačiau užsimena ir apie skirtumus.

„Visi nori būti mylimi, suprasti, išklausyti, būti kažkam svarbūs ir gauti pakankamai dėmesio. Deja, neretai tenka matyti situacijų, kuomet tėvai pamiršta, ko jų vaikams labiausiai reikia. Kalbant apie kartų skirtumus, bendros tendencijos tokios: šiandienos jaunuoliai drąsesni, laisviau reiškiantys savo nuomonę, linkę į individualizmą. Jiems patinka vienu metu atlikti keletą tarpusavyje nesusijusių veiklų, juos nėra lengva sudominti. Jų gyvenime svarbų vaidmenį vaidina technologijos ir visos su tuo susijusios veiklos. Jie dažnai labiau reikalaujantys, nei norintys prisidėti. Tačiau tikiu, kad yra tokių jaunų žmonių, kurie savo pavyzdžiu visiškai paneigtų mano žodžius, nes jie kitokie. Kodėl kitokie? Todėl, kad daugelis dalykų priklauso nuo to, kokioje šeimoje žmogus auga, kokioje aplinkoje praleidžia savo laiką ir kokie suaugusieji jį supa“, - sako psichologė.

Pasak jos, konferencijos metu bus diskutuojama apie svarbius faktorius, kurie veikia šiandienos vaikų ir jaunuolių gyvenimą, asmenybę žalojančias ir saugančias aplinkybes bei suaugusiųjų elgesį, kuris ypač svarbus sėkmingai žmogaus raidai. 

„Pati, būdama mama, puikiai suprantu nuolatinį poreikį augti kartu su vaiku. O tam, kad galėtum augti, reikia žinių iš įvairių sričių specialistų, reikia suprasti, kaip keičiasi aplinka ir kaip ji veikia bręstantį žmogų. Dažnai klaidų darome dėl nežinojimo, o ne todėl, kad norime pakenkti savo vaikams. Tad įgytos žinios, specialistų pasidalinimas patirtimi bei kilusios diskusijos ir atrasti atsakymai padės tėvams jaustis saugesniems priimant svarbius sprendimus, darančius įtaką vaiko gyvenimui“, - teigia A. Blandė.  

Konferencija „Z karta: ką turi žinoti šiuolaikiniai tėvai?", kurioje be A. Murausko ir A. Blandės pranešimus skaitys ISM Executive School programų vadovas Ugnius Savickas ir žurnalo „Reitingai“ vadovas Gintaras Sarafinas, vyks kovo 26 d. 18 val. ISM Vadybos ir ekonomikos universitete (114 auditorija, III rūmai, Arklių g. 18, Vilnius). Dalyvavimas nemokamas.

Daugiau informacijos ir registracija į konferenciją: http://mokymocentras.sviesa.lt/konferencija