Tėvai skirasi: kaip padėti vaikui?

Tėvai skirasi: kaip padėti vaikui?

26. Sep 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Šiandien norime pakalbėti apie skyrybas, o tiksliau apie tai, kaip geriau pasielgti tėvams, kad kuo mažiau kentėtų vaikas.

Štai mamyte_10049 situacija:

Sveiki, kaip paaiškinti ketverių metų dukrytei, kad tėtukas artimiausiu metu jos neaplankys ir nepaskambins - paliko jis mus ir, kiek žinau, jis jau ir išvykęs iš Lietuvos. Kaip dukrai kuo suprantamiau ir lengviau paaiškinti šią situaciją, nes kekvieną dieną klausinėja, rašo įsivaizduojamus laiškus, kaip jo pasiilgo ir kad ji jį labai myli, jau imu nerimauti - gal vertėtų kreiptis į psichologą?

Konsultuoja psichologė Vika Aniulienė (www.sprendimucentras.lt):

Kai tėvai skiriasi, pirmiausia labai svarbu išsiaiškinti abiems tėvams, kokia yra dabar situacija ir ar bus nenutrauktas bendravimas su vaiku.

Jei bendravimas su vaiku nebus nutrauktas, išsiaiškinkite - kaip dažnai, kaip ilgai ir kokiu būdu jis vyks. Tai padaryt yra labai nelengva, nes reikia visiems perlipti per savo ambicijas, per savo įžeistus ir įskaudintus jausmus bei nuviltas viltis, bet tai padaryti yra būtina, nes bet kokiu atveju vaiką ir jo jausmus turėtumėt pastatyti virš savų.

Taigi, jei bendravimas vis tik vyks, paaiškinkite, kad niekas labai ir nepasikeitė, tėtis ir mama myli vaiką ir jis yra visas pasaulis, tik tėtis ir mama nuo šiol gyvens atskirai, nes gerbia vienas kitą ir taip abiems yra geriau.

Idealiausiu atveju tokį pokalbį turėti šeimoje, t.y. jei vyras ir moteris išsiskiria, šeima neišsiskiria, pas vaiką yra ir tėtis, ir mama - jie abu paaiškina, kaip bus nuo šiol.

Kaip išlikt ramiam?

Jei Jūsų tikslas esančioj situacijoj bus vaiko jausmai, jūs tikrai nesiginčysit, neverksit ir nekelsit įtampos, nes Jūsų tikslas bus: ką dabar daryt, kad vaikui būtų geriau.

Jei Jūsų tikslas bus parodyti, kaip dabar viskas MAN yra blogai arba, pažiūrėk, ką dabar TU padarei, tai greičiausiai bus ir ginčų, ir ašarų, ir manipuliacijų situacija.

Noriu pabrėžti, kad skyrybų atveju abiems pusėms yra labai sunku, ir atsigauti po skyrybų reikia nemažai laiko, bet labai pravartu prisiminti, jog tam mažam dviejų žmonių piliečiui yra kur kas sunkiau, nes jis nemoka nei išreikšti savęs, nei paklausti "kas čia dabar yra?".

Visai normalu jaustis liūdnam, įskaudintam ir apviltam, ir paverkti, ir savęs pagailėti yra sveika, tačiau nėra gerai, kai tuo pradedama manipuliuoti naudojant vaikus.

Jei išsiaiškinot, kad tėtis su vaiku nebendraus, paklauskit, ką apie tai pasakyti vaikui ir gal pasinaudokit atsakymu. Jei atsakymo nesulaukiat, tiesiog galit pasakyt, kad tėtis išvyko ir negali susisiekti, nes yra labai užsiėmęs. Bet kai tik galės, būtinai susisieks.

Tokiu atveju stenkitės palaikyti ryšius su vyro tėvais, broliais ar seserimis, tam, kad vaikas jaustų esant ir tėčio giminę šalia.

Labai tikiuosi ir labai norėčiau, kad skyrybas išgyvenantys tėvai niekada nepasirinktų nebendraut su savo vaiku. Dažniausiai jei santykiai su buvusia žmona išlieka kiek galima normalesni, jie to ir nepasirenka, dėl to labai svarbu situacijoje išlaikyti kuo šaltesnį protą.