Tėvų sekamos pasakos formuoja vaiko asmenybę

Tėvų sekamos pasakos formuoja vaiko asmenybę

03. Jul 2014, 16:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Pavasarį pradėtas projektas „Pasakos vaikams” sulaukė ne tik tėvelių, noriai pasidalinusių savo kūrybos pasakaitėmis su kitais tėveliais ir vaikais svetainėje www.pasakosvaikams.lt. Prie projekto prisijungė ir būrys savanorių, redaguojančių, iliustruojančių pasakas ir padedančių ruošti jų garso bei vaizdo formatus.

Šiuo metu projektui talkina 6 iliustratorės, 4 kalbos redaktorės, 2 vaikų psichologės ir vaikų psichiatrė. Nuo projekto gyvavimo pradžios sulaukta 35 pasakaičių, kurių didžioji dalis jau publikuota svetainėje, kartu su šioms pasakaitėms sukurtomis iliustracijomis bei garso įrašais.

„Džiaugiuosi, kad ši iniciatyva, skatinanti tėvelius dalintis savo kūryba, o taip pat – stiprinti abipusį ryšį su vaikais, sulaukė tokio didelio visuomenės dėmesio ir palaikymo. Dabar jau turime galimybę kiekvieną mums atsiųstą pasakaitę papuošti gražiomis mūsų savanorių piešiamomis iliustracijomis, o tokią spalvingą pasakaitę galima iš mūsų svetainės ir atsispausdinti, – pasakoja projekto „Pasakos vaikams” iniciatorius, labdaros ir paramos fondo „Sniečkaus fondas” įkūrėjas dr. Vladas Sniečkus. – Vaikams labai patinka tėvelių kurtos pasakaitės, ypač, kai mato jas papuoštas gražiais piešiniais. Be to, vaikai, klausydami tėvelių sekamų pasakų, jaučiasi saugūs ir mylimi.“

Vaikai piešė pasakas

Prie projekto noriai prisijungia ir vaikai. Nuo gegužės iki birželio Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos meno būrelio „Meno bitutės” auklėtiniai piešė savo mėgstamas pasakaites „Pasakos vaikams“ parodai. Gražiausių darbų autoriai bus pakviesti prisijungti prie profesionalių iliustratorių ir savo piešiniais paįvairinti Lietuvos tėvelių siunčiamas pasakaites. Drabužių dizainerės, tekstilininkės Eglės Sniečkutės-Saulėnienės, jau 6 m. dirbančios „Meno bitutės“ vadove teigimu, darbas su vaikais visada įkvepia, jų neišsenkantis kūrybiškumas tiesiog užburia.

Pasaka "Ežys Žiužys ir jo sapnai"

20140703132659-63296.jpg

Pasaka "Mergaitė ir smuikas"

20140703132741-33623.jpg

„Kiekviena užduotis man pačiai yra atradimas, nes kiekvienas vaikas įdeda tiek daug savo fantazijos ir begalinio gyvenimo džiaugsmo – tai tikrai nuostabi patirtis ir augimas kartu su vaikais”, – sako būrelio vadovė. Jos vadovaujamo būrelio auklėtiniai su dideliu malonumu ėmėsi iliustruoti savo mėgstamas, perskaitytas ar tėvelių kurtas pasakas.

Pasaka "Muilinis burbulas"

20140703132825-69804.jpg

Piešiant darbelius parodai virė kūrybiniai darbai, buvo dalinamasi ir prisiminimais. Vaikai labai didžiavosi savo tėvelių kurtomis pasakomis, vienas per kitą pasakojo epizodus iš mėgstamiausių pasakų. Mylimiausias pasakas vaikai ne tik iliustravo, bet ir aprašė, kuo pasaka įsiminė ar pamokė.

Kuo vaikams svarbios pasakos?

Projekto iniciatoriai domėjosi, kuo vaikams svarbios pasakos ir paprašė sostinės Žemynos gimnazijos moksleivių į šį klausimą atsakyti raštu. Iš 19-os savo patirtimi pasidalinusių moksleivių net 15 nurodė, kad vaikystėje jiems buvo sekamos pasakos. 5-iems sekdavo vienas iš tėvelių, 7-iems – seneliai. Vaikai puikiai prisimena savo vaikystės pasakas. Rašiniuose jie atskleidė, kad labai norėjo klausytis pasakaičių, nes tuo metu tėvai ilgiau pabūdavo šalia, vaikai jausdavo su jais itin artimą ryšį. Be to, moksleiviai vienbalsiai tvirtino, jog pasakaitės praturtina vaizduotę, žadina smalsumą ir kūrybingumą, kad vaikystėje girdėtos pasakos išmokė juos jautrumo, sąžiningumo, pagarbos, turėjo didelę įtaką formuojantis charakterio savybėms.

Kiekvienas gali labai paprastai pasidalinti savo kūrybos pasaka – projekto svetainėje įrašyti tekstą į specialų laukelį arba išsiųsti elektroniniu paštu pasakos@pasakosvaikams.lt. Svetainėje esančias pasakas galima perskaityti, paklausyti įgarsinto jų varianto ar pažiūrėti specialiais garso efektais praturtintų YouTube.com filmukų. Organizatoriai prasitaria, kad ateityje planuoja išleisti ir iliustruotą knygelę, kurioje bus sudėtos gražiausios atsiųstos pasakos.


04. Jul 2014, 09:33

Kaip smagu, labai laukiau tokio puslapio 😀