Ugnikalnio išsiveržimas įkvėpė lietuvį sukurti knygą vaikams

Ugnikalnio išsiveržimas įkvėpė lietuvį sukurti knygą vaikams

20. Feb 2013, 00:00

„Kodėl viskas yra taip, kaip yra? Kodėl aš esu, nors kartais atrodo, lyg manęs čia nebūtų?..“ – tokie mąstyti ir fantazuoti verčiantys klausimai netikėtai suskamba pirmoje Tomo S. Butkaus knygoje „Bumba Dumba ir Visatos sukūrimas“.

 

Tai istorija, kuri, pasak autoriaus, patiks ne tik mažiems, bet ir suaugusiems vaikams.

 

„Bumba Dumba gimė Islandijoje, išsiveržus ugnikalniui. Kažkas tada nukrito iš dangaus ar šiaip bumbtelėjo, o mano trimetė Eleonora Magdalena šį vardą greitai įsiminė“, – knygos sukūrimo istoriją prisimena Tomas S. Butkus.  Ši knyga jau atkreipė skaitytojų bei knygų vertintojų dėmesį dėl netradicinio turinio ir netikėtų iliustracijų.

 

{smallpic:1}

 

Dvi dukras auginantis architektas, poetas, knygų dailininkas ir vyriausiasis kūrybinių dirbtuvių „Vario burnos“ meistras Tomas S. Butkus knygos idėją brandino kartu su Reikjavike gyvenančiu vaikų rašytoju Aðalsteinnu Ásbergu Sigurðssonu.

 

„Pelenais spjaudantis Eyjafjallajökullio ugnikalniui, mudu ramiai gerdavome kavą ir svarstydavome, kaip pasaulį mato vaikas. Ieškojome to ypatingo žvilgsnio, kuris sujungtų kūdikišką nuostabą, vaikišką žaismę, suaugėlišką logiką ir seniokišką išmintį. Manau, kad mums pavyko užčiuopti pirmapradę kūrybiškumo gyslą, perteikiančią visuminę, holistinę pasaulėžiūrą“, – teigia autorius.

 

Pagrindinis knygos veikėjas – paprastas žmogelis, vardu Bumba Dumba, vieną rytą imasi spręsti Visatos sukūrimo mįslę. Gyvybės kiaušinį primenantis personažas skaitytoją perkelia į nesustabarėjusį, kintantį, stebinantį pasaulį.

 

Tomas S. Butkus įsitikinęs, kad piešti ir pasakoti istorijas gali kiekvienas. Pasak jo, toks Bumba Dumba, kuris niekaip negali nustygti – verčiasi naktį iš lovos vienais apatiniais ir čiumpa pieštuką, –  gyvena kiekviename iš mūsų.

 

Ši knyga bus pristatoma Vilniaus knygų mugės metu, vasario 23 d., 16. val., kartu su nauja tėvelių kūrybiškumą skatinančių knygų serija „Tėvai – vaikams“