Vaikai dažniau serga per maistą plintančiomis ligomis

Vaikai dažniau serga per maistą plintančiomis ligomis

04. Jun 2014, 09:11 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, vaikai iki šešerių metų vidutiniškai nuo 2 iki 10 kartų dažniau nei kiti asmenys serga per maistą plintančiomis užkrečiamosiomis ligomis (pav.).

Beveik 90 proc. susirgusiųjų vaikų kasmet yra gydomi ligoninėse. Vaikai iki šešerių priklauso rizikos grupei, nes neturi arba nepakankamai turi reikiamų higieninių įgūdžių, valgo ar deda į burną neįprastus daiktus, netinkamai bendrauja su augintiniais – visa tai įtakoja didesnę užsikrėtimo ir susirgimo riziką.

Kadangi vakcinų nuo daugelio maistu plintančių infekcinių ligų nėra, todėl susirgti šiomis ligomis gali bet kuris žmogus, ypač vaikai. ULAC medikai primena, kad norint išvengti šių ligų reikia dažnai plauti rankas bei tinkamai tvarkyti maistą.

 20140604084303-66239.jpg

Pav. Sergamumas per maistą plintančiomis užkrečiamosiomis ligomis pagal amžiaus grupes 2013 m.

Vasarą padaugėja atvejų, kai tuo pačiu nesaugiu maistu apsinuodija grupė žmonių. Dažniausiai tokių protrūkių priežastis būna ant žarijų paruošti kepsniai, namuose, kavinėse ir restoranuose iš anksto paruoštas, netinkamai apdorotas karščiu ar kitaip netinkamai tvarkomas maistas.

Parengė ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė