Vaikai išbando daržininkystę: darželiuose skinamas pirmasis derlius

Vaikai išbando daržininkystę: darželiuose skinamas pirmasis derlius

11. Jul 2017, 11:51 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dalis Lietuvos darželinukų šią vasarą pasitiko ne tik žaisdami bei pramogaudami, bet ir skaičiuodami pirmąjį savo darželių šiltnamiuose užaugintų daržovių bei žalumynų derlių. Dvidešimties ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtiniai gavo galimybę pasijusti tikrais sodininkais ir daržininkais po to, kai „Sodinčiaus“ socialinę iniciatyvą vykdantis prekybos tinklas „Iki“ padovanojo jų darželiams nuosavus šiltnamius. Juose jau auga darželinukų kartu su auklėtojomis prižiūrimos daržovės, o kai kuriuose darželiuose mažieji jau ragauja ir pirmąjį derlių.

„Vaikams didelį džiaugsmą teikia kiekvienas naujas išaugęs pomidoras ar sužaliavęs salotos lapas. Pirmąjį derlių mažieji jau netgi spėjo su malonumu išragauti. Mūsų auklėtiniai išties noriai stebi, kaip auga daržovės ir žalumynai, pažįsta juos, entuziastingai ir kantriai laukia jų užaugant, padeda suaugusiems juos prižiūrėti“, – sako Vilniaus darželio-mokyklos „Volungėlė“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Daiva Naujikienė.

Šio darželio bendruomenė dovanų gautame šiltnamyje augina ne tik pomidorus bei salotas, bet ir ridikėlius, agurkus, paprikas, aguročius ir įvairias prieskonines žoleles, kurios jau keliauja ir į darželio virtuvę.

Nuosavu šiltnamiu džiaugiasi ir Alytaus darželio „Du gaideliai“ bendruomenė. Čia mažieji taip pat jau  gali pasigirti pirmaisiais daržovių auginimo šiltnamyje rezultatais. Tiesa, šio darželio atstovai sako, kad didžiausias dėmesys skiriamas ne kuo gausesniam derliui, o visų pirma vaikų supažindinimui su daržovių augimo procesu, jų smalsumo patenkinimui ir sužadinimui.

„Mūsų darželinukai aktyviai įsitraukė į šiltnamyje auginamų daržovių priežiūrą. Padedami auklėtojų jie jas laisto ir niekad nepraleidžia progos užsukti pasižiūrėti, kaip jos auga. Jiems tai tikrai svarbu ir rūpi. Kadangi tai yra pirmas kartas, kai darželyje turime šiltnamį, stengiamės pamėginti išauginti skirtingas daržoves, tačiau svarbiausia – suteikti įdomų edukacinį užsiėmimą vaikams. Užauginti kuo gausesnį derlių tikrai nėra mūsų didžiausias tikslas, bet, žinoma, tikime, kad vaikų ir viso kolektyvo entuziazmas ir noras lems, kad šiltnamis nestokotų daržo gėrybių“, – sako darželio „Du gaideliai“ direktorė Vitalija Vitkauskienė.

Galimybę padėti vaikams susidraugauti su daržovėmis ir žalumynais nuosavuose šiltnamiuose dvidešimt šalies vaikų darželių gavo, kai prekybos tinklas „Iki“ paskelbė „Sodinčiaus“ konkursą. Jo metu darželių auklėtiniai piešė savo svajonių šiltnamius, o visi norintys gyventojai balsuodami už juos išrinko dvidešimt laimėtojų. Konkurse dalyvavo per 450 ikimokyklinio ugdymo įstaigų visoje Lietuvoje.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad iniciatyva išties pasiteisina, o iš šiltnamius laimėjusių ikimokyklinio ugdymo įstaigų sulaukiama labai teigiamų atsiliepimų.

„Poreikis darželinukams iš arti susipažinti su daržovėmis ir vaisiais yra išties didelis. Šiandieniniams nuo daržo ar sodo atitolusiems vaikams šiltnamis darželyje ir galimybė prisidėti prie daržovių bei kitų augalų auginimo jame leidžia geriau suvokti, iš kur daržo gėrybės atkeliauja, kaip jos auga ir kodėl jas verta valgyti. Iš darželių vadovybių girdime, kad idėja tikrai pasiteisina ir netgi viršija turėtus lūkesčius. Tai labai džiugina“, – sako B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo idėja vaikų darželiuose įrengti šiltnamius sulaukė ir Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės palaikymo. „Sodinčiaus“ iniciatyva jau prisijungė prie Prezidentės Dalios Grybauskaitės nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“. Šiuo metu yra planuojama vaikų dienos centrų integracija į „Sodinčiaus“ projektą, galvojama ne tik apie didesnį skaičių šiltnamių, bet ir pažintines ekskursijas į ūkius, bei pamokėles vaikams su virtuvės šefais.

Įgyvendinant praėjusiais metais startavusį „Sodinčiaus“ socialinį projektą buvo ne tik padovanoti šiltnamiai vaikų darželiams, bet ir yra organizuojamos edukacinės darželinukų ekskursijos į daržovių ūkius. Be to, kartu su vaikų psichiatru Linu Slušniu ir ikimokyklinio ugdymo pedagogais buvo parengta ir išplatinta speciali sveikos mitybos ugdymo programa darželiams ir patarimų rinkinys tėvams. Jų tikslas padėti darželių pedagogams ir tėvams formuoti tinkamus mažųjų mitybos įpročius.