Vaikai, kurie nepatiria streso - mokosi geriau

Vaikai, kurie nepatiria streso - mokosi geriau

28. Feb 2015, 12:49 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Laisvai ugdomi vaikai yra laimingesni, o laimingi vaikai mokosi geriau. Išmokimas mąstyti ir spręsti problemas, prisiimti atsakomybę yra svarbiau nei tai, ką išmokstame tradicinėje mokykloje,savo 28-erių metų „Sands mokykloje patirtimi dalinosi demokratinės mokyklos Jungtinėje Karalystėje įkūrėjas Seanas Bellamy. 

Ketvirtadienio vakarą Didžiosios Britanijos prekybos rūmų organizuotame renginyje Lietuvos verslo atstovai turėjo galimybę susitikti su vienos seniausių demokratinės mokyklos Sands“  įkūrėju ir jos vadovu S. Bellamy. Žinomas švietimo reformatorius, Kembridžo universiteto absolventas susirinkusiai auditorijai ne tik pristatė demokratinės mokyklos idėją, bet ir pabrėžė, kad būtent demokratinis švietimas yra raktas į sėkmę.

Vaikai, kurie nepatiria streso, patyčių, yra išklausomi ir mylimi mokosi geriau, be to, laimingi vaikai vėliau išauga į sėkmingus žmones. Svarbiausia yra kalbėtis, klausti, išklausyti ir nuoširdžiai domėtis vienas kitu. Dažnai tradicinėse mokyklose susikoncentruojama į žinių perteikimą, bet pamirštamas svarbiausias dalykas ryšys su vaiku. 

Pirmiausia, mokytojas turi užmegzti emocinį ryšį su mokiniu, kad galėtų pasiekti intelektinį ryšį ir sėkmingai vyktų mokymosi procesas,teigia bene vienintelės visame pasaulyje mokyklos, kurią kartu sukūrė vaikai ir suaugusieji, vadovas ir mokytojas S. Bellamy.

Aktyvus švietimo inovatorius savo patirtimi dalinasi ne tik Didžiosios Britanijos parlamento įsteigtame vaikų sveikata besipūpinančiame komitete. S. Bellamy demokratinio ugdymo idėjas skleidžia visame pasaulyje, ne išimtis - ir Lietuva. Jis taip pat yra vienas iš lietuviškos demokratinės mokyklos konsultantų. Pirmoji Demokratinė mokykla Lietuvoje duris atvers jau šių metų rugsėjį Vilniuje.

Daugiau informacijos apie pirmosios Lietuvoje Demokratinės mokyklos vertybes, tikslus, struktūrą, mokytojus, tradicijas kitose šalyse rasite adresu www.demokratinemokykla.lt, www.eudec.org ir www.democraticeducation.org

rainiukas rainiukas 01. Mar 2015, 12:12

visiska tiesa, bet to nera LT mokyklose, net darzeliuose. Mano vaikas ismoko skaityti pats, kas mane nustebino , as ji tik raides ismokiau zaisdama, jis dar nemokejo kalbeti, o pačiai vaikysteje teko vargti del skaitymo, man buvo stresas skaityti, nes verte per jega, as drebedavau, zodziai strigdavo, ir dabar yra tokiu pedagogu, kurie padaro tokia itampa, kad vaikas bijo net prasizioti, dar yra skirstomi vaikai, vieniems leidziama viskas, kiti nustumiami i sona(ka pasieks nustumtas vaikas?). Beda, kad egoistai isugdo egoistus, kurie veliau dirbs pedagogais ir taip grandine tesiasi.....Dar viena beda, kad musu salyje nemoka zmones pasidziaugti gabiais vaikais, dažniausiai garbinamas naglumas, bet ne gabumas, zinoma yra ir nuostabiu pedagogu, bet tokiu mazuma. Graudu buna ziureti , kada per mokyklu koncertus ar kitus renginius, priekyje pastatomi negabus , bet kysisninku ar pazistamu vaikai, o gabus nustumiami i gala, kaip nereikalingi. Tai kokia tokios salies ateitis? ☹