Vaikai, skaitantys savo noru

Vaikai, skaitantys savo noru

08. Mar 2016, 13:27 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar tikrai technologijų amžius atpratino vaikus skaityti? Paduokite tikrai įdomią knygą ir jie, su malonumu perskaitę, paprašys dar. Sakote, tokių nėra? Pasidomėkite, ką mėgsta jūsų vaikas, ir tikrai atrasite knygų apie dominančias temas ar veikėjus.

Jei norite paskatinti vaiką skaityti, knyga turi sudominti ir patraukti dėmesį, kurį taip sunku išlaikyti. Kad nutiktų toks, atrodo, neįtikėtinas įvykis ir knyga nukonkuruotų kompiuterį ar televizorių, reikia dviejų dalykų: įdomios istorijos ir įveikiamos apimties. Dėl įdomios istorijos bus verta atidėti kitas pramogas į šalį. Ne mažiau svarbu, kad nuotykius vaikas galėtų perskaityti pats, gal tik su trupučiu pagalbos. Skaitinys turėtų būti pritaikytas pradedantiesiems: raidės šiek tiek didesnės, aiškus šriftas, knyga suskirstyta skyreliais, sakiniai trumpi ir aiškūs, skyryba nesudėtinga, o ir spalvotų iliustracijų neturėtų trūkti. Knygos storis, smulkios raidės ar paveikslėlių trūkumas neturėtų numušti ūpo skaityti, kai jis dar tik randasi. Kol pasirinktos knygos veikėjas mėgins įveikti iššūkius, vaikas grumsis su skaitymo sunkumais, o istorijos pabaigoje abu džiaugsis savais laimėjimais. Juk didelis darbas pačiam perskaityti visą knygą!

Geriau parinktos knygos ne tik padės pamėgti skaityti, bet ir leis lengviau suprasti įvairius dalykus. Knygų herojai, įveikdami sunkumus mokykloje, kieme, namuose, kartu pateikia ir mažajam skaitytojui, kaip tai padaryti. Kitose istorijose vaikams atskleidžiama, kokia svarbi yra tikra draugystė, šeima, meilė, pagalba. Vaikui nebus nurodoma, ką jis turi daryti, jausti ar galvoti, tačiau perskaitytos istorijos padės suprasti save. Be priekaištų ar akis badančių pamokymų bus kur kas lengviau įsisavinti viską, ką svarbu žinoti ir suprasti jauniesiems skaitytojams.

Kaip išrinkti tinkamą knygą?

Vaikų skyriuje ant kai kurių knygų, skirtų pradedantiesiems, yra nurodyta amžiaus grupė. Internete ar knygyne galite rasti daug rekomendacijų bei atsiliepimų. Knygynuose ar parduotuvėse galite pavartyti knygas ir pažiūrėti, ar jos atitinka pagrindinius pradinuko reikalavimus. Galimybė leisti vaikui pačiam išsirinkti knygą būtų vienas geriausių būdų: vaikas jausis padaręs rimtą sprendimą ir noro bus daugiau, nes išsirinko pats, o ne „mama liepė“. Gera mintis – patiems tėvams perskaityti knygelę, kurią vėliau galės aptarti su vaiku, paaiškinti kilusius klausimus ir suteikti mažyliui jausmą, jog jis perskaitė tokią pat knygą, kaip suaugęs.

Štai keletas knygų, kurios tinka pradedantiesiems ir turiniu, ir yra pritaikytos techniškai. Paul van Loon serija „Vilkolakiukas Dolfas“ – istorija apie berniuką, kuris sulaukęs septynerių virto vilkolakiu, ir apie gausybę jo nuotykių.

20160308133504-90917.jpg

20160308133524-82089.jpg

Holly Webb parašė knygelių seriją apie šuniukus ir kačiukus, kurios kiekvieną istoriją galima skaityti atskirai, tačiau didelės raidės ir jautrios istorijos sužadins norą skaityti daugiau. Janos Bauer kūrinėlis „Raganiukė Gūdžiojoje girioje“ stambiu šriftu vaikams pasakoja, kas nutiko Gūdžiojoje girioje, kai ten vieną dieną netikėtai nusileido raganiukė.