Vaikas piešia? Netrukdykite jam!

Vaikas piešia? Netrukdykite jam!

23. Jul 2012, 00:00

Ar jūsų vaikas mėgsta piešti? Jei taip, turite žinoti keletą taisyklių, kaip „nenumarinti“ jame noro piešti.

 

Pirmiausia - patogi aplinka

 

Vaikui piešti sukurkite patogią aplinką- geriausia, jei jis sėdi ant jo ūgiui pritaikytos kėdutės, o popierius – ant stalo. Jei vaikas pieš dažais ar priemonėmis, kurios gali išteplioti stalą, pasirūpinkite tuo iš anksto- užtiesdami staltiesę, aprengdami mažylį rūbais, kurių negaila išterlioti.

 

Kaip elgtis mamai ir tėčiui, kai vaikas piešia?


 

- nekritikuokite vaiko, nes galite ilgam atimti iš jo norą kurti ir piešti.

 

- stenkitės jo piešinyje nieko netaisyti, net jei jums atrodo, kad čia reikėtų kažką pagražinti. Antraip vaikas jausis nepilnavertiškai, jis supras, kad yra mažas, jo piešinys niekam tikęs, o geriausiai viską žino ir moka suaugusieji.

 

- nemokykite vaiko piešti kažkokio konkretaus objekto. Tai žudo vaiko fantaziją, nes vaikas tokiu atveju pieštų tai, ko nori ir prašo mama, o ne tai, ką sugalvojo pats.

 

-skatinkite ir pagirkite netradicinius vaiko sprendimus piešiant, pabrėžkite, kad svarbiausia yra fantazija.

 

- neišmeskite visų vaiko piešinių, įdomiausius sekite į segtuvą ir saugokite, radę progą aptarkite kai kuriuos jų, tada vaikas jaus, kad jums rūpi jo piešiniais, yra svarbu tai, ką jis piešia.

 

-vartykite drauge su vaiku žinomų dailininkų reprodukcijų albumus, jei turite galimybę – nueikite drauge į paveikslų galeriją.

 

-paprašykite, kad vaikas papasakotų ir pakomentuotų, ką nupiešęs, nors paprastai mažieji ir neprašyti pasakoja, ką nupiešę. Taip lavinamas jo žodynas.

 

- surenkite vaiko piešinių parodą namuose – eksponuodami piešinius ant sienos, prie šaldytuvo prisegtais magnetukais, ar segtukais prisegę ir pakabinę ant kambaryje ištiestos virvutės. Smagu, jei parodos atidarymas sutampa, pavyzdžiui, su senelių viešnage pas jus namuose - tada vaikui bus dvigubai smagiau.

 

-piešimas yra labai svarbi vaiko ugdymo priemonė. Piešimas lavina atmintį, moko vaiką sukaupti dėmesį, lavina pirščiukus - smulkiąją motoriką, lavina vaizduotę, moko analizuoti, palyginti, kurti.

 

Ar Jūsų vaikas mėgsta piešti?

 

23. Jul 2012, 11:27

Labai mėgsta 😀 o piešinių nei vieno neišmetu, viską renku 😀

23. Jul 2012, 09:38

Viską taip ir darome 😀 O piešti, spalvinti, lipdyti mėgstame labai 😀