Vaikas prie kompiuterio: kaip išvengti neigiamų pasekmių

Vaikas prie kompiuterio: kaip išvengti neigiamų pasekmių

07. Jul 2012, 00:00


Vaikų, naudojančių kompiuterius, skaičius didėja. Vis daugiau laiko praleidžiant prie kompiuterio mažėja vaikų fizinis aktyvumas.

 

Dėl darbo kompiuteriu vaikams nepritaikytoje darbo vietoje formuojasi netinkama laikysena, gali atsirasti rankų, kaklo, pečių ar nugaros fiziologinė įtampa, kuri vėliau sukelia skausmus, stuburo iškrypimus.

 

Kompiuterių naudojimo plitimas siejamas ne tik su kaulų ir raumenų sistemos sutrikimais, regėjimo problemomis, bet ir su pažintine bei socialine rizika. Ilgalaikis jaunimo „buvimas“ internete, bendravimas virtualioje aplinkoje tarytum atriboja nuo tikrovės, socialiai izoliuoja ir daugelio psichologų laikomas gan pavojingu reiškiniu.

 

Jau parengtos vaikams ir jų tėveliams skirtos rekomendacijos, siekiant atkreipti dėmesį į galimą neigiamą darbo su kompiuteriu poveikį vaikų sveikatai. Rekomendacijose pateikiami patarimai, kaip saugiai dirbti su kompiuteriu, kaip teisingai pritaikyti darbo vietą ir kt., gali padėti išsaugoti sveikatą ir sumažinti neigiamą darbo su kompiuteriu poveikį sveikatai.

 

Metodines rekomendacijas galite rasti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro internetinėje svetainėje www.smlpc.lt