Vaiko šlapinimosi dažnumas priklauso ir nuo mitybos

Vaiko šlapinimosi dažnumas priklauso ir nuo mitybos

26. Mar 2015, 08:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


Enurezė arba šlapinimasis į lovą, anot specialistų, yra dažna problema. Kaip rodo epidemiologiniai tyrimai, 10 procentų penkiamečių ir 5 procentai dešimtmečių vaikų vis dar prišlapina lovą tris naktis per savaitę.
 

Kontroliuoti šlapinimąsi vaikai pradeda būdami įvairaus amžiaus, paprastai iki penkerių metų. Jei šios problemos išlieka ir vyresniems vaikams, būtina gydytojo pagalba ir specifinis gydymas.

Pasirodo, yra tamprus ryšys tarp to, ką vaikas valgo ir šlapinimosi dažnumo. Žinoma, ne visiems vaikams tam tikrų produktų vartojimas gali sumažinti norą šlapintis naktį.

Tačiau anot specialistų, tėvai, kurių vaikai turi šią problemą, turėtų labiau atsižvelgti į produktus, kurių sudėtyje yra kofeino, karbonatų, riboti citrusinių vaisių, šokolado vartojimą bei neduoti papildomos dozes vitamino C.

Šie maisto produktai skatina šlapimo išsiskyrimą organizme, todėl vaikui sunkiau išlikti sausam, ypač naktį.

Žinoma, kiekvienas vaikas turi savo šlapinimosi į lovą priežastį (enurezę gali įtakoti, kaip esame anksčiau minėję, ir psichologinės, ir medicininės priežastys), todėl maistas jokiu būdu nėra pagrindinė to priežastis, tačiau šiame procese vaidina didelį vaidmenį.

Be kofeino, šokolado ir karbonatų, manoma, kad linkę šlapinantys į lovą vaikai turėtų mažiau valgyti duonos, kuriai kepant naudojamas konservantas – kalcio propionatas. Mokslininkai atliko tyrimą su vaikais: tie kurie iš savo maisto raciono išbraukė duoną, kurios sudėtyje yra šis konservantas, rečiau šlapinosi naktį.

Anot specialistų, pienas taip pat gali būti vienas iš tų produktų, kurie linkę dirginti šlapimo pūslės gleivinę ir skatinti norą šlapintis.

Kaip sužinoti, koks maisto produktas labiau skatina jūsų vaikučio norą šlapintis naktį?

Geriausias to būdas – trims savaitėms išbraukti iš vaiko valgiaraščio visus minėtus maisto produktus, kurie gali skatinti šlapinimąsi. Po to pamažu įvedinėti po vieną produktą ir stebėti vaiką. Žinoma, prieš keisdami vaiko mitybos valgiaraštį, būtinai pasikonsultuokite su šeimos gydytoju.

Svarbiausia, ką turėtų prisiminti tėvai, kad daugumos vaikų naktinis šlapinimasis į lovą yra tiesiog fizinės raidos ir brandos klausimas. Nors tam tikri maisto produktai ir gali sumažinti šlapinimąsi naktį, tačiau šios problemos visiškai neišspręs.

Efektyviausias ginklas prieš naktinę enurezę – tėvų supratimas, meilė ir laikas.

Jei jūsų vaikutis šlapinasi į lovą, Mamyčių klubas rekomenduoja ypatingas sauskelnes-kelnaites DryNites, kurios skirtos palengvinti kovą su enureze.

20130804201647-99202.jpg

Palaikymo ir patarimų ieškok www.vaikuenureze.lt!