Vaikų gydytoja: Darželinukui per metus sirgti iki 9 kartų - norma

Vaikų gydytoja: Darželinukui per metus sirgti iki 9 kartų - norma

10. May 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kvėpavimo takų ligos - dažniausiai pasitaikanti vaikų, ypač lopšelinio - darželinio amžiaus sveikatos problema. Paskaičiuota, kad gimęs sveikas ir rimtesnių sveikatos problemų 1-3 gyvenimo metais neturėjęs vaikas, pradėjęs lankyti darželį, pasidaro tikras „ligonis" persirgdamas vienokio ar kitokio pobūdžio kvėpavimo organų ligomis 6-9 kartus per metus. 

Pasak sanatorijos “Pušyno kelias” vaikų gydytojos pulmonologės Danguolės Tamošiūnienės, tai laikoma absoliučia norma: "Nors tėveliai ir mamytės taip nemano. Ligų kaltininkai dažniausiai yra virusai, kurių priskaičiuojama virš 200 rūšių, rečiau bakterijos. Pagalvokit, kiek tenka „treniruotis " vaiko imuninei sistemai, kol vyksta pažintis su visa šia ligų sukėlėjų gausa".

20160510084514-76313.jpg

Dalis vaikų dėl dažnų sirgimų negali lankyti darželio

Pastebėta, kad nebūtina lankyti „kolektyvo“, pakanka turėti jį lankantį brolį ar sesę - rezultatas panašus. Iš kitos pusės, vaikas mažiau serga lankydamas darželį tik kelias dienas per savaitę ar būdamas grupėje tik po kelias valandas per dieną (tai šiek tiek guodžianti informacija tiems, kas neturi galimybės neleisti vaiko į darželį po kelis mėnesius, kol jis sustiprės po ligos arba jo imuninė sistema taps kiek brandesnė - taip nutinka 5-7 metų vaikams).

Deja, yra nedidelė dalis vaikų, visiškai negalinčių lankyti „kolektyvo“. Pasak gydytojos, kiekvienas vaikas yra individualus ir dažniausiai turi taip vadinamą locus minoris - silpną vietą: vienam tai ausys (otitai), kitam - ryklė (faringitai, tonzilitai), nosis (užsitęsusios slogos, adenoidų išvešėjimas, jų uždegimas), trečiam - gerklos, trachėja, bronchai, plaučių audinys (laringitai, tracheitai, bronchitai, pneumonijos). Svarbu tinkamai gydytis, kad ligos simptomai neužsitęstų (normalu, kai, tarkim, kosulys silpnėja, bet laikosi 3 ar 4 savaites), svarbu laiku pastebėti besivystančias komplikacijas.    

Peršalimo ligų gydymo problema - dažnas antibiotikų vartojimas

Anot vaikų gydytojos pulmonologės D.Tamošiūnienės, pagrindinė peršalimo ligų gydymo problema - dažnas, neracionalus antibiotikų vartojimas.

"Visų pirma, antibiotikai neveikia virusų. Jie sukelia ligas 80-90 proc. atvejų. Vaikas įjautrinamas pačiai vaistinei medžiagai, didėja tikimybė sirgti alerginėmis ligomis, vystosi bakterijų atsparumas vaistams, žalojama natūrali žarnyno flora, turinti labai didelę reikšmę vaiko imunitetui, virškinimui, alerginių procesų išsivystymui. Antibiotikais gydomos tik tyrimais įrodytos ar labai tikėtinos bakterinės ligos, pvz., pūlingas, streptokokinis tonzilitas, arba jau virusinės infekcijos pasekmės - bakterinis uždegimas - sinusitas, pneumonija, otitas. Todėl patarčiau laiku kreiptis į gydytoją, kuriuo pasitikite, ir bendromis jegomis padėti vaikui pasveikti", - pasakojo gydytoja.

Kaip gydyti peršalimo ligas?

Universalios, dažniausiai visuomet tik su nedidelėmis išimtimis visiems tinkamos priemonės tam tikslui pasiekti yra fizioterapija: kvėpavimas sausos druskos aerozoliu - haloterapija, įvairios inhaliacijos, elektroprocedūros - taip vadinami „šildymai", masažai, kineziterapija.         

Kada reiktų sunerimti?

  • kai vaikas serga plaučių uždegimu, otitu, sinusitu 2-4 kartus per metus, o gydymas antibiotikais nėra labai efektyvus, 
  • kai ima atsilikti vaiko fizinė raida (ūgis, svoris), jis jau gimęs mažesnių „išmatavimų" arba yra „ankstukas", 
  • kai po ligos lieka kad ir neaukštos temperatūros „uodega", greitesnis nuovargis, prakaitavimas, 
  • kai vaikui (ypač iš alergiškų vieno ar abiejų tėvų šeimos) arba jau su alergine, tarkim, odos problema (atopinis dermatitas), virš mėnesio užsitęsia kosulys, sloga, atsiranda naktinis kosulys arba bronchų spazmas (vadinamas švokštimas) virusinės infekcijos fone ar ir visai be jos kartojasi 3 kartus per metus arba 2 kartus 6 mėnesių laikotarpyje. 

"Norėčiau paguosti visus vaiko artimuosius ir patikinti, kad nors pirmi metai kolektyve dažniausiai yra tikrai sunkūs, kartais, rodos, ir vilties, kad vaikas būtų sveikas ir lankytų kolektyvą, nors kelias savaites - nelieka, tačiau karaliui Saliamonui skirti žodžiai Viskas praeina ir tai praeis labai tinka šiuo atveju. Bėdos tikrai pasimiršta. Imuninė sistema „išsitreniruoja" ir, žiūrėk, antri treti metai darželyje būna lengvesni ligų prasme, praeity lieka „bronchų astmos", „imunodeficito" ir kitos baisios diagnozės", - nuramino vaikų gydytoja pulmonologė D.Tamošiūnienė.

20160405165746-13021.jpg