Vaikų ir paauglių nutukimo problema: kaip padėti?

Vaikų ir paauglių nutukimo problema: kaip padėti?

25. Oct 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Spalio 11 dieną pasaulyje buvo minima nutukimo diena. Apie vaikų ir paauglių nutukimo problemą kalbamės su "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauske.

Buvo atliktas globalus tyrimas, kurio rezultatai teigia, jog nutukimo (ne antsvorio) problema yra labai aktuali ne tik suaugusiems, bet jau ir vaikams bei paaugliams.

Įdomu yra tai, jog nutukimo problema iškyla ne tik turtingose, bet neturtingose šalyse. Tyrimas pateikia, kad šiuo metu berniukai (5-19 m.) yra labiau nutukę nei mergaitės. Šioje amžiaus grupėje Europoje labiausiai nutukę mergaitės yra Maltoje, Graikijoje - berniukai. 

Šiai problemai vystytis įtakos daro keli veiksniai:

  • brangesnis sveikas maistas (maitinimas namuose, darželyje, mokyklose),
  • tėvų neatsakingumas (mitybos įpročiai) 
  • sumažėjęs fizinis aktyvumas.

Labai svarbu pažymėti, jog turi būti sekamas atžalų svoris, bei paskaičiuojamas KMI (kūno masės indeksas). Kūno masės padidėjimas padidina riziką susirgti diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis bei skeleto raumenų ligomis. Nereiktų pamiršti, jog tokie vaikai/paugliai patiria žymiai daugiau patyčių.

Kaip galime padėti?

Mityba

Tėvai turi suformuoti vaiko mitybos higieną, t.y. valgyti sveiką maistą, suformuoti mitybos režimą, t.y. mažinti riebalų (blogųjų), cukrų kiekį, daugiau skatinti valgyti vaisių, daržovių, riešutų, viso grūdo patiekalų. Vaikai už gerus darbus neturėtų būti apdovanojami maistu, ką turėtų žinoti ir seneliai.

Fizinis aktyvumas

Limituoti praleistą laiką prie televizoriaus, kompiuterio. Rekomenduojamas fizinis aktyvumas vaikams/paaugliams yra 60 minučių per dieną, suaugusiems - 150 minučių per savaitę. 

Nepamirškime, kad sumažinus 50-100 kcal kiekį per dieną, pvz. šokoladuką, per metus galima atsikratyti nuo 2,5 iki 5 kg.

Būkite sveiki ir žvalūs!

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola