Vaikų maitinimas gali būti nebrangus ir sveikatai palankus +Receptai

Vaikų maitinimas gali būti nebrangus ir sveikatai palankus +Receptai

23. Jan 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikai reguliariai gauna šilto ir šviežiai ruošto maisto, neskatinamas užkandžiavimas. Ribojami cukraus, druskos kiekiai, laikomasi draudžiamų maisto produktų ir priedų (konservantų, saldiklių, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių) sąrašo. Jame taip pat yra ir iš dalies hidrinti riebalai. Deja, viešojo maitinimo įstaigose, namuose vaikai valgo skrudintą, spragintą, gruzdintą maistą.

Tokie mitybos netolygumai išderina natūralų skonio suvokimą, neformuojami sveikatai palankūs mitybos įpročiai. Maisto technologė, mitybos specialistė ir sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė inicijavo socialinę iniciatyvą „Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas“, kurios metu stengiamasi kompleksiškai mažinti mitybos netolygumus. 

20170119170405-68230.jpg

Sausio 17 d. Kėdainiuose vyko viešas nemokamas seminaras „Sveikatai palanki vaikų mityba“ su sveikatai palankesnio maisto degustacija. Jį vedusi maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo. Mokymuose dalyvavo ne tik ugdymo įstaigų dietistai, virėjai, vaikų maitinimo organizatoriai, bet ir tėveliai, močiutės, kuriems rūpi jaunosios kartos mitybos įpročiai.

„Jaučiamas didžiulis visuomenės, ypač ugdymo įstaigų bendruomenių susidomėjimas sveikatai palankia vaikų mityba. Džiaugiuosi, kad su partnerių, vienų didžiausių Lietuvos ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų maitinimo organizatorių, UAB „Pontem“ ir VšĮ „Kretingos maistas“ pagalba galiu vykdyti kompleksinį visuomenės švietimą mitybos tematika. Mitybos vienodumas ir tolygumas turi išlikti ugdymo įstaigose, namuose ir viešojo maitinimo įstaigose (kavinėse, prekybos centruose ir t. t.).

Pagrindinis šių seminarų tikslas supažindinti visuomenę su vaikų maitinimo reikalavimais ugdymo įstaigose, naujausiomis tendencijomis, kuriomis remiasi valstybės sveikatos politika, ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis. Siekiama, kad visa tai, kas sveikatai palanku, įsivyrauti ne tik ugdymo įstaigose, bet ir namuose, viešojo maitinimo įstaigose“, – teigia seminarų iniciatorė ir lektorė Raminta Bogušienė.

Seminaro dalyvių atsiliepimai

„Informatyvus seminaras, motyvuojantis. Dalyvaučiau ir kituose. Puikūs patiekalai“, – rašė mama Agnė.

„Ačiū, buvo informatyvus, naudingas seminaras. Sužinojau ir keletą naujų dalykų, tikrai netikėtų. Paliko įspūdį ir informacija apie maisto produktų išsirinkimo kriterijus. Maistas tikrai skanus, skonis neįprastas (troškinio), bet mielai tokį pagaminčiau šeimai“, – nuomone pasidalijo mama Irma.

„Super! Maniau, kad nemažai žinau ir nieko naujo neišgirsiu, bet klydau. Nustebino, kad mėsos faršas ir smulkinta mėsa – skirtingi dalykai, naudinga informacija apie aliejų ir šiaip buvo tikrai įdomu. Maistas labai patiko, nors iš pradžių skonis pasirodė kiek neįprastas: lyg trūksta druskos, cukraus. Tačiau suvokiau, kad jų dėti beprasmiška, nes patiekalai buvo tikrai skanūs. Įkvėpėte! Ačiū!“ – rašė darželio dietistė ir dviejų vaikų mama. 

Pasak UAB ,,Pontem“ Maitinimo paslaugų pardavimo ir vystymo skyriaus vadovės Romanos Leleivienės: seminaras pavyko ir sulaukė nuoširdaus tėvų, senelių, specialistų, visuomenės atstovų susidomėjimo. Jau rudenį, susitikę su Kėdainių mokyklų, rajono tėvų klubo atstovais, kalbėjome apie apie vaikų mitybos organizavimą mokyklose. Esame atviri, visada įsiklausome į mokyklų bendruomenės nuomonę, išsakytas pastabas, pageidavimus. Atsižvelgdami į bendruomenės pageidavimus, pakoregavome valgiaraščius. Siekdami, kad visuomenė gautų kuo daugiau informacijos apie ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigų maitinimui keliamus reikalavimus, sveikatai palankaus maisto gamybą, pakvietėme mitybos specialistę, technologę Ramintą Bogušienę į Kėdainius. Džiaugiamės, kad visus seminaro dalyvius galėjome pavaišinti pagal mitybos specialistės pateiktus receptus, mūsų virėjų pagamintus, patiekalus, kuriuose yra mažiau druskos, cukraus, riebalų kiekis. 

Šis seminarų ciklas ir iniciatyva „Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas“ vykdoma visoje Lietuvoje. Tikima, kad tik kompleksinis mitybos raštingumo didinimas padės suformuoti Z kartos kasdienius sveikatai palankius mitybos įpročius. Iniciatyvos vykdytojai viešina informaciją, ką vaikai valgo ir geria kiekvieną dieną mokyklose bei darželiuose, su kokiomis maitinimo ir lavinimo problemomis susiduriama ugdymo įstaigose. Siekiame, kad vaikų valgiaraščiai ugdymo įstaigose, namuose ir viešojo maitinimo įstaigose būtų sveikatai palankesni. Ugdymo įstaigos, norinčios prisijungti prie iniciatyvos, gali registruotis interneto portale www.sveikataipalankus.lt.

„Esame įsitikinę, kad  mitybos kultūra turi būti diegiama šeimoje dar ankstyvoje vaikystėje. Kasdieninėje savo veikloje  nuolat pastebime, kad nemažai mokinių pertraukų metu eina į šalia mokyklų esančius prekybos centrus, kioskus, užuot pavalgę mokyklos valgykloje pagaminto šviežiai ruošto ir vaikų maitinimo reikalavimus atitinkančio maisto. Tai rodo, kad mūsų visuomenėje vis dar trūksta sveikos mitybos kultūros, dažnoje šeimoje toleruojamas taip vadinamas ,,greitas maistas“. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie visuomenės ugdymo ir švietimo mitybos tematika, todėl norime pakviesti Telšių bendruomenę į R. Bogušienės seminarą ,,Sveikatai palanki vaikų mityba“ jau vasario mėnesį“, - kviečia Telšių miesto visuomenę VšĮ ,,Kretingos maistas“ Mitybos skyriaus vadovė A. Blyžienė. 

Taip pat kviečiame vaikų maitinimo organizatorius, tėvelius  išsibandyti sveikatai palankesnius patiekalus ir pateikti juos vaikams. 

Purus varškės apkepas su sorų kruopomis ir ciberžole

Be pridėtinio cukraus (tausojantis). Idealiai tinka vakarienei.

Varškė (9 proc. riebumo)100 g

Sorų kruopos 10,5 g

Vanilė 1 g

Bananas 40 g

Kiaušiniai (4 vnt.) 21 g

Kokosų drožlės 10,5 g

Nerafinuotas aliejus (tinkamas kepti) 0,5 g

Šaldytos arba šviežios uogos (braškės), vaisius 16 g

Ciberžolė 1 g

Natūralus jogurtas 30 g

Technologinis aprašymas: sorų kruopas išvirkite: užpilkite dvigubu kiekiu vandens ir apie 20 min. kaitinkite, kol vandens nebeliks. Palikite šiek tiek pravėsti. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. 

Į virtuvinį kombainą sukrėskite varškę, bananus ir sutrinkite iki vientisos masės. Galite trinti ir rankiniu elektriniu trintuvu. Į varškę suberkite kokosų drožles, virtas sorų kruopas, vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinius. Viską labai gerai išmaišykite.

Formos kraštus patepkite sviestu arba aliejumi. Supilkite varškės masę, įberkite ciberžolės ir išmaišykite. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45–60 min. konvekciniu režimu. Didesnėje skardoje apkepas iškeps greičiau. Mažesnėje bus aukštas, bet keps ilgiau. Ant gatavo apkepo užberkite uogų arba vaisių gabaliukų ir tiekite su natūraliu jogurtu. Temperatūra gaminio viduje turi būti ne mažesnė kaip 75 laipsniai.

Daržovių troškinys

Tausojantis patiekalas. Idealus valgis pietums, kai vieną dieną nevartojama mėsos.

Ryžiai 200 g

Šparaginės pupelės 250 g

Kalafioras 250 g

Morkos 90 g

Pomidorai 100 g

Nerafinuotas aliejus (tinkamas terminiam apdorojimui) 80 g

Vanduo 600 g

Ciberžolė 4 g

Kalendra (maltos sėklos) 6 g

Joduota druska 2 g

Technologinis aprašymas: ryžius perrinkti, perplauti ir užmerkti 20-25 min. Pomidorus nuplauti, nusausinti, nulupti žievelę ir smulkiai supjaustyti. Morkas nuplauti, nulupti ir supjaustyti  pailgomis juostelėmis. Šparagines pupeles, kalafiorus nuplauti, kalafiorus susmulkinti žiedynais.  Į įkaitintą puodą įpilti aliejaus. Tada sudėti morkas ir kepinti jas vis pamaišant, kol pasikeis spalva (apie 3-4 min). Po to sudėti kalafiorus ir šparagines pupeles, įberti druskos, ciberžolės ir pakepinti. Po 3 min. įberti maltos kalendros ir paruoštą sutrintą pomidorą, padidinti ugnį ir 3 min maišant kaitinti. Tada supilti vandenį, vandeniui užvirus sumažinti ugnį ir suberti nusunktus ryžius. Maišant pavirti 3-4 min., kad ryžiai prisigertų daržovių sultinio. Po to supilti likusį karštą vandenį ir virti ant mažos ugnies, kol ryžiai sugers vandenį, tada uždengti dangčiu ir jo nekilnoti. Taip patroškinti 5-7 min. ir išjungus ugnį dar palaikyti 5-7 min. Temperatūra gaminio viduje  turi būti ne mažiau kaip + 75°C.