Vaikų "priešas" - adenoidai. Kada sunerimti?

Vaikų "priešas" - adenoidai. Kada sunerimti?

12. May 2014, 15:01 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Viena dažniausių vaikiškų ligų - padidėję adenoidai, kartais juos tenka ir išoperuoti.

Kas tie adenoidai?

Adenoidai yra nosiaryklėje, kuri jungia ryklę ir nosį. Adenoidus turi kiekvienas vaikas. Įkvepiant oro, mes prisikvėpuojame ir jame esančių bakterijų ir virusų, ypač jei esame mažoje patalpoje, kur aplink daug sergančiųjų. Kuo dažniau tokių virusų ir bakterijų įkvėpsime, tuo didesnė rizika, kad adenoidai padidės. Kitaip sakant, kuo dažniau vaikas sirgs sloga, tuo daugiau šansų, kad jo adenoidai išvešės.

Adenoidai išveši dažniausiai 3 -4 metų vaikučiams, o pradėjus eiti į mokyklą ir vėliau, apie 10 –uosius metus, pradeda natūraliai mažėti.

Kada sunerimti?

Kai vaikas dažnai serga sloga, jam sunku kvėpuoti net  ir tada, kai jis pasveiksta. Taip pat šeimos pastebi, kad tokiu atveju miegant mažyliui sunku kvėpuoti, jis knarkia, kvėpuoja išsižiojęs, per burną. Tėveliai jų apžiūrėti ir pamatyti negali, tam būtinas vizitas pas ausų, nosies ir gerklės ligų specialistą.

Operacija

Operuoti patarti gali gydytojas, jei dėl padidėjusių adenoidų vaikas dažnai serga ausų, sinusų, bronchų uždegimu, jį vargina netaisyklingas kvėpavimas pro nosį, dėl nuolat pražiotos burnos vystosi ydingas žandikaulių sąkandis.

Vaiko adenoidai pašalinami operuojant per 30 - 45 minutes, skiriama nejautra (narkozė). Ar operuoti vaiką, sprendžia tėvai, o gydytojas tik rekomenduoja. Kai kurie tėvai renkasi alternatyvų gydymą be operacijos - pas homeopatą ar kitus netradicinės medicinos atstovus.

„Mamyčių klubo“ narių patirtis:

Rasa:

„Mano sūnui tai pat operavo adenoidus, kai jam buvo 3 metukai, nes labai dažnai sirgdavo, knarkdavo. Prieš operaciją padarė visus tyrimus, paskui atsigulėm į ligoninę, davė pilną narkozę. Iš pradžių atėjo seselė į palatą,  sulašino kažkokių lašiukų į nosį, jis šiek tiek apsvaigo, sakė, kad vaikui nebūtų jokios baimės. Vaikas po lašiukų ramiai išėjo į operacinę, o ten jau gavo narkozę. Iš ligoninės po operacijos mus paleido kitą dieną, žiūrėjo, ar nekyla temperatūra. Viskas buvo gerai“.

Odeta:

“Mano dukrai nuo 4 m. buvo adenoidai, bet laukėm, kol pranyks, déjà… Padidėjo labai, tad teko operuoti,jai tada buvo 8 metai. Iš ryto atsigulė į ligoninę, 11 val. buvo po operacijos, o 16 val. išleido namo”.

Ar tavo mažylis turi problemų su adenoidais?

12. Oct 2015, 13:51

Labutis musu suneliui septyni metukai,pastovios slogos,kvepuoja per burna. Knarkia,ir su kalba problemos ,ausu uzdegimai,klausa prasta. Ir angina daznai sergam nuo rugsejo men.jau antra karta.pirma kart pulinga.po dvieju dienu laukia operacij,bet vel kimba angina nors musu gydytojas sake nestipriai paraudus. Tai pergyvenu kad nukels,ir vel visi tyrimai is naujo.☹

12. May 2014, 23:25

Aš taip pat sakau, kad kiekvienas vaikas yra individualus ir kiekvieno situacija skirtinga. Be abejo yra situacijų kai nėra kitos išeities. Tiesiog sakau, kad niekada nereikia aklai pasitikėti vienu gydytoju. Būtina išklausyti kelių specialistų nuomonių. Jei adenoidai labai stipriai išvešėję ir trukdo vaikui kvėpuoti ar tuo labiau sukelia apnėją,tai žinoma, kad reikia operuoti. Kai maniškį operavo, toje pat palatoje gulėjo 2,5 m berniukas kuris knarkė taip siaubingai, kad man baisu darėsi, momentais nustodamas kvėpuoti - čia diskusijų nėra ar reikia operuoti, bet mano sūnus knarkdavo visai nežymiai ir kvėpuodavo per nosį, ne per burną, bet tiesiog..dažnai sirgo. Buvo nuspręsta išoperuot - GAL padės 😀 Kažkiek padėjo, bet manau tai buvo per daug drąstiška priemonė 😀 Su tonzilėm dabar tas pats. Staiga smarkiai išdidėjo, pradėjo knarkti, kvapas blogas iš burnytės. LOR vien iš paprastos apžiūros nusprendė, kad reikia pjaut: "nieko čia nepadarysit". Mes pasirinkom alternatyvą- gydymą vaistais. Praėjo 1,5 mėn, rezultatai: vaikas visiškai nebeknarkia, tonzilės sumažėjo akivaizdžiai, blogas kvapas iš burnytės dingo.. Be abejo, niekas negarantuoja, kad po eilinio peršalimo viskas nepasikartos, bet aš kol kas žinau, kad turiu laiko ir galiu neskubėti operuot. Nesakau, kad NEREIKIA operacijų, sakau, kad reikia labai stipriai pasigilinti KADA jų reikia 😀
Sveikatėles visiem!

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 12. May 2014, 20:49 pypse

Smiltei rekomenduoja dėl knarkimo ir prikimusio balso (tą jau net muzikos mokytoja pastebėjo). Iškart nepatikėjau, tai nutįsiau dar pas porą specialistų (tikrai labai labai gerų), visi tą patį - operuoti. Sakė vaiko kankinimas, nes ji miega lyg būtų su pagalve ant veido. Vėliau gali prasidėti ir apnėja (ar kaip ten vadinasi), kai net nutrūksta kvėpavimas - tai jau yra labai pavojinga.
Nuo šešerių adenoidai pradeda mažėti ir iki paauglystės visai susitraukia. Bet gydytoja paklausė ar mes tikrai norime vaiką kankinti dar 6-8 metus? Tai išgirdusi keletą nuomonių - manau operuosime.
Homeopatija netikiu, alternatyviais "organo" mažinimo didėjimo būdais taip pat - nu kaip gali kažką sumažinti, adatytėmis ar švęstu vandeniu?

12. May 2014, 19:17 Vinga

O gal gali tu pabut mano google, patart pvz kuom atkist ta nosi😀

12. May 2014, 19:10 dikuza

Nenoriu nieko reklamuoti, bet tikrai verta pasigooglinti ir paieškoti kitų gydymo būdų be operacijos 😀

12. May 2014, 18:38 Vinga

Va va mum gyd irgi pasake kad pasalinus, viskas eis i tonziles, po tonziliu pasalinimo greiciau i bronhus ir tt, mums pastoviai uzgulta nosis, miega issiziojes

12. May 2014, 18:11

mano bernuzeli operavo pries metus tada jam buvo 3 metai.metus laiko nesirgo , o dabar po metu sergam pilnu tempu ausys slogos.gydytoja sako jau gal tonziles, tai sakau ko nesaket vienu metu butu isoperave, dabar tikrai neleisciau narkoze daryti.as visa gyvenima vaikstau su adenoidais.esu sveika, retsykiai gerkle.

12. May 2014, 18:06

Reikia labai stipriai pasvarstyti dėl operacios naudingumo. Goda, jūsų atveju ypač, jei vaikas neserga tai gal kitos bėdos dėl adenoidų (kvėpuoja išsižiojus, knarkia, sąkandis blogas?)
Pasidalinsiu savo patirtim. Sūnus tik pradėjęs lankyti darželį sirgo kas dvi savaites. LOR nusprendė, kad reikia šalint adenoidus, nes TURBŪT jie įtakoja sirgimus. Gydytojai sako, tai negi aš dvejosiu. Reikia tai reikia. Beje, operacija nebaisi, baisi pilna nejautra mažyliui... ☹ Pati anesteziologė pasakojo kaip tai pavojinga - pasidomėkite. Išoperavom. Viskas praėjo gerai, atsigavo lengvai. Nesirgo gal mėnesį (dabar manau dėl to, kad labiau saugojom po operacijos), po to sirgo tik kitaip.. Nebe raudona gerklė, o trachėjinis kosulys. Temperatūra nebe 39, o 37 (sako tai reiškia, kad organizmas silpniau kovoja😀 Labai neišsiplečiant pasakysiu, kad dabar mums siūlo tonzilių šalinimą "nes kai pašalinom adenoidus, visi virusai ir kitos gėrybės kaupiasi tonzilėse" Čia beveik citata, žodis į žodį nebeatkartosiu gydytojos žodžių. Bet buvo pasakyta taip, kad dėlto, jog išoperavom adenoidus, dabar reikia operuoti tonziles 😀 😀 Ką operuosim po to? 😀 Šį kartą leidau sau rinktis - neskubu. Ieškau alternatyvų. Kol kas (tfu tfu tfu) viskas tik geryn. Tikiuosi apsieisim be operacijos. Taip kad patarimas: APSVARSTYKITE VISAS ĮMANOMAS alternatyvas. Operacija yra operacija...Ypač mažam padarėliui.. Yra tikrai atvejų kai tai neišvengiama, bet mūsų gydytojai dažnai nueina pačiu paprasčiausiu keliu: išpjovei - problemos "nebėr", bet dažnai atsiranda kitos problemos...
Sėkmės sėkmės sėkmės ir SVEIKATOS!
P.S. Ot kad išsiplėčiau...☺.. persiprašau..labai jautri tema 😇

pypse pypse 12. May 2014, 17:10 Goda_Mamyciuklubas.lt

O jei neserga tai kodel?

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 12. May 2014, 15:47

Aha, mums irgi paskyrė operaciją. gruodį, tai dabar mąstau kaip perkelti laiką į arčiau. Aš visad mėgstu žinoti keletą nuomonių, todėl apsilankėmedar pas specialistus ir visų nuomonė vieninga, tad nėr ką svarstyti... Kas įdomiausia, maniškė beveik neserga! aš visad galvojau, kad čia sergantiems dažnai tik ta problema.

12. May 2014, 15:23

Taip turim😪 mums nustatyti 2 laipsnio adenoidai, užsirašėm operacijai rugsėjo mėn., dabar esam svarstyme operuot ar ne, nes nuomonių ir atsiliepimų yra visokių