Vaikučiui metas į darželį: patarimai tėvams

Vaikučiui metas į darželį: patarimai tėvams

17. Aug 2015, 10:02 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Projektas "Pradedu lankyti darželį/mokyklą" sėkmingai startavo ir toliau smagiai juda į priekį! Kiekvieną savaitę laukiame jūsų blogų, na o šiandien dalinamės darželio "Šilagėlė" pedagogės Dovilės Leknickienės patarimais apie tai, kaip lengviau vaikučiui adaptuotis darželyje.

20150813113529-84755.jpg

Kada metas į darželį?

Daugelis specialistų teigia, kad tinkamas laikas Jūsų atžalai pradėti lankyti darželį – nuo trejų metukų. Tokiame amžiuje ne tik yra susiformavę vaiko higienos įpročiai (vaikas pats sugeba nueiti į WC, plauti rankas), bet taip pat jis jau geba suprasti, kad jo aplinka yra platesnė nei tik mama ir jis. 

Leiskite vaiku rūpintis ir su juo bendrauti ir kitiems žmonėms. Mažyliui bus naudinga praleisti daugiau laiko su bendraamžiais žaidimų kambaryje ar pabūti su seneliais. Laikas, leidžiamas ne su tėveliais, ugdys savarankiškumą, gebėjimą bendrauti ir pasitikėti.

Nebijokite rūpimais klausimais kreiptis į kitas šeimas. Bendraukite, klauskite, dalinkitės patirtimi.

Bendraukite su savo vaiku

Paaiškinkite jam apie numatomas permainas jo gyvenime, papasakokite, kas vyksta darželyje ir kodėl jam reikės skirtis su Jumis (kad Jums reikia eiti į darbą ir pan.).

Jei jau nutarėte leisti mažylį į darželį:

  • Nebijokite apsilankyti švietimo įstaigoje. Pasidomėkite, kokias papildomas veiklas ji siūlo. Galbūt sportas, meninės veiklos ar užsienio kalbų pamokėlės sudomins Jūsų vaikutį?
  • Parodykite vaikui, kokioje aplinkoje jam teks būti – atsiveskite jį į darželį, padrąsinkite susipažinti su auklėtoja ir bendraamžiais.
  • Būkite vaikui pavyzdžiu – laimingi, malonūs, bendraujantys tėvai bus puikus pavyzdys geram mažylio elgesiui ir paskatins elgtis ramiai.
  • Labai svarbu, kad, pradėję lankyti darželį, pasidomėtumėte jame esančia disciplina (kada vyksta maitinimai, kada metas eiti miegelio). Turite vaikui paaiškinti, kad tokia tvarka yra reikalinga (palyginkite ją su Jūsų kasdieniu ėjimu į darbą). Laikykitės šios tvarkos ir namuose (net ir savaitgaliais).
  • Atvedus mažylį į darželį patariama vis trumpinti atsisveikinimo laiką. Vaikas ateina į aplinką, kurioje jo laukia auklėtoja ir draugai. Pasistenkite tai paaiškinti savo mažyliui, o, atėję į darželį, skatinkite vaiką bendrauti.
  • Jei Jūsų atžala, atėjusi į darželį, elgiasi neramiai, turėtumėte paaiškinti jai/jam, kada ateisite pasiimti (po pietų, po miegelio). Stenkitės nevėluoti – tuomet vaikas jausis dar saugiau ir jo pasitikėjimas Jumis bus dar stipresnis.
  • Išsakykite savo neramumus auklėtojai. Ji išklausys ir tikrai duos patarimų, kaip nuraminti ne tik vaikelį, bet ir save.

Svarbiausia, būkite geros nuotaikos ir palaikykite savo mažylį žengiant naują žingsnelį jo gyvenime.

Sėkmės!