Val Biro. Ezopo pasakėčios

Val Biro. Ezopo pasakėčios

19. Jan 2014, 18:32 Gintarep Gintarep

Su Birute norėčiau rekomenduoti nuotaikingai ir gausiai   iliustruotą rinktinę „Ezopo pasakėčios“, kurią  sudaro net 16 žymiausių ir mėgstamiausių pasakėčių, kurių aktualumas neblėsta metai iš metų, net drįsčiau teigti, kad labiau populiarėja. Pasakėčias šmaikščiai perpasakojo ir iliustravo  dailininkas Val Biro.

EZOPAS laikomas pasakėčių pradininku, bet jo kūryba dienos šviesą išvydo, tik jam  mirus. Daug talentingų autorių kūrė Ezopo pasakėčių motyvais, tačiau  man labiausiai įstrigo  Val Biro.  

Šioje knygoje taip šauniai perteikiamos  Ezopo pasakėčios, kad mažoji mano skaitytoja prašo vos ne kasdien skaityti tas pačias pasakėčias ir paveikslėlių motyvais, meninį skonį ugdančiomis  iliustracijomis,  daro kūrybinius darbelius.   Drįstu teigti, kad ši knyga patinka ne tik mūsų visai šeimai, bet ir daugeliui  šeimų.

Knygoje gvildenamos tokios vertybės: tiesa („ Piemens juokai“), išmintis („Žemdirbys ir jo sūnūs“), draugystė (Liūtas ir pelė“),

20140119182928-88979.jpg

patikimumas („Lokys ir keleiviai“)… Tiek mažasis skaitytojas, tiek ūgtelėjęs skaitytojas  suvokia,  kad kiekvienas gyvenime turi savo vietą: gimęs ropoti neskraidys („Antys ir vėžlys“), kad reikia būti sumaniam („Liūto liga“). Taip pat pasijuoks iš pasipūtėlių ar kvailių  ( „Kiškis ir vėžlys“,„Asilas liūto kailiu“).
Viso kūrinėlio išvada – aiškus pamokymas: „Lenktynes gali laimėti ir tas, kas lėtas, bet atkaklus.“

20140119182832-27462.jpg

 „Suprato, jog pats dėl to kaltas. Apgaudinėjo žmones, melavo. O juk melagiais niekas netiki – net kai jie sako tiesą!“    Pamokymas neužslėptas, lengvai suvokiamas tiek mažam, tiek dideliam , pavyzdžiui, pasakėčios „Asilas ir šuniukas“ (kiekvienas turi savo vietą ir paskirtį).

Kas dar šios knygelės neskaitė, norėčiau primygtinai  rekomenduoti perskaityti , jei norite, kad jūsų vaikas sužinotų, kas yra tikrai gera literatūra. Prasmingas tekstas, konkreti mintis (kas labai svarbu mažam skaitytojui), trumpi, aiškūs, rišlūs sakiniai (taip pat svarbu pradedančiam  Jei jūsų vaikas dar neskaito pats, prieš miegą pasakėčios labai tiks: jums skaityti vaikui), puikios iliustracijos ir geras popierius bei kietas viršelis,  nepabos skaityti, nes tekstukai neilgi, o mažasis nepames minties. Jei vaikas jau skaito pats, ši knyga taip pat tinka: pasakojimai trumpi, taigi vaikas greičiau pasieks tikslą (perskaitys vieną, o gal ir daugiau, pasakojimą per vakarą, o visą knygą per tokį laiką, kad nespės įsipykti – o juk mažam vaikui labai svarbu kuo greičiau pasiekti tikslą – perskaityti knygą

20140119183104-99942.jpg

jaldija jaldija 19. Jan 2014, 18:55

Reikės paieškoti, sudominot 👍