VIDEO: Ką verta žinoti apie pieninių dantukų kritimą?

16. Nov 2013, 09:58 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Apie penktus-šeštus metus vaikučiui ima klibėti ir kristi vienas dantukas po kito. Tuomet atbėga pelytės ar atskrenda dantukų fėjos ir juos nusineša, palikdamos vietoje jų kokią mielą staigmenėlę :)

O kas yra tie pieniniai dantukai ir kodėl jie krenta? Pasak gydytojos odontologės Kristinos Lukoševičienės, pieniniai dantukai - tai vaikų dantukai, kurie išdygsta tam, kad mažylis galėtų valgyti, kramtyti, tokiu būdu ruošdami vietą nuolatiniams dantims.

Pieniniai dantukai ima kristi dažniausiai apie šeštus metus, tačiau kai kuriems vaikučiams dantukai pradeda klibėti ir sulaukus penkerių metų. Dantukai ima kristi tuomet, kai nuolatiniai dantukai pasieka pieninių dantukų šaknis ir jas ištirpina.

Na o kas nusineša tuos dantukus?

Padėję savo dantuką po pagalvėle, mūsų mažieji laukia mažo stebuklo - paliktos staigmenėlės. Kam atitenka žaisliukas, kam skanėstas, tačiau bene dažniausiai - tai pinigėlis. Tačiau galima išsisukti ir be pinigėlių tam, kad dantukų keitimosi ritualą paverstume dar įdomesniu, kantrybę ugdančiu žaidimu. Tam reikės vienos pirštinės ir negliaudytų riešutėlių.

Plačiau apie tai - video siužete.