VIDEO: Kokią įtaką vaiko emocijoms daro pasakų ir dailės terapija?

21. Jan 2019, 12:36 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kartais ėjimas miegoti vaikams ir tėvams tampa kančia. Kad taip nenutiktų, nelabai malonų veiksmą galima paverti smagiu žaidimu. Psichologė, darželio „Mažųjų valdos“ mokytoja Viktorija Grigorjeva kviečia vaikučius pasigaminti lovelę miego nykštukui :)

Pirmiausia reikia pasigaminti lovelei čiužinį, o jį gaminsime iš saulės ir mandarinų spalvos plastilino.

Pasak psichologės, šio užsiėmimo tikslas - vaikams sukurti personažą, kurių dėka jie galėtų lengviau užmigti, ypač tai aktualu darželyje. Vaikams gaminant ir migdant miego nykštuką, jie patys greitai užsinorės miego.

Dailės ir pasakos terapija, anot psichologės, gali bet kokio amžiaus vaikui padėti įveikti baimes, įgyti drąsos, išmokyti priimti įvairias gyvenimo situacijas.

20190121121602-19603.jpg

"Tokių užsiėmimų metu vaikams galima rodyti ir aiškinti apie emocijas. Jeigu mes ir liūdim, tai nieko blogo, jeigu pykstame - irgi nieko blogo. Visos emocijos yra gerai. Tik reikia išmokti jas išreikšti ir rodyti taip, nepakenktume sau ir kitiems", - aiškino pedagogė.

Ugdyti vaiko emocinį intelektą, į pagalbą pasitelkiant pasakų ar meno terapiją, galima ir namuose. Psichologė patarė naudoti įvairias priemones ir jas tarpusavyje maišyti, pavyzdžiui, naudoti plastiliną su skirtingais priedais - kruopomis, smėliu, dažais, pagaliukais, lipdukais ir kt. Svarbiausia turėti tikslą, ką mes norime vaikui perduoti.

Priemonių įvairovė padės išlaikyti vaiko dėmesį.

Kalbant apie spalvas, kiekviena jų gali turėti savo charakterį, skonį, kvapą...Psichologė patarė kiekvienai spalvai priskirti asociacijas, tuomet vaikui bus lengviau kurti. 

20190121122209-15768.jpg

Kurdami personažą, kurkime kartu ir istoriją, kuri vaikui atskleistų įvairius jausmus ir parodytų būdus juos priimti.

"Mes galime vaikui duoti plastiliną, kad jis padarytų ledus. Štai ateina į ledų parduotuvę piktas žmogus, tad paklauskime vaiko - iš kokių spalvų padarysime ledus, kad jam padėtume, kad tas pyktis išeitų? Vaikui galime leisti pasirinkti pačiam spalvas ir kiekvienai spalvai suteikti charakterį", - pasakojo Viktorija.

Na o baigiant istoriją apie miego nykštuką, jį nulipdžius vaikas tegu paguldo jį į lovelę (degtukų dėžutę), apkloja ir pats ruošiasi eiti pogulio, mat "kai nykštukas miega ir sapnuoja stebuklingus sapnus, jis juos siunčia ir savo šeimininkui" :)

20190121122813-77860.jpg

Dailės priemonės - būdas pykčiui įveikti

Kai matome vaiką pykstantį, psichologė Viktorija pataria nesakyti jam "baik čia dabar", nes jis negali baigti pykti, reikia tiesiog tą jo emociją priimti: "Aš matau, kad tu dabar pyksti, tau nepatinka, matau, kad verki dėl to, kad kažkas kažką tau padarė. Jeigu abejojame, kokia ta pykčio priežastis, tada ir sakome: Man atrodo, kad supykai, aš tave suprantu, pykti galima, bet žinai, tą pyktį reikia labai saugiai išlieti, mes su tavim galim štai ką padaryti" Ir siūlome keletą variantų, pvz. plastiliną stipriai suminkyti, suplėšyti popierių, galim padaužyti į pagalvę. Visi judesiai turėtų būti iš vidaus į įšorę".

Priemones ir būdus, kuriuos naudosite kilus pykčiui, psichologė pataria su vaiku aptarti, kai jis geros nuotaikos. Galite išbandyti ir kelis. Kai rasite savo būdą pykčiui išlieti – ir vaikui, ir jums gyventi taps lengviau.

Būkite kūrybingi!