VIDEO: Pirmoji pagalba pažeistiems dantukams

23. Sep 2018, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tai, kad vaikų dantukus reikia prižiūrėti nuo pat kūdikystės, kai tik pasirodo pirmasis dantukas, visi žinome. Tačiau ar žinome, kaip juos tinkamai prižiūrėti? Kokią dantų pastą ir šepetuką naudoti? Kaip tinkamai valyti pieninius dantukus? Dažnai tėveliai klausia, ar padėti vaikui juos valytis?

Anot gydytojos odontologės Nidos Aganauskienės, dantų pasta turėtų atitikti vaiko amžių ir būtinai joje turi būti veiklioji medžiaga, apsauganti dantuką. Tai gali būti fluoras arba naujas technologinis išradimas – mikrokristalai, kurie gali užpildyti nedidelius emalio įtrūkimus ir tokiu būdu sustabdyti tolesnius gedimo procesus.

20180922142656-10356.jpg

"Svarbu nuvalyti visus dantukų paviršius. Manoma, kad per dvi minutes turėtume tai padaryti sukamaisiais, šluojamaisiais judesiais", - patarė odontologė.

Vaikams ypač svarbu žinoti, kad dantų pastos reikia nedaug – vos žirniuko dydžio. Dažnai vaikiški dantų šepetėliai turi indikatorių, pagal kurį lengviau spręsti, kiek dantų pastos reikia uždėti.

20180922142711-53488.jpg

Šepetėlis, anot odontologės, tiek vaikams, tiek suaugusiems turėtų būti minkštas, kad nepažeistų nei dantų, nei dantenų.

"Dantų pasta labai reikalinga, mat dantis gyvena nelabai jam draugiškoje aplinkoje. Burnoje yra daug bakterijų, vaikai ne visada gerai nuvalo apnašas, gal kartais pamiršta išsivalyti ryte ir vakare. Todėl dantų pasta reikalinga, kad sustiprintume neseniai išdygusius dantis. Net ir pačiam pirmam dantukui pasta reikalinga, bet reikia dėti labai nedidelį kiekį, kuris nebus kenksmingas mažyliui, net jei jį ir prarytų, o dantukui duosime naudos", - pasakojo gydytoja.

Saldumynai - tai angliavandeniai, kurie yra ne tik energijos šaltinis, bet jais minta ir mikroorganizmai burnoje. Taip mažėja seilių pH, tokiu būdu prasideda danties audinių demineralizacija arba atsiranda emalio pažeidimai. Tad suvalgius saldumyną, dantukus praskalauti būtina. 

Manoma, kol vaikas nemoka rašyti, negali taisyklingai išsivalyti dantų, todėl tėveliai būtinai turėtų patikrinti vaikų dantukus po to, kai jie išsivalo - neturėtų matytis ant jų jokių šiurkštumų ir apnašų.

Laidą remia:

20180911094559-39777.jpg