Žemuogės naudingos ne tik valgyti, bet ir balinti strazdanas

Žemuogės naudingos ne tik valgyti, bet ir balinti strazdanas

28. May 2013, 07:00

Netrukus miškuose prisirps saldžiosios žemuogės. Mmmm...kas jų nemėgsta. Jose vertingos vitaminu C ir geležimi, padeda atsikosėti bei balina strazdanas.

 

Ar žinojote, kad žemuogėmis gydytis galima ištisus metus? Vasarą tam geriausiai tinka uogos, kitais metų laikais — džiovintų lapų ir žiedų antpilai.

 

Žemuogė — skaniausia ir aromatiškiausia uoga. Kadangi jos mėgsta šviesą, jų galite rasti lapuočių ir spygliuočių miškuose — kirtimuose, pamiškėse laukymėse prie miško keliukų.

 

Jose apstu vitamino C ir geležies. Jos - nepakeičiamas vitaminų šaltinis, labai tinka žmonėms sergantiems mažakraujyste.

 

Šios gražuolės nuo seno naudojamos ne tik kaip maistas, bet ir puikus vaistas. Trintomis, šviežiomis žemuogių uogomis balinamos strazdanos, pigmentinės dėmės. Daromos įvairios gaivinamos veido kaukės.

 

Vertingos ne tik uogos, bet ir žemuogių lapai. Geriausia juos rinkti žydėjimo metu ir džiovinti žiemai. Džiovinamos ir uogos. Geriausia tą daryti orkaitėje. Taip išvengsime uogų pelijimo.

 

Ši kvapni arbata ne tik skani, bet ir naudinga: valo kraują, padeda atsikosėti, ramina sudirgusius nervus. Tinkama stiprinti nusilpusį organizmą.

 

Miško žemuogių uogų antpilas

 

Miško žemuogių uogų antpilą ar viso augalo nuovirą pasigaminti labai paprasta. Valgomąjį šaukštą miško žemuogių uogų, lapų ar susmulkinto augalo užpilkite stikline verdančio vandens. Virinkite 5 minutes. Po to leiskite dvi valandas nusistovėti, nukoškite. Gerti 3 kartus per dieną po 1/2 stiklinės.

 

Būkite sveikos!