"MAMYČIŲ TV": LEGO®DUPLO® kaladėlės ir smulkioji motorika: žaiskime su vaikais KASDIEN

27. Oct 2014, 10:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tam, kad vaikučiams žaisti būtų smagu ir naudinga, reikia turėti nemažai žinių ir fantazijos. 

Svarbiausia, kaip sako edukologė, muzikos mokytoja, mokyklėlės vaikams "Strazdanėlės" įkūrėja Sonata Latvėnaitė - tam, kad lavėtų smulkioji motorika, tereikia į darbą įtraukti visus rankų pirštukus. Kartais net nereikia šalia turėti ypatingų priemonių. Juk turime delnus – galime sau pasiploti stipriai ir garsiai. Galime žaisti savo pirštukais, juos aktyvinti. Taigi, galime sau pasiploti ir padainuoti - "katu katu katutes, sušalau rankeles"...

20141022150715-62732.jpg

Tačiau jei namie turime kaladėlių, kaip pavyzdžiui, Lego Duplo, su jomis galime sugalvoti įvairių smagių žaidimų - statyti bokštus, pilis ir pan.

Galime taip žaisti ir su mažu kūdikėliu. Jo rankytės jau nori liesti, čiupti, griebti. Jis dar nepaims kaladėlės, bet jam galime duoti sugriebti savo nykštį, pakutenti jo pirštukus, papūsti į delniukus, duoti čiupinėti įvairias medžiagas. Apskritai reikia leisti vaikui pačiupinėti ir palaikyti žaislą ar kurį kitą daiktą tiek, kiek jis nori, o nepulti atimti.

PRATIMAI-ŽAIDIMAI su LEGO DUPLO KALADĖLĖMIS – vyresniems nei 8 mėnesių mažyliams

Jei jūsų mažyliui jau 8-9 mėnesiai, galima pradėti žaisti su kaladėlėmis ir atlikti įvairiausius pratimus.

I PRATIMAS – Dedame kaladėles viena ant kitos

Paimu kaladėlę – padedu ją ant kitos kaladėlės. Taip statome bokštą. Kitas vaikas gali paimti ir mesti kaladėlę. Pažiūrėti, kaip ji nukrenta. Smagus procesas. Svarbiausia, kad šio proceso metu dirba vaiko pirštukai.

20141022150824-24024.jpg

Ką daryti, jei vaikas nesidomi kaladėlėmis?

Kaip sako edukologė Sonata, nereikia jaudintis dėl to. Tačiau ir nereikia versti vaiko to daryti. Svarbiausia taisyklė – tai daryti kiekvieną dieną. Nuosekliai žaiskite su vaikais kasdien, nes žaidimai ne tik smagūs, bet ir naudingi. Kiekvieną dieną žaiskime su vaikais, pasitelkime savo fantaziją ir kitokį mąstymą. Ta, ką dabar darote, jam bus naudinga ateityje, pvz. kai jis eis į mokyklą ir reikės pirštukais taisyklingai paimti parkerį, pieštukus.

Kaip sudominti mažylį žaidimu?

Dovydo mama Diana pasakojo, jog sūnus nuo metukų pradėjo domėtis kaladėlėmis – jas sudėdavo viena ant kitos ir išimdavo. Vilma, Aleksi mama, prisipažino, kad sūnus yra pakankamai aktyus, tad nelabai jį pavyksta sudominti kaladėlėmis. Ką tokiu atveju daryti?

S.Latvėnaitė-Kričenienė patarė pajusti tai, kas vaikui įdomiausia, kas patraukia jo dėmesį.

“Jei vaikas aktyvus, reikia sutelkti jo dėmesį bent kelioms minutėms. Matau, kad Aleksi susidomėjo traukinuku. Tad galime juo važinėti po namus. Čiukšėkite, tūtuokite su vaikučiu kartu, kaip traukinukas daro. Galime į traukinuką įsodinti lėlytę ar mašinytę, o gal traukinukas ypatingas ir jis staiga virsta namuku... Pamirškite intelektą ir pasitelkite vaizdinius. Vaikas juk mato vaizdiniais”, - pasakojo mokyklėlės "Strazdanėlės" įkūrėja ir muzikos mokytoja Sonata.

II PRATIMAS - Tvarkomės

Jei vaikas mėgsta tvarkyti, galime leisti jam tvarkytis – sudėti kaladėles į dėžę ir leisti jam išversti viską. Pamatysite, kaip džiaugsis vaikas. Tada vėl kartu sudėti kaladėles. Valio, pavyko! Paplojame. O kai plojame, aktyviname delniukuose esančius taškus, taip ir vėl laviname smulkiąją motoriką. Ir nuotaika gera.

III PRATIMAS – Statome bokštą

20141022151731-25859.jpg

Galime statyti bokštą ir stuksenti kaladėlėmis. Darome tam tikrus judesius rankytėmis ir dainuoti "džiru džiru tuk tuk tuk, statom statom namą aukštą. Kaminas jo platus platus". Galime statyti kaminą, galime rodyti rankomis ir pan. Rūūūksta dūmai, o pro langą, ką mes matome? “Medžius, vaikučius, žaidimo aikšteles, sūpynes...” - vardija mamos.

Na o jei daug sūpynių, galime pasisupti ir pasupti mūsų kaladėles. O kai supasi kaladėlė, galime dainuoti – učiačia, učiačia...

Žaidimai didesniems vaikams

Kitaip tariant, žaidimuose su vaikučiais mūsų fantazijai neturi būti ribų. Auga vaikas, o su juo - ir žaidimai.

Žaisdami mes mokome vaikutį kalbėti, skaičiuoti, atpažinti spalvas, suprasti, kas yra “didelis ir mažas”. Rodome detalę ir vaikučiui sakome “didelis”, rodome mažesnę detalę ir sakome “mažas”. Galime ką nors pagaminti su kaladėlėmis, o tada eiti į virtuvę ir pasigaminti tikrų valgių. Begamindami galime skaičiuoti, pažinti spalvas ir pan.

Kas sudėtingiausia žaidžiant su vaikais?

“Išlaikyti vaiko dėmesį”, - šypsosi mama Diana. Tačiau Sonata pataria nesistengti išlaikyti dėmesio – vaikas pažaidė tiek, kiek norėjo. Pastatė, išardė ir viskas - galbūt jis daugiau nenori to daryti.

O kaip namie su vaikučiu žaidžiate jūs?

Temą apie smulkiąją motoriką remia:

20141008102917-18538.jpg

Ekspertai

Sonata Latvėnaitė - Kričenienė

Ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė, "Strazdanėlių" vadovė
Sonata Latvėnaitė - Kričenienė in-vecaku-skola