Lengvesnis pirmoko kelias į mokyklą – su knyga!+ laimėk „Meškiai eina į mokyklą“

Lengvesnis pirmoko kelias į mokyklą – su knyga!+ laimėk „Meškiai eina į mokyklą“

31. Aug 2017, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Paskutinės vasaros dienos primena: jau netrukus į gatves pabirs vaikai su gėlėmis, kurie skubės mokyklos link. Tarp jų bus dalis tų, kurie jos slenkstį peržengs pirmąkart. Tų, kurie jaudinsis labiau nei visi kiti, mat tai, kas nauja, nebandyta vaikams kelia ir džiaugsmą, ir nerimą.

M.Riomerio universiteto edukologės docentė dr. Asta Balkutė įsitikinusi, kad naujų drabužių ar mokyklos priemonių pirkimas neturi būti vienintelis pasiruošimas mažiesiems.

„Būsimiems pirmokams ir priešmokyklinukams dažnai tai pirmoji diena naujoje aplinkoje, kurios stuktūra yra jiems nepažįstama, svetima ir bauginanti, - sako ji. - Mokyklos aplinkos pažinimas nėra įgimtas. Tam, kad pirmoji diena ir savaitės mokykloje būtų tokios, kad vaikas pajaustų akademinę ir socialinę sėkmę, reikia ruoštis. Juk sakoma, kad gera pradžia pusė darbo. Tinkamai pasirengti padės vaikų litratūros skaitymas. Tokios, kurioje vaikai galėtų atrasti atsakymus į jiems rūpimus klausimus: kokios ten taisyklės, kaip rasti draugų ir kiti“.

Pašnekovė įsitikinusi, kad skaitydama knygas apie mokyklą, spalvindami su ja susijusias knygas vaikai, o ir visa šeima emociškai ruošiasi rugsėjo 1-ajai, lavina vaizduotę, o spalvinimas dar padeda ir nusiraminti. 

„Bijai to, ko nežinai, - savo knygos „Meškiai eina į mokyklą“ žodžius cituoja rašytoja Evelina Daciūtė. – Mano du pirmieji vaikai jau seniai ne pirmokai, bet aš dar atsimenu tą laiką, kai jie pirmąkart išėjo į mokyklą. Tą jausmą atmindama ir parašiau knygą apie meškius, kurie baigė darželį ir ruošiasi mokyklai.“

20170829131908-80753.jpg

Knygos veikėjai apie savo nerimą ir baimes kalba tarpusavy, su vyresniais vaikais, suaugusiais meškiais. Knygų apie meškius serijos autorė sako kalbėjusi ne su viena mama, kurios vaikai skaitė šią knygą prieš mokyklą: jos tvirtino, kad ji padeda vaikams nurimti, atsako į rūpimus klausimus, leidžia suprasti, kad jie ne vieni pasaulyje taip jaučiasi.

20170829131928-99975.jpg 

Leidyklos „Tikra knyga“ kūrybos vadovė Daiva Rudytė pastebi, kad kuo mažiau dienų iki rugsėjo, tuo knygyne apsilanko vis daugiau tėvų, klausiančių, kaip padėti pirmokams pasirengti tokiai svarbiai pradžiai mokykloje.

„Tam yra ne vienas būdas, - įsitikinusi D. Rudytė. – Galima skaityti knygas apie tuos, kas išgyvena panašias sitaucijas. Arba knygas, kuriose herojai įveikia sunkumus. Galima linksmai kartoti abėcėlę. Tam mes esame išleidę knygą „Abėčėlę“, kurią galima ne tik skaityti, vartyti, bet ir dainuoti kartu su grupe „Biplan“.

Arba Lino Kontrimo knygą „Keturios paslaptys, kaip pažinti raides ir natas. Turime ir spalvinimo knygelių, kurios padės lavinti vaiko motoriką, dėmesingumą, kruopštumą. O kartais, matant vaiko įsitempimą, pakaks geros linksmos istorijos. Ir laiko, praleisto kartu su tėvais. Tai irgi padeda pasirengti sudėtingesnėms situacijoms“.

Tam pritaria ir dr. A. Balkutė: reikia leisti knygai atlikti savo darbą - nukelti vaiką į saugų pasaulį, kuriame ir randami atsakymai. Visai kaip mokykloje. 

Norime trims pirmokėliams padovanoti šią knygą!

Konkursas vyksta Instagrame!

Jei neturite paskyros IG, dalyvaukite konkurse Facebooke!

Laimėtojus rinksime rugsėjo 5 d.