Mokyklinė priešpiečių dėžutė – ką dėti, kad vaikas valgytų?

Mokyklinė priešpiečių dėžutė – ką dėti, kad vaikas valgytų?

24. Aug 2018, 09:41 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Artėja nauji mokslo metai, pakeisiantys tiek vaikų, tiek suaugusiųjų dienotvarkę. Jau rugsėjo mėnesį tėvams dažnai kyla klausimas, kaip suruošti atžaloms kuo geresnę ir sveikesnę priešpiečių dėžutę. Suaugusieji stengiasi subalansuoti vaikų mitybą, tačiau mažieji neretai būna išrankūs ir atsisako sveikesnių užkandžių. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria, kokius užkandžius įtraukti į vaikų priešpiečių meniu bei kaip sudominti daržovėmis jų valgyti atsisakančius vaikus. 

Užkandžių įvairovė – stulbinama

Mokyklinio amžiaus vaikams svarbu valgyti kokybišką ir sveiką maistą, kuris padėtų atgauti energiją ir susitelkti mokymuisi. V. Juodkazienės teigimu, užkandžiai, pagaminti iš įvairių daržovių, pieno produktų ar riešutų, ne tik suformuos sveikus kasdienius vaiko mitybos įpročius, bet pagerins savijautą.

„Mokyklinuko priešpiečių dėžutėje įdėti daržovių reikėtų kasdien arba bent kas keletą dienų. Jos gali būti šviežios, virtos, troškintos ar keptos orkaitėje – priklausomai nuo jūsų vaikų norų. Daržovių šiaudeliai su humusu, orkaitėje kepti saldžių bulvių traškučiai, daržovių suktinukai ir net keksiukai su cukinijomis – tai tik maža dalis idėjų sveikesniems užkandžiams,“ – pasakoja maisto ekspertė.

V. Juodkazienė primena, kad į priešpiečių dėžutės meniu galima įtraukti ir namuose pagamintų užkandžių iš pieno produktų.

„Daugelis vaikų mėgsta jogurtą, sūrelius, ar kitus pieno desertus, kuriuos įsigyjame parduotuvėse. Visgi, kartais juose būna nemažai cukraus, todėl, ruošiant užkandžius vaikams, siūlyčiau pirkti arba namuose pasigaminti natūralų jogurtą ar varškę. Taip pat galite išbandyti grūdėtos varškės, bananų ir šilauogių salotas arba graikišką jogurtą su riešutais ir medumi,“ – pataria V. Juodkazienė.

Valgymo procesą paverskite žaidimu

Anot maisto ekspertės, vaikams patinka riešutai, ypač – traškūs. Todėl, nors į priešpiečių dėžutę galima įberti paprastą riešutų ir džiovintų vaisių mišinį, V. Juodkazienė siūlo išbandyti naminio riešutų batonėlio receptą – tereikia sumaišyti mėgstamiausius mokyklinuko riešutus ir vaisius su medumi.

Auginantiems pradinukus, kurių dauguma būna išrankūs maistui, ekspertė pataria valgymo procesą paversti smagiu nuotykiu.

„Jeigu jūsų vaikas atsisako valgyti šviežias daržoves, pabandykite jas įdomiai supjaustyti. Parduotuvėje galima įsigyti įvairiausių formų – žvaigždučių, žuvyčių, debesėlių ir pan., kurių dėka vaikui valgymo procesas taps įdomesnis. Taip pat, jei gaminate užkandžius iš daržovių, pakvieskite vaiką padėti virtuvėje – tikėtina, kad vėliau mokyklinukas kitaip žiūrės į savo priešpiečių dėžutės meniu,“ – sako V. Juodkazienė ir pateikia sveikų užkandžių receptus.

Bananų ir cukinijų keksiukai

20180824094750-15762.jpg

Jums reikės:

250 g pilno grūdo kvietinių miltų

1 a. š. valgomosios sodos

1 a. š. kepimo miltelių

0,5 a. š. druskos

2 vnt. sutrintų bananų

1 sutarkuotos cukinijos

2 v. š. cukraus

2 v. š. rudojo cukraus

1 kiaušinio

0,5 stiklinės kokosų aliejaus 

2 v. š. pilno grūdo kvietinių miltų

Šviežiai malto cinamono pagal skonį

1 v. š. kokosų aliejaus

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Aliejumi patepkite 24 ar daugiau vienetų mažų keksiukų kepimo skardą arba įdėkite specialius kepimo popieriukus. Vidutiniame dubenėlyje išmaišykite miltus, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską. Didesniame dubenyje sumaišykite sutrintus bananus ir tarkuotą cukiniją. Įmuškite kiaušinį, įberkite kelis šaukštus cukraus ir pusę stiklinės kokosų aliejaus. Viską gerai išmaišykite. Tuomet miltų mišinį suberkite į cukinijų ir bananų masę. Viską gerai išsukite, bet nepermaišykite. Į dar vieną nedidelio dydžio dubenį supilkite šaukštą kokosų aliejaus. Į jį supilkite du valgomuosius šaukštus miltų, rudąjį cukrų ir cinamoną. Rankomis suformuokite trupinius – juos turėsite užberti ant keksiukų masės viršaus dar prieš pradedant kepti. Keksiukus kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apskrus. Palaukite, kol atvės ir duokite vaikams skanauti! 

Daržovių suktinukai

Jums reikės:

4 pilnagrūdės tortilijos lakštų

2 v. š. neriebaus kreminio sūrio

1 vidutinio dydžio morkos

1 vidutinio dydžio agurko

Plėšytų salotų pagal skonį

Gaminimas:

Užtepkite po pusę šaukšto kreminio sūrelio ant kiekvienos tortilijos. Smulkiai sutarkuokite morką ir pabarstykite ant kiekvienos tortilijos. Labai plonais griežinėliais sutarkuokite agurką ir gražiai jį išklokite ant tortilijos. Po lygiai padalinkite salotas ir užberkite ant agurkų viršaus. Gražiai susukite ir įvyniokite į maistinę plėvelę. Suktinukus laikykite šaldytuve. Skanaus!

Naminiai riešutų batonėliai

20180824095302-81441.jpg

Jums reikės:

Stiklinės migdolų

50 g anakardžio riešutų

50 g skrudintų žemės riešutų

2 a. š. linų sėmenų

1 v. š. nesaldintų kokosų drožlių

3 v. š. medaus

2 v. š. rudųjų ryžių sirupo

1 a. š. vanilės

Žiupsnelio druskos

Šiek tiek smulkiais gabalėliais supjaustyto džiovinto mango

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Didelį dubenį ir mentelę, kuria maišysite, patepkite aliejumi. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Migdolus ir anakardžio riešutus suberkite ant kepimo skardos ir tuomet skrudinkite juos orkaitėje apie 10 minučių. Tuomet visus riešutus suskaldykite į gabalėlius ir suberkite į dubenį. Suberkite linų sėmenis, mangą, kokosą bei viską išmaišykite. Tuomet paimkite vidutinio dydžio keptuvę, įkaitinkite, ir supilkite medų bei rudųjų ryžių sirupą, kol įkais iki 130 laipsnių – sudėkite vanilę ir išmaišykite. Visą skystį užpilkite ant riešutų ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę sudėkite ant kepimo skardos ir mentele išlyginkite, kad būtų vienodo storio. Riešutų lakštą palikite pastovėti kambario temperatūroje apie pusvalandį ir vėliau supjaustykite į norimo dydžio riešutų batonėlius. Kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę – joje batonėliai išliks traškūs iki dviejų savaičių.