Rudens atostogos: patarimai, kad po jų nebūtų sunku sugrįžti į mokyklą

Rudens atostogos: patarimai, kad po jų nebūtų sunku sugrįžti į mokyklą

23. Oct 2017, 12:07 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Spalio paskutinę savaitę daugelyje mokyklų pradinukams prasideda rudens atostogos. Be galo džiugi žinia, tačiau ką daryti, kad pirmokėliams, sulaukus pirmųjų rudens atostogų, nepraeitų noras eiti į mokyklą?

Juk būna, kad savaitę nėjus į mokyklą, vaikai aptingsta ir nebenori eiti (ir vėl reiks anksti keltis, vėl mokytis ir pan.). Kaip tėvai turėtų "paruošti" vaikus, kad tas noras mokytis nepraeitų? Ar visgi reikia leisti vaikui pasidžiaugti atostogomis, ar ir per jas nepamiršti vadovėlių, kažką pasimokyti ir pan.?

Pasak Karalienės Mortos mokyklos pradinukų mokytojos Ingos Urbanavičiūtės, po atostogų vaikams gali būti sunku sugrįžti į mokyklą, priprasti prie buvusio ritmo, tad galima jau dabar vis klausti ar priminti pirmokėliui, kas jam mokykloje įdomu, kodėl jis nori ten eiti, kas ten labiausiai patinka.

Būtų galima pasikalbėti su mokytoja, galbūt ji užduotų kokią nors įdomią ir smagią užduotį, kurią būtų galima pristatyti grįžus po atostogų. Galbūt apie mėgstamą žaislą, ar smagiausią atostogų nuotykį? 

Atostogų metu namuose galima kalbėti apie mokyklą, galbūt pasikviesti į namus brangų klasės draugą - galbūt labiau norėsis į mokyklą, kad vėl galėtų susitikti. Žinoma, svarbu ir atostogų metu pavartyti, paskaitinėti knygeles, prisiminti, ką veikė mokykloje, jei buvo sunkumų - padirbėti namuose. Arba kaip tik - namuose prisiminti, ką įdomiausio per pirmą mėnesį mokykloje jis sužinojo, padarė.
 
Gal pabandyti surasti smagų eksperimentą? Pasipraktikuoti namuose, o po atostogų parodyti draugams ir mokytojai/ui klasėje. Visuomet svarbiausia tėvelių, vyresnių brolių/sesių, kitų artimųjų kalbos apie mokyklą. Jeigu vaikui girdint jie kalba, kad prasidėjusios atostogos didis džiaugsmas, kad pailsėsi nuo sunkių mokslų ir mokytojų - tai vaikui formuos neigiamą požiūrį į mokyklą ir visada lauks tik atostogų.
 
Taigi, reikia kalbėti apie tai, kad mokykloje daug sužinosi, keliausi į ekskursijas, išmoksi naujų dalykų, susitiksi su draugais.  
 
Kalbant apie rutiną - kėlimasis rytais, skubėjimas - galbūt galima ir atostogų metu bent kartą ar du atsikelti anksčiau, kad vaikas nepamirštų ir nebūtų baisu grįžti į mokyklinę dienotvarkę. 
 
Taigi, manau, kad per atostogas mokyklos pamiršti nereikia.
 
Prasmingų ir įdomių atostogų!