"Iššūkiai mamai" pirmoji užduotis - prisilietimai

"Iššūkiai mamai" pirmoji užduotis - prisilietimai

18. Apr 2015, 00:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Nori kartu su mamomis išbandyti psichologės siūlomas užduotis? Nepamiršk prisiregistruoti - gausi pranešimus apie naujus iššūkius ir galėsi laimėti prizų!

REGISTRACIJA >>>

Dabar laikas pirmajai užduočiai, kurią mums paruošė "Psichologijos namai" (www.psichologijosnamai.lt) psichologė Dorota Oleškevič. 

20150414083922-65186.jpg

Išbandykite specialistės patarimus ir iki kito antradienio, balandžio 21 dienos aprašykite savo įspūdžius. Keldamos straipsnį nepamirškite žymos "Iššūkiai mamai"!

1 UŽDUOTIS

Kitoks bendravimas – prisilietimai

Laba diena, mielos mamytės,

Artėjančios mamų dienos progą gausite naują iššūkį. Kadangi mamos diena pati maloniausia ir vertingiausia šventė žmogaus gyvenime, tai ir iššūkis bus malonus. Tris savaites būsime kartu ir norėčiau, kad jas praleistumėme maloniai, linksmai ir prasmingai.  

Taigi šį kartą užduotis bus apie prisilietimą arba apie lytėjimą, arba , jeigu norite, apie taktilinį kontaktą – kaip pavadinsi, taip nepagadinsi.  

Žinau, kad labai mylite savo vaikučius ir tikiuosi, dažnai juos apkabinate, glostote ir bučiuojate. Tačiau, ar kada nors susimąstėte kas vaikui yra tas mamos prisilietimas? Kokią jo reikšmė ir kodėl jis toks svarbus? 

Savaime suprantama, kad kol vaikelis mažas mes jį nešiojame ant rankų, apkabiname, priglaudžiame.  Vėliau kai paauga, tampa savarankiškas, apkabiname rečiau, o kai tampa suaugusiu, tai kūniško kontakto iš mamos arba tėčio gauna dar mažiau. Ir galima galvot, kad viskas tvarkoje, kad tokie žmogaus  augimo dėsniai, kad taip gyvenime yra, tačiau ar tai tikrai taip? 

Pabandysiu paaiškinti, kas yra prisilietimas žmogui apskritai ir kodėl jis toks svarbus, o ypač vaikams.

Prisilietimai – tai svarbus procesas žmogaus gyvenime ir nesvarbu ar tai mažas kūdikėlis, ar tai brandus suaugęs. Prisilietimai teigiamai veikia ne tik mūsų kūną, bet ir psichikos sveikatą. Pradedant nuo nėštumo, būtent kontaktas su mama per prisilietimą vaikui yra neįkainojama dovana ir gyvybiškai svarbus procesas. Pasak mokslininkų, lytėjimas iš visų jutiminių  organų vystosi pirmiausia. Dar būdamas mamos pilvelyje vaikutis patyria stiprių lytėjimo impulsų, nes plūduriuoja vaisiaus  vandenyse, kurie juda pagal mamos judėjimą, o tai švelniai stimuliuoja vaikučio odą. Taip pat, kai mama arba tėtis paglosto pilvuką vaikas jame nusiramina. Vėliau priglaustas prie krūties kūdikėlis jaučia mamos odos kvapą, šilumą, girdi jos širdies plakimą, tada jis jaučiasi ramus, saugus ir palaikomas.  

Prisilietimų dėka (taip pat kaip ir uoslės, skonio ir klausos) vaikas pažindinasi su pasauliu. Per prisilietimą vaikas gauna svarbią informaciją apie išorinį pasaulį (šilta, šalta, šlapia, kieta, minkšta... ) ir apie save tame pasaulyje (kas ir koks aš esu; kaip mane priima pasaulis...) – formuojasi saugus prieraišumas. Taipogi  vėliau, kai vaikai pradeda kalbėti ir suprasti mūsų žodžius, kažkiek gali patenkinti savo poreikius, prisilietimai lieka neatsiejama, reikšminga gyvenimo ir vystymosi dalimi, bendravimo forma su kitais. Paprastas bučinys arba palaikymas už rankos kartais yra iškalbingesnis negu tūkstantis ištartų žodžių. Mama liesdama vaiką lyg jam sako: "aš tave myliu, tu man svarbus, rūpi man, palaikau tave“. Tokiu būdu vaikas jaučiasi įvertintas, vertingas, reikšmingas, palaikomas ir mylimas.  Taip pat prisilietimai turi svarbos imuninės sistemos atsparumui.  Moksliniai tyrimai patvirtina faktą, kad vaikai negaunantys tokio mamos kontakto blogiau vystosi ir dažniau serga. Be galo svarbus taktilinis kontaktas yra kūdikiams, kurie gimė anksčiau. Net gydytojai dažnai sako, kad  mamos prisilietimai daro stebuklus.    

Švelnus, kupinas meilės mamos prisilietimas nuramina vaiką, sumažina stresą, kurį mažas žmogeliukas patiria kasdien. Tikrai verta jį apdovanoti meile, šiluma, jautriais paglostymais, priglausti, masažuoti... Galima tai daryti žaidžiant, maudant, perrenginėjant. Paglostymai pažadina vaiko jutiminį pasaulį, relaksuoja, ramina, suteikia saugumo jausmo, patenkina kontakto ir artumo poreikius. 

Prisilietimai taip pat turi didelės įtakos intelekto formavimuisi. Mokslininkai neurofiziologai įrodė, kad vaikų, kurie dažnai glostomi, yra geresnė atmintis, loginis mąstymas. Jie geriau mokosi mokykloje, yra kūrybingi ir smalsūs. Lytėjimas  suaktyvina ryšius tarp nervinių ląstelių. Svarbu, kad prisilietimai būtų švelnūs, ramūs, sąmoningi, kupini meilės ir švelnumo.  

Vyresni vaikai, kaip ir kūdikėliai, kad galėtų teisingai vystytis iš savo tėvų taip pat turėtų gauti kasdienės dozės jautrumo. Pabandykite neriboti tokio  kontakto persirengimo, maudymo arba higienos procedūromis. Vaikams reikalingi prisilietimai einantys iš širdies.  

Kutenimai, glostymai, masažavimas – įtakoja ir emocijų vystymąsi. Neveltui, kai žmogui liūdna, baisu, pikta jis nori, kad kažkas ji apkabintų. Tokie prisilietimai svarbesni negu žodžiai. Kiekvienas vaikas žino, kad kai sužaloja kelią tai mamos paglostymai arba bučinys gali net sumažinti skausmą. Tyrimai parodė, kad vaikai, kurie gavo mažiau prisilietimų blogiau vystėsi, blogiau kalbėjo, lėčiau augo. Tuo pačiu tyrimai rodo, kad vaikai, kurie vaikystėje buvo dažnai apkabinami, gavo pakankamai prisilietimų - auga ramesni, mažiau konfliktuojantys, bendraujantys, laimingesni, moka užmegzti  darnius ryšius su kitais, vėliau, suaugę, sukuria tvirtesnes šeimas.   

Taigi, mamytės, prisilietimai gali tapti ir puikiu žaidimu su vaikais. Kadangi esu psichologė, dažnai bendrauju su vaikais ir jų tėveliais. Pastebėjau, kad yra tam tikrų būdų/rūšių  prisilietimų, kurie labai patinka vaikams (įvairaus amžiaus) ir padeda sustiprinti jų ryšį su tėvais.  Tai yra tiesiog kitoks, nežodinis, bendravimas. Siūlau jį išbandyti.

Tai pirmoji užduotis būtų tokia:

Išbandykite vaikų mėgstamiausius  prisilietimų būdus: 

  • Prisilietimai delnu;
  • Prisilietimai pirštu;
  • Prisilietimai lūpomis;
  • Prisilietimai nosimi.

Kiekvieną prisilietimo būdą patyrinėkite, paanalizuokite  ir pasidalinkite savo pastebėjimais ir kūrybiškumu. Nepamirškite, kad kontaktas turi būti švelnus ir rūpestingas. 

Labai lauksiu jūsų atsiliepimų, kaip sekėsi.

Geros jums nuotaikos ir linksmo būvimo su vaikais.

Psichologė Dorota Oleškevič  

Jeigu norite konsultacijos: www.psichologijosnamai.lt

20150414092447-48388.jpg

Ekspertai

Dorota Oleškevič

psichologė, www.psichologijosnamai.lt
Dorota Oleškevič in-vecaku-skola