"Iššūkiai mamai" - trečioji užduotis

"Iššūkiai mamai" - trečioji užduotis

28. Apr 2015, 11:05 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ačiū visoms, kurios aktyviai dalyvauja projekte "Iššūkiai mamai" ir dalinasi savo patirtimi, kaip sekasi vykdyti psichologės sugalvotas užduotis. Laikas labai greitai eina ir jau šį sekmadienį švęsime Mamytės dieną, kuriai ir skyrėme šį projektą. 

Primename, jog trijų aktyviausių dalyvių laukia "Mamyčių klubo" padėkos dovanėlės, o dabar - paskutinioji užduotis!

Lauksime jos atlikimo ir viso projekto užduočių apibendrinimo per artimiausią savaitę.

Iššūkių autorė ir patarėja - “Psichologijos namai” www.psichologijosnamai.lt psichologė Dorota Oleškevič. Ji nemažai laiko praleidžia dirbdama ir su mamomis, ir su vaikučiais, kuriems teikiamos ir individualios konsultacijos, ir grupiniai užsiėmimai. 

TREČIASIS IŠŠŪKIS

"Mielos mamytės, puikiai atlikote siūlomas užduotys ir džiaugiuosi, kad jos padėjo labiau suprasti vaikučių poreikius ir patenkinti juos. Jūs esate nuostabios, mylinčios mamytės.  Vaikai gauna daug gerų emocijų iš jūsų. Tačiau, vaikų emocinė būsena  ir gerovė priklauso ne vien tik nuo prisilietimų kiekio, o didele dalimi nuo tėvų emocinės būsenos  ir ypač nuo mamos emocinės būsenos.  Jeigu mamytė yra pavargusi, nerimastinga, nepatenkinta ir jos emociniai poreikiai nepatenkinti, ji net nenorėdama tokią būseną perduoda savo vaikui - vaikai labai lengvai jaučia mamos emocijas.

Todėl labai svarbu, kad mamytės pačios jaustųsi saugios, palaikomos ir gautų šilumos. Kiekvienai mamytei yra svarbu būti mylimai, reikalingai ir svarbiai. Vaikučiai, nors ir gražina daug gerų emocijų  bei pasitenkinimo, bet  negali duoti palaikymo ir tiek meilės, kiek reikia suaugusiems – jie to tik mokosi. Artumo ir meilės poreikį gali patenkinti tik mylintis vyras. Todėl mamos ir vaiko emocinio ryšio kokybė labai priklauso nuo mamos ir jos vyro emocinio ryšio  kokybės.  

Jus jau žinote, kad prisilietimai – tai svarbus procesas žmogaus gyvenime ir nesvarbu ar tai mažas kūdikėlis, ar tai brandus suaugęs. Kad mamų emocinė ir psichinė sveikata būtų pakankamai stipri , joms irgi reikia prisilietimų.  Kad mamos prisilietimai būtų švelnūs, kupini meilės ir nuramintų vaiką, mamos pačios turi jaustis įvertintos, vertingos, reikšmingos, palaikomos ir mylimos.  

Vaikų auklėjimas pareikalauja daug fizinių ir emocinių jėgų, todėl mamos būtina kasdien pasikrauti emociškai – tik tokiu būdu jos gali įveikti kasdieninį stresą.

Trečioji užduotis yra skirta mamoms. Pamąstykite kokių prisilietimų reikia jums pvz., kai jums liūdna, baisu, pikta, esate pavargusios, norite palaikymo ar tiesiog atramos. Išbandykite visokius lytėjimo būdus ir paprašykite vyrų, kad jūsų poreikius patenkintų. 

Artėjančios mamų dienos proga sveikinu visas mamytes  su Mamyčių diena ir linkiu daug laimės, džiaugsmo ir visko, ko jūsų širdelės geidžia.

Lauksiu jūsų įspūdžių"

 

Ekspertai

Dorota Oleškevič

psichologė, www.psichologijosnamai.lt
Dorota Oleškevič in-vecaku-skola
sraigiukas sraigiukas 28. Apr 2015, 13:49

oho kokia įdomi užduotis