"Ramaus miego knyga" - apžvalga

"Ramaus miego knyga" - apžvalga

14. Aug 2017, 21:43 skoda skoda

Turėti prastai miegantį vaiką yra sunku, turėti labai labai prastai miegantį vaiką yra dar didesnė kančia. Miego trūkumas tėvelius daro piktesniais, irzlesniais, net mažiausia smulkmena ima vesti iš kantrybės. Ačiū „Mamyčių klubui“ už galimybę perskaityti Sarah Ockwell-Smith knygą „Ramaus miego knyga“. Ji atkeliavo į mūsų namus pačiame nemiegojimo įkarštyje. Trečia savaite naudojamės knygoje esančiais patarimais ir nors, kaip knygos autorė sako, rezultatai pasimato po 6 savaičių, bet mums rodos jau geriau (tfu tfu tfu spjaunu per petį ir į medį tris kartus beldžiu). :)

O dabar šiek tiek apie knygą. Turiu jus nuvilti – knygoje slapto recepto, kaip priverst išmiegoti vaiką visą naktį, nėra. Kaip autorė, sako „mūsų visuomenė yra pamišusi dėl miego.“ Miego trukmė yra tapęs svarbus kriterijus vertinant, kokie tėvai mes esam, koks mūsų vaikas yra, ar jis gerai vystosi ir panašiai. Tačiau, kas man labai patiko šioje knygoje, mokslinininkai įrodo, jog tai nieko bendro su mumis, su mūsų vaiku, ar mūsų vaiko vystymusi bendro neturi. Knygoje pateikiama daugybė mokslinių tyrimų, išvadų apie miego fiziologiją, apžvelgiama miego istorija (kaip kito miego įpročiai, kokią įtaką miegui daro šiuolaikinis gyvenimas), labai patiko skyrius apie miego antropologiją, kur sužinojau, kad Kinijoje miegoti su vaiku vienoje lovoje yra savaime suprantamas dalykas. Dar šioje knygoje aptariama maisto, kvapų, šviesos, žaislų įtaka miegui bei griežtų migdymo metodų sukeliamos problemos. Galiausiai yra pateikiamas pasiruošimo miegoti tvarkos metodas, pagal kurį kiekviena šeima susidaro savo ir griežtai jo laikydamasi bando spręsti savo problemas.

Štai mūsų šeimos pasiruošimo miegoti tvarka:

  1. Miegas vienoje lovoj arba kambaryje. Dukrytė miega savo lovytėje, bet mūsų kambaryje, nes man, mamai, taip ramiau.
  2. Lūkesčiai – suprantame, kad nubusti naktį yra visiškai normalu, kad nereikia vaiko per anksti padaryti savarankiško ir nepriklausomo (kaip jis taps nepriklausomas, jei nežinos, ką reiškia būti priklausomu :) ). Kad dauguma vaikų miega prastai, kad tai išaugama.
  3. Mityba – prieš miegą reikia pavalgyti, nes tuščiu pilvuku miegas būna prastas. Taip pat jokių dirbtinių dažiklių, E, cukraus ir panašiai, nes jie tik žadina vaiką.
  4. Pereinamieji objektai – turim, žaislinį katuką, su kuriuo mažoji visada miega. Todėl šiuo atžvilgiu mums labai pasisekė.
  5. IT – laimei namie nėra nei TV, nei plančetės, telefonai visada aukštai, tad prieš miegą niekada nieko per ekranus nežiūrime.  
  6. Laikas sau – vaiką migdo tėtis, tad visas migdymo laikas skirtas tik man ir galiu daryti ką noriu :D

Turbūt iš šio sąrašiuko sunku kažką suprasti, bet šios knygos esmė ir yra tokia, kad jokio slapto recepto nėra. Tiesiog reikia perskaityti šią knygą, nes tik perskaičius viską supranti ir nusiramini, kad nubusti yra normalu, kad miegoti kartu yra normalu, kad kitose kultūrose yra norma, tai kas pas mus jau skaitosi ne norma. Tai daugiau knyga tėvams, kuri nuramina, padrąsina ir pasako VISKAS  SU JUMIS, JŪSŲ VAIKU IR JO VYSTYMUSI YRA GERAI. Be to, pamiršau paminėti, kiekvienas faktas šioje knygoje yra grindžiamas moksliniais šaltiniais (jie pateikiami knygos gale), tad tai nėra tiesiog fantazijos ar bobučių plepalai :)