"Tebūnie švara!" mano virtuvėje...

"Tebūnie švara!" mano virtuvėje...

27. Apr 2015, 18:49 jaldija jaldija

Nesu pedantė, bet virtuvė tikriausiai ta vieta namuose, kurioje privalo būti švaru.
Nepakenčiu apkrauto stalo ir spintelių. Kiekvienas daiktas privalo turėti savo vietą. Jei kriauklėje bus viena kita nesuplauta lėkštė ( indaplovės neturiu), tai niekis, palyginti su tuo jei ta lėkštė bus palikta ant stalo. Mano šeima tai žino, ir jie tikrai padeda palaikyti tvarką virtuvėje.

Švarai virtuvėje palaikyti vadovaujuosi  keliomis taisyklėmis:
PIRMA
PO SAVĘS NEPALIKTI NETVARKOS
Po kiekvieno šeimininkavimo apsitvarkyti, nuvalyti užterštus paviršius.
Taip neatsiranda įsisenėjusių dėmių ir nešvarumų, kuriems nuvalyti jau reikia ir laiko daugiau, ir
rimtesnių švarinimosi priemonių.
KASDIEN BENT KELIAS MINUTES SKIRTI TVARKYMUISI
Tada virtuvė būna švari, ir didžiojo tvarkymosi prireikia ne taip dažnai.Kol verdu valgyt, kartais net kol užverda virdulys, tai šen tai ten pavalau su šluoste. Tai paviršius, tai lentynas, tai grindis.
KUO MAŽIAU NAUDOTI CHEMIJOS

Pagrindinės priemonės, kurias naudojame tai actas ir soda. Neįsivaizduoju savęs tvarkantis be jų.
20150427183949-96615.jpg 
SODA
Su ja šveičiu puodus, indus, blizginu stalo įrankius.
Valau kriauklę, dujinę viryklę, orkaitę.
Prisvilo  puodas – ne bėda. Pripili sodos, sudrėkini, palieki kelioms valandoms. Po to dar pavirinti, šiek tiek įpylus vandens.  Ir problemos nebelieka, nereikia gramdyti, nereikia naudoti cheminių medžiagų kenkiančių sveikatai.
Po orkaitės naudojimo, kol ji dar šilta  ištepu ją sudrėkinta soda, po  kurio laiko belieka tik išvalyti, ir nešvarumai ir kvapas puikiai pasišalina.

ACTAS
Su juo, ir tik su juo nukalkinu virdulį. Jį naudoju skalbimo mašinos nukalkinimui.
Vandeniu su actu valau šaldytuvą, mikrobangų krosnelę, plaunu grindis virtuvėje.
Neskiestas actas pati geriausia priemonė valyti ir dezinfekuoti medines pjaustymo lenteles.
Acto skiediniu valau lentynas. Tai dar pasitarnauja, kaip priemonė  šalinti įsigėrusiems kvapams, taip pat kaip priemonė nuo visokių museliukų veisimosi (ypač, kur laikomos kruopos).
Jei užsikimšusi kriauklė, arba iš jos sklinda nemalonus kvapas naudoju sodą ir actą kartu. Supilu pusę stiklinės sodos ir stiklinę acto. Šiek tiek palaukus  įpilu nemažai karšto vandens.   Puikiai ištirpdo riebalų ir nešvarumų kamščius.

Bet  tenka kartais pasitelkti ir kitų pagalbininkių. Švaros priemones naudoju dviejų firmų Amway ir For Home.  Virtuvėje naudoju indų ploviklį , riebalų bei nešvarumų valymo priemonę Zoom, bei priemonę itin riebaluotiems paviršiams valyti.  Plaunant indus ploviklį naudoju tik riebaluotiems indams, kitkam užtenka paprasčiausio karšto vandens.
20150427184137-46137.jpg


Kitas nuriebalinimo priemones tenka išsitraukti  valant žaliuzes, valant gartraukį, ir plaunant sienas . Šios virtuvės vietos reikalauja ir daugiau pastangų ir daugiaiu cheminių priemonių. Žalizėm ir sienom nepakeičiamas Zoom.
20150427184218-90986.jpg

Gartraukiui valyti labiausiai pasiteisino ši priemonė. Kadangi gartraukis neturi sąlyčio su maistu, jo valymui net nebandau nadoti kažko kito.
20150427184401-70328.jpg


 Dar keletas būdų padedančių palaikyti švarą ir gaivą virtuvėje.
Lentynose su kruopomis pas mane yra pridėta kaštonų – kad nesiveistų kandys ir musiukai.Kiekvieną rudenį juos pakeičiu kitais.
Šaldytuve palieku atidarytą indelį su soda, puikus gaiviklis ir kvapų sugėrėjas.
Virtuvėje man labai pasitarnauja seni laikraščiai.
20150427184523-64846.jpg

 Jais aš uždengiu spintelių viršus. Taip apsaugau spinteles nuo besikaupiančių nešvarumų. Aukštai  nesimato, o man tereikia laikas nuo laiko juos pakeisti kitais.
20150427184610-36981.jpg 
Kukli ir maža  mano virtuvytė, todėl ir pastangos bei priemonės joje tvarkytis yra kuklios.