"Vyturiai" jaučiasi laimingesni už "pelėdas"

"Vyturiai" jaučiasi laimingesni už "pelėdas"

08. Jul 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vadinamieji vyturiai – anksti užmiegantys ir prabundantys žmonės – yra geresnės sveikatos ir jaučiasi laimingesni, palyginti su pelėdomis – žmonėmis, pratusiais vėlai gultis ir keltis.

Didžiosios Britanijos mokslininkams pirmą kartą pavyko nustatyti, kad skirtumas tarp šių dviejų tipų pastebimas ne tik psichologijos ir gyvensenos, bet ir sveikatos srityje. Panašūs tyrimai buvo atliekami ir anksčiau, tačiau jų rezultatai neleido daryti kokių nors išvadų.

Šiuo atveju mokslininkų grupė apklausė 435 jaunus savanorius nuo 17 iki 38 metų. Tyrime taip pat dalyvavo 297 pagyvenę savanoriai nuo 59 iki 79 metų. Jų klausta, kada mėgsta gultis ir keltis. Paraleliai medikai išsamiai ištyrė kiekvienos grupės dalyvių sveikatą.

Tokiu būdu nustatyta, kad tarp jaunimo yra tik 7 proc. vyturių, o tarp pagyvenusių žmonių šis skaičius siekė 91 procentą. Bėgant laikui, specialistų teigimu, vyturys gali tapti pelėda, bet dažniausiai nutinka priešingai.

Be to, nustatyta, kad jeigu jaunas žmogus yra vyturys, jo sveikata yra geresnė nei bendraamžių, nemiegančių iki vėlumos. Tai pasakytina ir apie vyresnius žmones.

Atliekant tyrimą paaiškėjo, kad vyresnio amžiaus pelėdų širdies ir kraujagyslių sistemos būklė buvo blogesnė nei vyturių, jie dažniau buvo neįgalūs. Abiejų amžiaus grupių pelėdos dažniau skundėsi nerimu ir depresija.

Klinikiniai tyrimai parodė, kad dienai bėgant vyturiams išsiskiria vidutiniškai 15 proc. daugiau serotonino – geros nuotaikos hormono, teigiamai veikiančio svarbiausias mūsų organizmo funkcijas.

Be to, maždaug 60 proc. pelėdų buvo padidėjęs kortizolio – streso hormono kiekis. Atsižvelgiant į įvairių veiksnių poveikį, jo lygis organizme buvo pakilęs 5-20 procentų.

Kaip žinome, visi žmonės yra arba vyturiai, arba pelėdos. Mokslininkai jau seniai domisi fiziologiniais jų skirtumais, todėl tyrimai šia tema atliekami nuolat.

Šiandien aišku, kad priklausomybė pelėdoms ar vyturiams nusako žmogaus charakterį, taip pat profesiją ir pomėgius. Pelėdos yra kūrybingos prigimties, jas vargina rutina. O vyturiai visur mėgsta tvarką, tarp jų dažniau pasitaiko darbomanų.